General Vladimir Lazarević
Ognjen Radošević
General Vladimir Lazarević

Ognjen Radošević

General Vladimir Lazarević, Foto: Ognjen Radošević

* Evropa obeležava Dan primirja u Prvom svetskom ratu

* Srbija je u ovom ratu bila jedna od pobednica, ali je platila preveliku cenu

* Postavlja se pitanje da li će Alijansa postojati i naredne godine

Za njen opstanak se trenutno najžešće bori Berlin, pa je tako Hajko Mas, nemački ministar spoljnih poslova, upozorio „da bi bila greška ako bi se NATO potkopao“.

„Bez Sjedinjenih Država, ni Nemačka ni Evropa neće moći da se efikasno zaštite“, napisao je Mas za nedeljnik „Špigl“, dok je kancelarka Angela Merkel navela „da postaje sve jasnije da će u budućnosti evropske članice Alijanse morati da preuzmu veću odgovornost“.

NATO vojnici

EPA/Toms Kalnins

NATO vojnici, Foto: EPA/Toms Kalnins

S druge strane, general Vladimir Lazarević, načelnik Prištinskog korpusa, koji se suprotstavio NATO tokom 1999. na Kosovu i Metohiji, za „Alo!“ navodi da je upravo pomenuta agresija produžila život Alijansi.

- Pročitao sam šta je Makron izjavio. NATO je praktično spasla agresija koju je izvršio protiv nas, jedne suverene zemlje. NATO je bio na veštačkom disanju i pre toga, jer više nije postojala blokovska podela sveta i u toj alijansi nisu znali kako da opravdaju svoje postojanje. I zato su na 50 godina od svog osnivanja rešili nas da napadnu, a njihove bombe nas i dalje ubijaju putem radijacije - navodi Lazarević.

Pročitajte još:

O tome da li će ga obradovati eventualna vest o rasformiranju NATO ako reči predsednika Makrona postanu stvarnost, general Lazarević kaže:

- Ne mogu da kažem da bih imao nekog razloga za posebno slavlje ako bi NATO zaista nestao, ali mislim da bi svi mi u tom trenutku mogli da osetimo neko zadovoljstvo. Eto, nastavlja se tradicija da na kraju svi savezi i imperije, poput Austrougarske, koje su tokom istorije napadale Srbiju u jednom trenutku nestanu, a mi smo i dalje tu.

BONUS VIDEO: Boba Živojinović dužan Palmi