Davinić, Jeremić, Roćen, Marović
prinstcreen
Davinić, Jeremić, Roćen, Marović

prinstcreen

Davinić, Jeremić, Roćen, Marović, Foto: prinstcreen

U ekskluzivnom snimljenom razgovoru između Milana Roćena, tada ambasadora SCG u Moskvi i Vuka Jeremića, savetnika tadašnjeg predsednika Srbije, otkrivena je uloga Svetozara Marovića u čuvenoj aferi “Satelit” koja je građane Srbije koštala 27 miliona evra.

Jeremić je, između ostalog, ispričao Roćenu da se bivši lider Srbije i Crne Gore Svetozar Marović žalio tadašnjem predsedniku Srbije Borisu Tadiću da ga brine istraga u vezi sa aferom „satelit“, koju su pokušavali da zataškaju. Prisluškivani razgovor objavio je portal Borba.me.

"Ne" za Borisa

- Boris je dosta popi*deo jer je dobio tri „ne“ za stvari koje su mu veoma bitne. Dobio je „ne“ za odbranu u kojoj je bio simbol, dobio je „ne“ za Njujork od Vuka Draškovića u kome je on ipak simbol spoljne politike Srbije i onda „ne“ od Svete Marovića, koji mu nikada u životu nije rekao „ne“. On je prvi put rekao: „Ne, ja ne mogu da idem. Znaš, velika je kriza, mene jako brine ova istraga, Dinkić je lud, ko zna šta može da uradi...“ On (Tadić) kaže: „Ja ti garantujem, Sveto, da neće biti ništa i da se Dinkić drži pod kontrolom. Ja ti garantujem, sa Koštunicom sam razgovarao, neće biti sra*a - ispričao je Jeremić Roćenu.

Boris Tadić

Tanjug / Sava Radovanović

Boris Tadić, Foto: Tanjug / Sava Radovanović

Svako gledao sebe i kako da prevari drugog

Tokom razgovora na površinu izbijaju novi detalji o tome kako im je bilo važnije ko će koga da prevari i ko će prvi da ode u SAD, nego da se dogovore oko jedinstvene politike vezano za status Kosova i Metohije. Iz razgovora se vidi da ni jedne ni druge ne zanima odbrana Kosova i Metohije, već da vode lične ratove oko svojih pozicija.

Tako se otkriva da Tadić nije imao nikavu moć, da je šurovao sa crnogorskim vlastima, iako su u javnosti izigravali ljute neprijatelje. I sam Roćen priznaje da se u kuloarima priča da je Tadić dobar sa Crnogorcima i da tu neko pokušava da ubaci razdor.

Povod za razgovor Roćena i Jeremića je bio odlazak delegacije SCG u SAD, odnosno u Njujork. Iz razgovora se vidi da ne mogu da iskontrolišu Vuka Draškovića, tadašnjeg šefa diplomatije SCG, za koga Jeremić u jednom momentu kaže da je na drogama! Naime, Tadiću je stalo da on bude šef delegacije, a ne Drašković, jer Svetozar Marović ne ide, pa traži savjet od Roćena da se uključi i Milo Đukanović da se ovaj problem riješi.

Opleli po Draškoviću

Njih dvojica nisu štedeli ni bivšeg šefa diplomatije Vuka Draškovića, kojeg nisu mogli da kontrolišu. Za njega je Jeremić čak rekao da je na drogama.

Vuk Drašković

Dejan Briza

Vuk Drašković, Foto: Dejan Briza

Jeremić i Roćen tokom razgovora otkrivaju i da je Vuk Drašković sujeveran.

Roćen: Vuk Drašković u ponedeljak dolazi (u Njujork)?

Jeremić: Ne, zato što je sujeveran i neće da leti na 11. septembar, jer je lud i govori da će 11. septembra biti velika kontrola aerodroma jer je godišnjica napada na Ameriku i pošto se plaši aviona, on ide 12. To nam je ispričao u Poljskoj kada smo bili, mi smo mu se smejali.

Roćen: Svašta.

 

AMERIKANCI SMENILI PRVOSLAVA DAVINIĆA

Iz prisluškivanih razgovora se otkriva da su ministra odbrane Prvoslava Davinića svojevremeno smenili Amerikanci.

Roćen: Ta stvar s Davinićem je rešena?

Jeremić: Rešena je tako što što su ga Amerikanci pritisli. (...) Mi smo se našli u situaciji da moramo da pitamo Amerikance da Davinića smene. To je Boris Tadić vrlo teško uradio, znaš, on je jedini koji je mogao da ih pita to da urade jer Koštunica s njima ne razgovara. To se onda završilo, da nije Davinić podneo ostavku, mi bismo bili u potpunom haosu, Koštunica bi morao da ga hapsi. A podneo je tek kad su ga Amerikanci pozvali.

Jeremić obaveštava Roćena da ga zove sa drugog broja, “naši ovaj broj ne znaju, mogu samo Rusi da te slušaju”, kaže on sadašnjem savetniku Mila Đukanovića, na početku razgovora.

 

Komentari (1)

Nikola P.

12.06.2020 14:54

Jedini koji je vredeo u toj koaliciji i ko je mislio svojom glavom je VUK Drašković. Zato su ga i mrzeli pogotovu mlađani pozderac koji je pretendovao na spoljnu politiku. Kakav je bio u toj ulozi pokazalo je vreme. Sve za šta se uhvatio je bila čista propast za Srbiju.