Ana Brnabić
Tanjug
Ana Brnabić

Tanjug

Ana Brnabić, Foto: Tanjug

Savet stranih investitora predstaviće danas "Belu knjigu 2020" - publikaciju o poslovnoj klimi u Srbiji sa preporukama i predlozima za njeno unapređenje.

- Mnogi su rekli da im je ovo bila najteža godina u životu. Ni jedna zemlja, kompanija ili pojedinac nisu ostali nedodirnuti ovom krizom - rekao je predstavnik Saveta stranih investitora.

- Srbija treba da iskoristi ovu situaciju i unapredi konkurentnost. Hiljade kompanija su prešla sa rada iz kancelarija na rad od kuće - rečeno je.

Predstavljanje Bele kuće

screenshoot

Predstavljanje Bele kuće, Foto: screenshoot

Urednik Bele knjige, Miroljub Labus, rekao je da je dobra vest što je inflacija mala, što omogućava stabilnu ekonomsku situaciju.

Kako je, rečeno, od EU će u Zapadni Balkan biti uloženo 29 milijardi evra, kroz kredite i grantove.

- EU će regionu staviti na raspolaganje fondove koji će pomoći oporavku ekonomije - rekčeno je.

"Srbija je pokazala žilavost"

Premijerka Srbije Ana Brnabić rekla je da joj je drago što se govori o daljem razvoju.

Ana Brnabić

screenshoot

Ana Brnabić, Foto: screenshoot

- Velika kriza je zahvatila ceo svet, kakva nije viđena od Drugog svetskog rata. Znam da su članice Saveta stranih investitora dale veliki novac u prvom talasu za borbu protiv koronavirusa, i želim da vam se zahvalim na tome.

Srbija je pokazala izuzetnu borbenost, hrabrost i žilavost, poručila je.

- Država je pokazala da neće štedeti resurse da bi očuvala privredu, jer jaka privreda znači i veće plate i bolji standard građana.

- Naša predviđanja su da ćemo završiti godinu sa padom od samo -1,5% BDP-a, što će biti daleko najbolji rezultat u Evropi. Probaćemo da spustimo i na -0,7%. Trendovi pokazuju da nezaposlenost opada, a da zaposlenost raste.

- Naš javni dug će ostati pod kontrolom, ostaće ispod 60% BDP-a. Ipak, trudićemo se da taj budžetski deficit držimo ispod 9%.

- Prema predviđanjima MMF-a, u naredne dve godine Srbija će rasti oko 10%. Ako pogledate zemlje regiona, njihov ukupan rast će biti oko 5%, a neke će nažalost imati i pad.

- Slažem se sa profesorom Labusom, taj naš rast će zavisiti od oporavka EU, pre svega Nemačke i Italije.

Prisustvo predstavljanju "Bele knjige" potvrdila je predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić, saopštio je Savet stranih investitora (FIC).

FIC najavljuje da će u panel diskusiji učestvovati najviši zvaničnici Srbije, Delegacije EU i predstavnika Upravnog odbora FIC.

Predstavljanje "Bele knjige", koju strani investitori objavljuju od 2003. godine i panel, novinari će pratiti uživo, a zvanice preko online platforme.