Peti oktobar
profimedia
Peti oktobar

profimedia

Peti oktobar, Foto: profimedia

Dokument CIA od 16. decembra 1998. godine u kom CIA sugeriše Vladi SAD da uplati 35 miliona dolara za rušenje režima u Beogradu, a predsednik SRS Vojislav Šešelj kaže da je prava cifra bila 150 miliona dolara, jer DOS je novac dobijao i drugim kanalima.

Rashodi za rušenje režima i subverzivne antidržavne delatnosti su podeljeni u 8 stavki, a najveći iznosi su predviđeni za medije i političke stranke, po 10 miliona dolara, manji za unutrašnje NVO i za univerzitetsko obrazovanje, po 5 miliona američkih dolara.

PROČITAJTE JOŠ:

 

Dva miliona dolara je predviđeno za omladinske organizacije, a najmanje za sindikate, nezavisno sudstvo i članove izbornih komisija, po jedan milion dolara.

Prof. dr Ratko Marković, tadašnji potpredsednik Vlade, zapitao se 1999. godine "kakvo je to nezavisno sudstvo koje se plaća"!?

- Amerika shvata demokratiju kao kupovinu narodnih glasova, kao podmićivanje građana. Takvu demokratiju ostvaruje CIA, a ne narod - govorio je prof. dr Ratko Marković.

Vojislav Šešelj

Marko Metlaš

Vojislav Šešelj , Foto: Marko Metlaš

Dokument predviđa i formiranje posebne međunarodne grupe, u čijem bi radu učestvovale i unutrašnje NVO. U dokumentu se priznaje da je Vlada SAD za rušenje režima u Beogradu 1998 godine dala 15 miliona dolara.

Predsednik SRS, a u to vreme potpredsednik Vlade prof. dr Vojislav Šešelj, predvideo je svrhu američkog finansiranja za subverzivne antidržavne delatnosti, o kom je otvoreno govorio.

- Centar svega su Kosovo i Metohija. Ovi kvislinzi, ova subverzija se finansira da bi se lakše Amerikanci i njihovi saveznici dočepali Kosova i Metohije, da bi otrgli taj deo Srbije od države matice - rekao je Šešelj 12. januara 1999. godine, manje od mesec dana posle nastanka ovog dokumenta.

PROČITAJTE JOŠ:

 

Šešelj: Samo Amerikanci su dali 150 miliona dolara

Predsednik SRS prof. dr Vojislav Šešelj kaže da je novac za lidere DOS dolazio i iz drugih Zapadnih država, kao i raznih NVO.

- 1999. godine samo Amerikanci su dali 150 miliona dolara, a novac su davale i razne NVO i druge Zapadne države. Prozapadna opozicija je bila zatrpana novcem, a kako to obično biva, najveći deo novca je otišao u privatne džepove lidera DOS, od Zorana Đinđića, pa nadalje... 2000. godine lakše je u Beogradu bilo naći dolare nego marke - kaže Šešelj.

Komentari (1)

nm

04.10.2018 00:09

i onda se pitaju zasto je premijer ubijen