Hakeri, napad, IT, kompjuter
Shutterstock
Hakeri, napad, IT, kompjuter

Shutterstock

Hakeri, napad, IT, kompjuter, Foto: Shutterstock

Vruće proleće na Balkanu! Naime, pre nekoliko nedelja je u javnost dospela informacija da je specijalni NATO tim za hibridno ratovanje došao u Crnu Goru, a kako je „Alo!“ prvi pisao, već tada je bilo planirano da „proširi svoja dejstva na ceo Balkan“.

- Hibridni timovi će imati zadatak da obaraju sajtove koji su proruski orijentisani, isto važi i za društvene mreže, a već je napravljen spisak sajtova koji prema NATO stručnjacima podržavaju Moskvu i oni uskoro neće moći da se otvaraju u Crnoj Gori, Severnoj Makedoniji, Albaniji, a planira se da se isto uradi i u Srbiji. Da se razumemo, u pitanju su u stvari lažni mediji, koji se ne vode u APR-u kao mediji, već se većina vodi kao NVO, a dobijaju donacije iz Moskve. Samo u Crnoj Gori imate 110 takvih portala, a kada se usvoji zakon koji je trenutno u proceduri, oni će svi biti pogašeni - navodi naš dobro obavešteni diplomatski izvor i dodaje:

- Pojedini članovi timova za hibridno ratovanje se trenutno nalaze i u Srbiji i procenjuju situaciju. Da se nešto zaista dešava na Balkanu, potvrdila je i Organizacija za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS) koja je pozvala vlasti u Albaniji da dodatno izmene nacrt zakona o novom sistemu registracije za onlajn medije. Harlem Dezir, predstavnik za slobodu medija OEBS-a, pozvao je albanski parlament da uloži više amandmana na novi zakon, dodajući da će mnogo toga zavisiti i od primene.

- Zakon se ne sme tumačiti kao pravo na cenzuru ili ograničavanje slobode izražavanja - naveo je Dezir.