PUK'O MU FILM! Stoltenberg lično zvao Haradinaja zbog Vojske Kosova, više ne može da smisli nerazumnog čoveka!

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg rekao je danas da je lično, u telefonskom razgovoru, ponovio kosovskom premijeru Ramušu Haradiniju da transformacija KBS u vojsku dolazi u pogrešno vreme, da je protivna preporukama NATO članica i da može imati posledice po Kosovo.

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg
Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg, Foto: Associated Press

On kaže da je lično zvao predsednika Srbije Aleksandra Vučića i Haradinaja kako bi ih izvestio o zaključcima NATO ministarskog sastanka o Zapadnom Balkanu.

U saoštenju NATO se navodi da je Stoltenberg u tim razgovorima naglasio da i Beograd i Priština moraju da pokažu mir i uzdržanost i da izbegnu bilo kakve provokativne izjave ili akcije.

Stoltenberg navodi da je u razgovoru sa Hardinijem govorio o planu Prištine da se krene u transformaciju Kosovskih bezbednosnih snaga i vojsku.

- Naglasio sam da takav korak dolazi u pogrešeno vreme, da je u suprotonosi sa preporukama mnogi NATO saveznika i da može imati negativne posledice po kosovske evroatalnstke integracije - navodi Stoltenberg.

On dodaje da je Hardiniju ponovio i stav NATO da će, ukoliko se promeni mandat KBS, Alijansa morati da preispita nivo svog angažamana sa bezbednosnim snagama Kosova.

Ramuš Haradinaj
Ramuš Haradinaj, Foto: Ognjen Radošević/Alo!

- Takođe sam razgovarao sa predsednikom Vučićem o potrebi spuštanja trenutnih tenzija - kaže Stoltenberg, navodi se u saopštenju.

Generalni sekretar NATO dodaje da je i Vučića i Haradinija podsetio da je dijalog Beograda i Prištine, uz posredovanje EU, jedini način za trajni mir i stabilnost u regionu.

- NATO ostaje posvećen očuvanju mira i stabilnosti na Kosovu kroz svoju misiju KFOR koja ima mandat Ujedinjenih nacija - zaključio je Jens Stoltenberg.

Iz Vučićevog kabineta prethodno je saospsteno da su se Vučić i Stoltenberg saglasili da su očuvanje mira i stabilnosti od najvećeg interesa za Srbiju i ceo region.

Oslobodilačka vojska Kosova
OVK, Foto: Profimedia

Vučić je zahvalio generalnom sekretaru Alijanse na konstataciji da nije vreme za formiranje vojske tzv. Kosova, odnosno da namera tzv. Kosova da "transformiše svoje bezbednosne snage u vojsku dolazi u pogrešno vreme".

Predsednik Srbije je izrazio zebnju zbog namera tzv. Kosova da formira vojsku i opasnosti koje taj korak nosi po opstanak srpskog naroda na Kosovu i Metohiji i bezbednost Srbije, kao i mir i stabilnost u regionu.

Kako je saopšteno, dvojica sagovornika su se dogovorili da ostanu u stalnom i direktnom kontaktu, kao i da Vojska Srbije ponovo uspostavi svakodnevne kontakte sa snagama KFOR na Kosovu i Metohiji, kako bi razmenjivali informacije i pratili razvoj situacije.

Predsednik Vučić je upoznao generalnog sekretara NATO sa problemima sa kojima se Srbija, a posebno srpski narod na Kosovu i Metohiji, suočavaju zbog iracionalnog poteza Prištine da uvede taksu od 100 odsto na robu iz centralne Srbije, suprotno sporazumima i dogovorima.

Stoltenberg izrazio je zahvalnost predsedniku Vučiću za odličnu organizaciju vežbe pružanja pomoći u vanrednim situacijama, koja je sa 900 učesnika, bila najveća vežba te vrste do danas, održanoj u oktobru u Srbiji.

On je takođe naglasio koliko ceni doprinos Srbije miru i stabilnosti u regionu.

Pratite nas na Instagramu i Facebook-u

PROČITAJTE VESTI KOJE SMO IZDVOJILI ZA VAS - OVDE!

Povezane vesti

 • Korisnik: Sima
  07/12/2018 - 10:37
  Haradinaj ili je toliko lud i bezobrazan ili neko mnogo jak stoji iza njega cim se ovako ponasa
 • Korisnik: radica
  07/12/2018 - 10:11
  Idemo korak po korak, svaka mu čast na strpljenju to je najbitnije za srbe sa Kosova
 • Korisnik: Mirjana
  07/12/2018 - 10:02
  Држава Србија је за мир и стабилност хоће ли се и друга страна једном уразумити!!!!!
 • Korisnik: Igor
  07/12/2018 - 10:00
  Samo neka Šiptari teraju po svome,ako se zamere sa NATO-om onda će biti problema za njih!
 • Korisnik: Joki
  07/12/2018 - 10:00
  Sada je pokazao pravo lice konacno su svi videli kakav je i sa kim imaju posla
UČITAJ JOŠ KOMENTARA

              

Najčitanije - Alo.rs

Najnovije - Alo.rs

Vip - Alo.rs

Galerije

Najbolji video klipovi