Sto javnih ličnosti hoće Jankovića za predsednika!

Bata, Tanjug | vesti 2016-11-25 12:59:40 2016-11-25 12:59:40

Apel potpisali Dragan Velikić, Goran Marković, Nebojša Glogovac, Branko Cvejić, Voja Brajović, Nikola Kojo, Nikola Đuričko, Predrag Ejdus, Radoslav Milenković, Ilija Vujačić, Ratko Božović, Miodrag Zec, Vida Petrović Škero, Zoran Ivošević...

Emil Čonkić

Sto javnih ličnosti, među kojima su književnici, novinari, glumci i profesori, apelovalo je danas na zaštitnika građana Sašu Jankovića da se kandiduje za predsednika Srbije kao nestranački kandidat i pozvali demokratski orijentisane građane i stranke da podrže tu inicijativu.

"Srbija se već godinama suočava sa dubokom i teškom krizom koja prati nedovršenu tranziciju države i društva. Institucije su razorene ili pod pritiskom, nepoverenje građana u državu je ogromno, nepravda je svuda prisutna, a siromaštvo realnost za većinu ljudi. ;Građani imaju priliku da počnu da menjaju stvari na predsedničkim izborima sledeće godine. Uloga predsednika države, u duboko podeljenom društvu koje nikada nije uspelo da otvori ozbiljan i konstruktivan dijalog o teškim temama, dodatno dobija na značaju", navodi se u saopštenju koje je potisalo 100 ljudi iz javnog života.

Janković: Ne nalazim reči...

Saša Janković se zahvalio na inicijativi i poručio da će sa saradnicima nastaviti da radi onako kako je radio, dok ne dođe vreme za nove odluke. On je dodao da nije iznenađen apelom da se kandiduje i da je znao da se taj apel potpisuje.

"Ne nalazim dovoljne reči zahvalnosti za takvu vrstu podrške mom dosadašnjem radu, za osećanje koji pristojan čovek ima kada postane svestan imena koja su apel potpisala i za vrstu obaveze koju to predstavlja do kraja života. Nastaviću da radim svoj posao onako kako sam to, sa saradnicima, svih ovih godina i činio, dok ne bude vreme za nove odluke", naveo je Janković na sajtu Zaštitnika.

 

Oni su ocenili da predsednik treba svojim autoritetom i integritetom da daje primer ostalim nosiocima vlasti i da bude brana onima koji ugrožavaju temeljne vrednosti demokratije, vladavine prava i zaštite ljudskih prava. ;

"Sa nesumnjivim legitimitetom direktno izabranog predstavnika građana, predsednik može i mora da utiče na Vladu Srbije i bude korektivni faktor u izvršnoj vlasti. Predsednik mora da bude čovek koji ravnopravno razgovara sa partnerima iz drugih država, i čijih se postupaka i izjava niko u Srbiji neće postideti", navodi se u saopštenju i dodaje da Janković, kojem sledeće godine ističe mandat zaštitnika građana, treba da se kandiduje kao nestranačka ličnost ispred grupe građana.

Naveli su da Janković poseduje integritet ;i profesionalno iskustvo koje je potrebno kako bi Srbiju predstavljao na dostojan način.

"Odmerenost, hrabrost koju je pokazao u teškim trenucima, posvećenost odbrani vladavine prava i zaštiti ljudskih prava, profesionalni rezultati u izgradnji važne institucije – garancija su da bi Srbija u njemu dobila predsednika kakvog zaslužuje. ;Pozivamo i se demokratski orijentisane građane, organizacije i političke stranke da podrže ovu inicijativu i pomognu da Srbija dobije pravog lidera, čoveka koji od ove važne institucije može da napravi važan stub pravne države... U vremenima duboke krize u našem društvu i državi, prvi korak je borba za snažnu i nadstranačku instituciju predsednika Republike", dodaje se.

Potpisnici peticije su iskazali spremnost da Jankoviću pruže podršku u poslovima koji su pred njim ali i spremnost da ga prvi kritikuju ako bude grešio.

Apel su potpisali pisac Dragan Velikić, reditelj Goran Marković, glumci Nebojša Glogovac, Branko Cvejić, Voja Brajović, Nikola Kojo, Nikola đuričko, Predrag Ejdus i Radoslav Milenković, profesori Ilija Vujačić, Ratko Božović i Miodrag Zec, pravnici Vida Petrović Škero i Zoran Ivošević i brojni drugi.

Vulin: Janković funkciju koristi za predsedničku kampanju

Svako ima pravo da se kandiduje za predsednika Srbije ali samo Saša Janković sebi daje za pravo da koristi funkciju Zaštitnika građana za predsedničku kampanju, izjavio je danas predsednik Pokreta socijalista Aleksandar Vulin. Vulin je u pismu medijima, reagujući na potpise 100 javnih ličnosti koji pozivaju Jankovića da se kandiduje na predsedničkim izborima, rekao da "Srbija nema Zaštitnika građana već ima bogato plaćenog političara koji se sprema za predsedničke izbore". "Kao što 100 potpisnika peticije za kandidaturu Saše Jankovića nisu vanstranačke ličnosti već bivši i sadašnji članovi G17, DS i aktivni učesnici u izbornim kampanjama Demokratske stranke i Borisa Tadića, tako ni Saša Janković nije zaštitnik građana" rekao je Vulin. "Svako ima pravo da se kandiduje za predsednika Srbije ali samo Saša Janković sebi daje za pravo da koristi funkciju Zaštitnika građana za predsedničku kampanju. Za građane zaštitnik Janković nije uradio ništa ali je zato kandidat Janković za sebe učinio puno" ocenio je Vulin.

 

Expand player
Pogledajte više