Vojislav Šešelj ponovo optužio Đinđićeve ministre
Vladimir Marković,Alo
Hašim Tači

profimedia

Hašim Tači, Foto: profimedia

Nesuđeni Šešeljev advokat važi za jednog od skupljih branilaca u svetu, a sada će za ogromnu svotu zastupati Hašima Tačija.

Vojislav Šešelj, lider SRS-a, za „Alo!“ kaže da će se Huper opariti od Tačija jer je dobar novac dobijao i za to kratko vreme kada je formalno u Hagu bio njegov branilac, ali na kraju nije imao priliku da ga brani.

Vojislav Šešelj

Alo!/Vladimir Marković

Vojislav Šešelj, Foto: Alo!/Vladimir Marković

- Video sam ga ja u sudnici, pomerali su ga da me ne zaklanja jer je sedeo ispred mene. Možda on i nije loš advokat, ne znam, ali nisam želeo da me bilo ko drugi brani kada sam ja najbolji advokat na svetu, i uz to sam prava atrakcija. To što mi je dodeljen bio je jedan od šest razloga zbog kojih sam tada stupio u štrajk glađu - kazao je Šešelj.

Priština je pre nekoliko dana odobrila 20 miliona evra za advokate koji u Hagu zastupaju četvoricu visokopozicioniranih oficira OVK, Hašima Tačija, Kadrija Veseljija, Jakupa Krasnićija i Redžepa Seljimija, ali je procenjeno da će advokatske usluge koštati više od 100 miliona evra.

Šešelj je potvrdio da advokati u Hagu zarađuju ogroman novac, ali da su suštinski nebitni.

- Ovih petoro ne mogu pomoći Tačiju, ako je Zapad odlučio da ga liferuje. Ne mogu mu pomoći ni milioni koje izdvajaju Albanci za njegovu odbranu. U tom sudu bitan je samo spoljni politički faktor, tamo je sve politika. Kad je reč o suđenjima vođama OVK, neće to biti ozbiljan proces. Jasno je samo da su stranci odlučili da ih uklanjaju sa političke scene, sa njima imaju problem, nisu više upotrebljivi i sada traže bolje - kazao je lider radikala.

Seljim Seljimi, ministar pravde u prištinskim privremenim institucijama, rekao je da će Priština osim advokata finansirati i porodice optuženih.

- Sedam miliona evra ide iz redovnog budžeta, a 13 će biti isplaćeno iz budžetske rezerve. Obezbedili smo novac za sve što je potrebno, pa ćemo tako finansirati pravnu zaštitu osumnjičenih, deo sredstava je namenjen njihovim porodicama. Plaćaćemo sve porodične posete, avionske karte, smeštaj i druge troškove. Na kraju, za one koji budu osumnjičeni obezbedili smo posebna sredstva - rekao je Seljimi i dodao da je već potpisao tri uputstva za isplatu ovih sredstava.

Najveći deo novca za preskupe advokate obezbediće vlada takozvane države Kosovo iz budžeta, a ostatak će donirati albanski biznismeni, koji su i ranije sponzorisali političke stranke Hašima Tačija i Kadrija Veseljija. Ukoliko bude zatrebalo, još novca biće isplaćeno iz crnih fondova OVK, koji su punjeni tokom rata na Kosovu i Metohiji.

Zločince brane najpoznatiji advokati

Kadri Veselji, lider Demokratske partije Kosova, nekadašnji direktor ilegalne albanske informativne agencije, za svog advokata izabrao je Bena Emersona, koji je bio u advokatskom timu Ramuša Haradinaja.

Osim njega, Veseljija će zastupati Endru Kejli iz Britanije. Bivši predsednik takozvane skupštine Kosova, Jakup Krasnići, angažovao je advokata iz Malezije Venkatesvarija Alagendru. Redžepa Seljimija, poslanika Samoopredeljenja, braniće Britanac David Janga, dok će Saljiha Mustafu zastupati Holanđanin Julijus fon Bone.