Milo Đukanović i Amfilohije Radović
Printscreen/Youtube
Milo Đukanović i Amfilohije Radović

Printscreen/Youtube

Milo Đukanović i Amfilohije Radović, Foto: Printscreen/Youtube

Odluci crnogorskog predsednika Mila Đukanovića da Srpskoj pravoslavnoj crkvi u toj zemlji pomoću skandaloznog zakona otme čak 650 svetinja i dodeli ih nepriznatoj CPC prethodio je sastanak sa mitropolitom crnogorsko - primorskim Amfilohijem, koji na kraju nije želeo da prihvati Milovu „nepristojnu ponudu“. 

Amfilohije

Alo! M.Josida

 

Naime, kako „Alo!“ ekskluzivno saznaje, pre tačno dva meseca u Budvi su se na Đukanovićevo insistiranje na ručku u jednom restoranu našli on i mitropolit Amfilohije. Tada je Milo od Amfilohija tražio da mu pomogne i preko vaseljenskog patrijarha Vartolomeja urgira da se Crnogorskoj pravoslavnoj crkvi dodeli autonomija ili možda čak i autokefalnost. Đukanović je mitropolitu garantovao da bi sve svetinje u Crnoj Gori u tom slučaju ostale u rukama Mitropolije, da bi samostalnost CPC bila formalna stvar i da bi svoje hramove tek počeli da grade.

Mitropolit Amfilohije

Mitropolija CP

 

- Đukanović je govorio da njemu treba priznata CPC jer je to značajno za crnogorsku državnost i opet Amfilohiju garantovao da to njemu ni Mitropoliji ništa neće naškoditi i da će sve biti kao i do sada. Međutim, predsednik Crne Gore od Amfilohija nije dobio pozitivan odgovor, nakon čega je ubrzana procedura donošenja skandaloznog zakona kojim se SPC otimaju svetinje - prepričava naš sagovornik iz Crne Gore.

Zna od čega boluje Miraš: Amfilohije

Andrej Isaković

 

On napominje da je sastanak trajao više od dva sata.

- Zato ne čudi što sada imamo sve ovo. Sraman predlog zakona, koji će biti usvojen, sramne izjave, odnosno Đukanovićeve najave u vezi sa CPC. Spreman je i rešen da ide do kraja. Ali episkopi s Amfilohijem na čelu, sveštenstvo, monaštvo, verni narod to neće dozvoliti, spremni su da svetinje brane životom, kako je rekao vladika Joanikije - završava naš sagovornik.

Vanredni post

U Crnoj Gori je u toku priprema za Trojičindanski sabor, koji će biti održan u subotu, 15. jula, ispred Hrama Hristovog vaskrsenja u Podgorici, a kada će Crkva i verni narod u Crnoj Gori poslati jasnu poruku da neće dozvoliti otimačinu imovine.

Zbog cele situacije, mitropolit Amfilohije odredio je vanredni trodnevni post za 12, 13. i 14. jun.

 

Komentari (1)

zagondzija

13.06.2019 01:59

Milo izrode srpski