Sud Presuda Pravda
Profimedia
Sud Presuda Pravda

Profimedia

Sud Presuda Pravda , Foto: Profimedia

Sud je istovremeno odredio privremenu meru, zabranivši svakome, pa i Narodnoj skupštini, da preduzima radnje po tekućim konkursima za nove zamenike tužilaca.

- Predstavnici Udruženja tužilaca prikazali su neverovatno nepoznavanje pravnih propisa izjavom da se odluke Ustavnog suda mogu odnositi samo za ubuduće, te da se neće odnositi na trenutni izbor koji se sprovodi. Prema Zakonu o ustavnom sudu, svi pojedinačni akti doneti na osnovu nezakonitog propisa koji su doneti dve godine pre podnošenja inicijative mogu biti izmenjeni. To ne samo da znači da ovaj tekući izbor zamenika javnih tužioca ne treba sprovoditi na osnovu neustavnog predloga već i da se može tražiti i poništaj prethodno sprovedenog izbora zamenika javnih tužilaca - ističe Savo Manojlović, predsednik Udruženja za zaštitu ustavnosti i zakonitosti.

S druge strane, Nenad Stefanović iz Udruženja tužilaca Srbije tvrdi da nije tačno da je blokiran dalji izbor tužilaca u Srbiji.

- Jedini organ nadležan za predlaganje kandidata Narodnoj skupštini je Državno veće tužilaca, koje svojim opštim aktima uređuje postupak selekcije i predlaganja kandidata. Budući da DVT ima slobodu uređivanja postupka selekcije i izbora, ne postoji nijedan razlog zašto bi rad tog tela bio blokiran - napominje Stefanović.

Komentari (1)

citalac parnicar

28.07.2017 07:08

Kakvo nam je pravosudje, reklo bi se da mi obicni ljudi bolje poznajemo zakone a opravdi da ne govorim.Tuzioci su nam najgori a sudovi ih slede a NIKOME NE ODGOVARAJU.Svaki covek odgovara za svoj rad ali u pravosudju zavisi od licnog misljenja,jos ako je podmazano...