Bojan Pajtić
Tviter
Bojan Pajtić

Tviter

Bojan Pajtić, Foto: Tviter

* Pajtić trebalo da se pojavi na suđenju zbog afere "vetropark"

* Sve je krenulo još u oktobru 2015, u jeku Pajtićeve borbe za prevlast u stranci

* Umesto da odgovori na pozive suda, rešio da smisli bizaran izgovor 

Razlozi zbog kojih se Bojan Pajtić nije odazivao na pozive suda, po svojoj bizarnosti, ući će u anale sudske prakse: od skrivanja iza vrata stana, prejedanja ljutom papričicom, do proliva, šuljeva, odnosno krvarenja iz zadnjice. Profesor prava, očigledno, nema obraza ni morala, čim se ovakvim izgovorima služio ne bi li izbegao svedočenje na sudu, na kojem je trebalo da dokaže sve tvrdnje o aferi „vetropark“, koje je tako hrabro iznosio u medijima.

„Alo!“ podseća srpsku javnost na to kako je sve počelo i šta se zapravo krije iza ove afere.
Sve je krenulo još u oktobru 2015, u jeku Pajtićeve borbe za prevlast u stranci i opstanak na vlasti u Vojvodini, kada je opskurni internet portal objavio dokument (papir s nabacanim rečenicama) koji je predstavljen kao transkript razgovora između Bojana Pajtića i Lidije Udovički.

U tom literarnom uratku Lidija se žali Bokiju kako ju je najedio Nikola Petrović, koji je navodno pokušao da reketira kompaniju CVP u procesu priključenja vetroparka. Pajtić je brže-bolje požurio da potvrdi navodnu autentičnost ovog papira i zavapio da ga neko prisluškuje, ne libeći se ni da u ovu aferu uvuče i tadašnjeg američkog ambasadora.

EMS: Naneta nam je ogromna šteta

U Elektromreži Srbije rekli su nam da žale zbog zastarevanja ovog slučaja, budući da je time izbegnuta presuda za iznete laži koje su tom preduzeću donele veliku nezasluženu negativnu medijsku pažnju.

- Umesto da se govori o dobrom poslovanju i uspešno realizovanim kapitanim elektorenergetskim objektima od značaja za celu zemlju, došlo se u situaciju da je kompanija bila bukvalno primorana da se brani, kako bi izašla iz kaljuge manipulacija, lažnih optužbi i neprimerenih načina da se ostvare politički i ko zna još kakvi pojedinačni interesi. Šteta po reputaciju bila je ogromna, a posebno nam je žao jer je omalovažen ogroman trud koji ulažemo da bi se svaka prepreka uspešno prevazišla. O tome mogu da posvedoče i brojna pisma zahvalnosti kompanija koje novac ulažu upravo u vetroparkove, a to će vam potvrditi i svako ko je imao priliku da sarađuje s nama - poručuju iz EMS-a.

Međutim, pošto istina uvek ispliva na videlo, i ova priča ubrzo je pala u vodu jer su apsolotno svi učesnici u priči - EMS, Ministarstvo energetike, Ministarstvo građevine, kompanija CVP, pa i sam američki ambasador jasno i nedvosmisleno demantovali navode papira koji je Pajtić u svom bunilu pokušavao da iskoristi za samo sebi znane ciljeve.

Bojan Pajtić

Alo!/Marko Metlaš

Bojan Pajtić, Foto: Alo!/Marko Metlaš

Štaviše, priča nije samo demantovana već su izneti konkretni podaci, dokumentacija i dokazi kojima su javnosti do tančina predstavljeni svi detalji u vezi s navodnom aferom. Nikola Petrović je, na svoje insistiranje, podvrgnut i poligrafskom ispitivanju, što je (gle čuda) profesor Pajtić odbio. Takođe, Petrović, kao i kompanija EMS, pokrenuli su spor protiv Bojana Pajtića.

Pročitajte još:

Tokom saslušanja svedoka, Lidija Udovički, koja se nalazila u Španiji izjavila je da nikada u životu nije videla Nikolu Petrovića.

