Sud nacrtao mete na Vučiću i Malom

Jelena Đondović | vesti 2017-12-08 16:52:29 2017-12-08 16:52:29

Viši sud u Beogradu prvostepeno je juče osudio na uslovne kazne zatvora od po šest i osam meseci sedmoricu žandarma zbog napada na Andreja Vučića i Predraga Malog, braću tadašnjeg premijera i gradonačelnika Beograda, kao i još dvojicu pripadnika vojne policije tokom „Parade ponosa“ 2014. godine.

N1

Naši sagovornici saglasni su da je ovakva presuda skandalozna, da je njome poručeno da su Vućić i Mali legitimne mete, kao i da je ispalo da su „Andrej i Predrag odgovorni što su svojim bubrezima udarali pendreke”.

Miloš Vučević, gradonačelnik Novog Sada i potpredsednik Srpske napredne stranke, kaže da je ova presuda ponovo nanela bol porodicama Vučić i Mali.

- Teško mi je da budem objektivan, pošto je Andrej moj drug, prijatelj i saborac...Tako da je bolje da se uzdržim od svakog komentara. Njihovo zdravlje i bol njihovih porodica ne može da izleči nijedna presuda, ali može da ga ponovo nanese - kaže Vučević za “Alo!“.

Darko Glišić, predsednik Izvršnog odbora SNS-a, ističe da je prvostepena presuda skandalozna.

- Viši sud je ovakvim postupkom nacrtao mete na porodicama Vučić i Mali - ističe Glišić.

Milenko Jovanov, potpredsednik Glavnog odbora Srpske napredne stranke, sličnog je mišljenja.

- Nisu ih uslovno prebijali, da bi bili uslovno osuđeni. Još će na kraju da bude da su Andrej i Predrag odgovorni što su svojim bubrezima udarali pendreke - navodi Jovanov.

Advokat Svetozar Vujačić, koji je prisustvovao izricanju presude, kaže za naš list da nije mogao da veruje svojim ušima.

- Ja 30 godina radim ovaj posao i nisam mogao da verujem da tako blaga kazna može da se izrekne za ovakav slučaj. Ovo je zastrašujuća poruka jer bukvalno znači da svako može da vas bije - rekao je on.

Inače, Rade Matić, komandir žandarmerijskog voda, koji je bio optužen da nije preduzeo mere da spreči ovaj napad, juče je oslobođen optužbi. Žandarmi Predrag Mitrović, Slavko Stojanović, Dalibor Đordević, Zlatko Gigić, Boban Lekić i Mitar Milosavljević osuđeni su na uslovne kazne od po šest meseci zatvora s rokom provere od dve godine zbog krivičnog dela zlostavljanja i mučenja.

Dragan Savić dobio je uslovnu kaznu zatvora od osam meseci s rokom provere od tri godine zbog krivičnih dela zlostavljanja, mučenja i napada na vojno lice.

Kazne se neće izvršiti ukoliko u roku određenom za proveru ne izvrše novo krivično delo.

Podsetimo, incident se dogodio 28. septembra 2014. godine na uglu ulica Svetozara Markovića i Birčaninove, neposredno pred održavanje „Parade ponosa“.

Slučaj iskorišćen za borbu protiv predsednika

Advokat Vesna Lončar rekla je povodom presude žandarmima za prebijanje Andreja Vučića i Siniše Malog da je slučaj iskorišćen protiv Aleksandra Vučića predsednika Republike Srbije.

- Ovaj predmet je dobio jaku političku konotaciju u borbi protiv predsednika Srbije, što apsolutno nije imalo smisla. Za ceo slučaj postojali su jasni dokazi koji su izvedeni na sudu - rekla je Lončar.

- Tokom postupka utvrđeno je da su se Saša Stanković i Saša Jovanović, kao vojna lica na službi, nalazili na svom zadatku, kao i da su se legitimisali pokazivanjem službenih legitimacija, da je Andrej Vučić pokazao ličnu kartu, a Predrag Mali vozačku dozvolu. Međutim, žandarmi su pokušali da se odbrane tako što su rekli da su oštećeni izazvali incident i da su zasluženo dobili batine. Odbrana je pokušala i da prikaže da su oštećeni sami sebe udarali i da su povrede na glavi dobili udarcima glavom u zgradu u Birčaninovoj.

 

Expand player
Pogledajte više