Interpol Logo
Wikia

 

Interpol Logo

Wikia

Interpol Logo, Foto: Wikia

Generalna skupština Interpola počinje danas u Dubaiju, a svakako najzanimljivija tema za Balkan, biće ona o mogućem prijemu Kosova u tu organizaciju - čemu se Beograd oštro protivi.

Obe strane iščekuju glasanje u utorak uz nadu da će imati većinu postignutu uz lobiranje, ali i određenu argumentaciju. Srpski zvaničnici smatraju da osim poštovanja međunarodnog prava stoji i činjenica da je i generalna skupština Interpola prošle godine usvojila rezoluciju prema kojoj samo država članica UN ili posmatrač može da bude deo Interpola.

Za sada se niko ne usuđuje da predviđa ishod glasanja članica Interpola. U dalekom Dubaiju, diplomatska bitka za Kosovo već je počela. Dve serketarke Ministarstva unutrašnjih poslova, drugi dan provode u Dubaiju i govore o ovoj temi.

- Glasanje za prijem tzv. Kosova jednako je puštanju piromana da uđe u barutanu. Eventualnim ulaskom u Interpol otvorila bi se mogućnost da baze podataka o osumnjičenima za najteža krivična dela dospeju u ruke terorista. Takva odluka bila bi suprotna Rezoluciji Saveta bezbednosti UN 1244, ali i pravilima Interpola - rekla je državna sekretarka Biljana Popović Ivković.

Pročitajte još:

Pravilima koja kažu da u međunarodnu policijsku organizaciju mogu samo zemlje koje su članice Ujedinjenih nacija ili posmatrači u UN. Da li je to dovoljno da zvanični Beograd odahne?

- Očekujemo da se većina članica Interpola ponaša profesionalno, u skladu sa onim što su nadležnosti i funkcija Interpola, jer ovo već prelazi u jednu otvorenu brutalnu poltiizaciju, pri čemu se od nekih moćnih zemalja vrši jedan strašan politički pritisak na članice Interpola da prihvate Kosovo - kaže predsednik skupštinskog odbora za KiM Milovan Drecun.

Da pritisak nije samo politički nego i finansijski, ministar unutrušanjih poslova Nebojša Stefanović sumnja. Za prijem 193. članice Interpola, potrebni su glasovi dvotrećinske većine. Glasanje se očekuje u utorak.

 

Komentari (6)

Miro

18.11.2018 13:23

Većina članica Interpola ponaša se profesionalno, u skladu sa funkcijom Interpola, i neće dozvoliti politizaciju, i pored moćnih zemalja koje vrše strašan politički pritisak na članice da glasaju za Kosovo!

Miro

18.11.2018 13:25

Pritisak nije samo politički već i finansijski, ali za prijem nove članice Interpola, potrebni su glasovi dvotrećinske većine, što Kosovo zasigurno neće dobiti!

Nedeljko

18.11.2018 14:20

Postoje mnogi zvanični izveštaji najvećih službi bezbednosti koji svedoče o kriminalnim aktivnostima Albanaca na KIM. Odobravanje njihovog pristupanja predstavljalo bi najveći prodor kriminala u službene kanale.

Gavrilo45

18.11.2018 16:02

Situacija je očigledno napeta. Sigurno je da lobiraju više nego ikad. Ne znam kako misle da predju preko činjenice da prvo moraju biti država a drugo država koja je članica EU. Ako predju preko toga može svašta biti.

Nikica

18.11.2018 17:11

@Gavrilo45 - Napeta i previse ubrzavaju proces ocigledno je da imaju neki plan jer krse sva pravila.

Dusanka

18.11.2018 16:16

Sve je to djavolji plan. Hoce da imaju svoju bazu na Balkanu. Bruka i sramota