Bogdan Laban
Nikola Tumbas
Bogdan Laban

Nikola Tumbas

Bogdan Laban, Foto: Nikola Tumbas

Donacije opštoj bolnici tokom trajanja vandrednog stanja bile su brojne. Veliki broj privrednih subjekata i pojedinaca donirao je sredstva ili robu. U danima kada je borba sa suzbijanjem virusa jednaka onoj u kojoj se borimo da zaštitimo naše najstarije mnoge kompanije i preduzeća su svojim donacijama pomogle subotičku bolnicu, i našu lokalnu samoupravu. Kada ovakvu pomoć dobijete u teškom trenutku u kojem smo se našli, onda znate da postoje kompanije koje su primer društvene odgovornosti i solidarnosti.

On se zahvalio svim donatorima i ljudima dobre volje koji su u najtežim trenucima pomogli radu bolnice i zdravstvenim radnicima.

Govoreći o funksionisanju zdravstvenih ustanova i Studentskog centraSubotica koji je od početka uvođenja vanrednog stanja na raspolaganje stavio sve svoje raspoložive kapacitete za smeštaj i ishranu lica za potrebe privremenog karantina, naglasio je da su mnogobrojne donacije gradu itekako olakšale funkcionisanje u otežanim uslovima.

- Zahvaljujem se i svim drugim kompanijama koje su u nastalim okolnostima usled koronavirusa imale sluha za humanost i pomogle gradu i zdravstvenim ustanovama donirajući medicinsku opremu i higijenska sredstva, ali i pojedincima i preduzetnicima koji su novac uplatili na namenski račun grada otvoren za pomoć onima kojima je to u ovoj situaciji neophodno - rekao je Bogdan Laban i naglasio da je snabdeveno blizu 15.000 najstarijih subotičkih penzionera čija su primanja ispod 30.000 dinara paketima pomoći.

- Lično sam insistrao da se svima koji su zvali ili za koje su dobijeni podaci da nisu dobili pakete, isti dostave u najkraćem roku - podvukao je Laban uz konstataciju da se u toj podeli grad vodio ne u smeru javne samopromocije, već domaćinski, imajući u vidu da zarazna bolest može da potraje.

Podsetivši da je Subotica prva u Srbiji kao lokalna samouprava počela proizvodnju natrijum hipohlorita i da je podeljeno oko 30.000 litara natrijum-hipohlorita za dezinfekciju površina građanima, obrazovnim ustanovama i ustanovama kulture, institucijama socijalne zaštite i javnim preduzećima.

Bogdan Laban

Nikola Tumbas

Bogdan Laban, Foto: Nikola Tumbas

- Najveću pažnju tokom vanrednog stanja, a pogotovo u vreme trajanja policijskog časa trebalo je posvetiti najugroženijim kategorijama, i zato je oblast socijalne zaštite bila jedan od najznačajnijih segmenata na koji je trebalo obratiti pažnju – rekla je Jasmina Stevanović, sekretar sekretarijata za društvene delatnosti grada Subotice, naglasivši da je u kordinaciji sa pružaocem usluge, usluga ličnog pratioca i personalne asisitencije pružena u punom kapacitetu, uz korekcije individualnog plana rada za svakog korisnika pojedinačno.

Podsetila je da je Gerontološki centar Subotica od početka proglašenja pandemije i uvođenja vanrednog stanja počeo sa primenom preventivnih mera i mera zaštite kako bi se sprečio ulazak virusa u objekte u kojima boravi kategorija stanovništva za koju smo najviše brinuli i koji su bili najosetljivija i najrizičnija grupa u društvu i da bi se sprečila zaraza zaposlenih.

Naglasivši veliku ulogu Crvenog krsta Subotice koji je sve svoje kapacitete stavio na raspolaganje Gradskom štabu i organizovao edukaciju volontera i dobrovoljaca koji su se prijavili za pomoć u kupovini osnovnih životnih namirnica i lekova i njihovo dostavljanje starijim sugrađanima i licima u izolaciji, ona je podsetila na mere usmerene na brigu o korisnicima Narodne kuhinje i podeljene porodične pakete, u saradnji sa Mesnim zajednicama na distributivnim punktovima.

Pandemija nije imala samo svoju zdravstvenu već i socijalnu dimenziju pa su socijalno najugroženijim sugrađanima dostavljeni paketi hrane u nekoliko navrata, rekla je Stevanović.

Ona je iznela podatak da su subotička lokalna samouprava i Krizni štab snabdeli osnovne škole i 5o objekata predškolske ustanove Naša radost svim potrebnim zaštitnim sredstvima kako bi u potpunosti bili spremni za početak u skladu sa Instrukcijama i smernicama propisanim od strane nadležnog ministarstva i merama Vlade.

Bogdan Laban

Nikola Tumbas

Bogdan Laban, Foto: Nikola Tumbas

- Prema podacima koje imamo, odziv dece je za sada svega 50 procenata u odnosu na prijavljeni broj. Očekuje se da će on iz dana u dan biti sve veći, a najbitnije je da smo obezbedili sva porebna sredstva za nesmetan rad i zaštitu zaposlenih i učenika u kontekstu normalizacije uslova i nastavka rada, podvukla je Jasmina Stevanović.

Gradonačelnik Laban podsetio je da će neke mere uvedene tokom borbe sa koronavirusom ostati na snazi i naglasio kao važno da nismo imali prisustvo virusa u staračkim domovima.

- U punom kapacitetu nastavljamo sa merama na zaštiti zdravlja naših sugrađana i u narednom periodu, to će biti dugotrajan zadatak, bez obzira na činjenicu da se moramo okrenuti poslu, podizanju privrede i nastavku razvojne politike koju Subotica vodi - naglasio je on i podsetio na dvostruku odgovornost.

- Sve svoje resurse usmerili smo u dva pravca: da zaštitimo zdravlje i živote građana s jedne strane, i da sačuvamo ekonomiju, s druge strane. Rukovođeni takvim pristupom, a uz sve propisane mere zaštite, nismo stajali sa radom na najvećim projektima koje smo započeli. I u otežanim uslovima teku radovi na Pozorištu, na rekonstrukciji "Zelene fontane" i na izgradnji spa centra - rekao je Laban i istakao da Subotica mora da nastavi snažnu razvojnu politiku i pored toga što smo, kako naglašava, sve kapacitete i instrumente stavili u funkciju borbe protiv epidemije Kovid-19 i zaštite života i zdravlja građana, i usmerili ih kroz različite vrste pomoći najstarijima.

- Kao što je predsednik Aleksandar Vučić najavio, Srbija će se snažno boriti da borba protiv epidemije ostavi što manje posledice na ekonomiju i stopu privrednog rasta, a Subotica će u toj borbi biti u prvim redovima – napominje Bogdan Laban i dodaje:

- Građane Subotice pre svega interesuje njihova budućnost, nastavak ekonomskog jačanja grada, nastavak velikih infrastrukturnih projekata, još većih ulaganja u zdravstveni sistem, obrazovni sistem i socijalnu zaštitu, i vrlo odgovorno tvrdim da ćemo sve gde smo stali nastaviti i završiti.