Uvidevši potpunu propast ,svog lukavog plana, Pajtić kreće sa svojim skrivanjem i begom u bizarnost koji kulminira pismima o krvarenju iz zadnjice. U međuvremenu, dolazi do prave ekspanzije izgradnje i priključenja vetroparkova, tako da su danas vetroelektrane „Čibuk“, „Košava“, „Alibunar“ i „Kovačica“ deo elektroenergetskog sistema, a u narednom periodu očekuje se priključenje još čak 14 takvih postrojenja.

Antić: Dokaz da su optužbe bile lažne

Aleksandar Antić, ministar energetike, kaže da mu je žao mi je što ovaj slučaj nije dobio sudski epilog.

- Tako bi na najbolji mogući način bile otklonjene sve sumnje u transparentnost investicija u energetskom sektoru, a na čemu su insistirali EMS i gospodin Nikola Petrović. I pored toga, sada je više nego jasno da su optužbe Bojana Pajtića bile lažne, što je najbolje pokazao svojim upornim izbegavanjem da se pojavi pred sudom. Ovo je tipičan primer nedopustivog i neodgovornog ponašanja mnogih u opoziciji koji ne biraju način da bez ikakvog dokaza optuže vlast za korupciju. Pritom, Bojan Pajtić nije bilo koji političar, on je godinama bio predsednik Vlade Vojvodine i samim tim morao bi da pravi razliku između fer političke borbe i ocrnjivanja države i njenih važnih ekonomskih interesa u energetici - navodi Antić.

Inače, osim bežanja u bizarnost, Pajtić je pribegao i pravom bežanju, tako da je u trenutku kada je izdat nalog da se privede u sud, on kao svoje prebivalište naveo Budimpeštu, a čak je promenio i identitet i dodao prezime - Arpsko. Profesor Arpsko je, očigledno, terapije čepićima i toplim kupkama obavljao u inostranstvu.

- Uopšte me ne čudi ovakav odabir strategije odbrane Bojana Pajtića. Bežanje i skrivanje, kao i priče o problemima s šuljevima jedini su logični nastavak mizernih besmislica koje je počeo da iznosi još 2015. Očigledno je to tematika u kojoj se oseća kao na svoj svome. Imao je priliku da na sudu iznese svoje argumente i saznanja, ali on je odabrao da pobegne i da krivicu za nedolazak svali na svoju zadnjicu. To mu je čak i prošlo, tako da se slobodno može zahvaliti svojoj zadnjici za veliki uspeh. Samo neka tako nastavi, odlično mu pristaje. Priznajem da bih više voleo da je ovaj slučaj dobio sudski epilog, ali i ovakav završetak je pokazatelj ko od početka govori istinu, a ko iznosi argumente kojima je mesto u kanalizaciji - izjavio je Nikola Petrović za „Alo!“.

Pajtić možda nije bio uspešan pokrajinski premijer i lider stranke, ali će verovatno ostaviti trag kao jedinstveni profesor prava koji studentima prenosi znanje o tome kako se krije od suda i kako se pišu dopisi o rektalnim krvarenjima. Neka mu je na čast!

Hronologija urušavanja afere

29. 9. 2015. - „Teleprompter“ objavljuje navodni transkript prisluškivanog razgovora Bojana Pajtića i Lidije Udovički

30. 9. 2015. - Bojan Pajtić kaže da je transkript autentičan

30. 9. 2015. - Ambasada SAD i (tadašnji) ambasador Majk Kirbi demantuju Pajtićeve tvrdnje

1. 10. 2015. - Nikola Petrović, (tadašnji) direktor EMS-a, demantuje Pajtićeve tvrdnje

4. 10. 2015. - Ministarstvo energetike i ministar Aleksandar Antić demantuju Pajtićeve tvrdnje

4. 10. 2015. - Ana Brnabić, (tadašnja) direktorka kompanije CVP, demantuje Pajtićeve tvrdnje

22. 1. 2016. - Lidija Udovički saslušana u Španiji, gde je izjavila da ne poznaje Nikolu Patrovića i da nikada nije razgovarala s njim

 Bonus video: Ana Brnabić posle potpisivanja istorijskog sporazuma u Moskvi

 

Komentari (1)

kraja

07.11.2019 14:41

...mnogo reci ni za sta... ...zasto ga sud nije priveo...??? ...tacka...