Nebojša Stefanović
Youtube printscreen
Nebojša Stefanović

Youtube printscreen

Nebojša Stefanović, Foto: Youtube printscreen

 

* Vjerica Radeta započela temu "Krušik" navodeći da Stefanović treba javnosti da pokaže ugovore ove fabrike namenske industrije 

* Ministar Stefanović tvrdi i dalje da je sve notorna laž i da će i ako treba ići na poligrafska ispitivanja

* Dodao da Krušik bolje stoji nego 2009, 2010, 2011 i 2012. godine

Ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović izjavio je da prikuplja informacije i da će se za nekoliko dana obratiti javnosti povodom optužbi u vezi sa trgovinom oružja, ističući da je reč o brutalnim lažima, te da je spreman da ide na poligraf, i to ako treba van zemlje, kako bi dokazao svoje tvrdnje.

Polemiku je pokrenula poslanica SRS Vjerica Radeta koja je Stefanoviću rekla da bi javnosti trebalo da pokaže ugovore Krušika, da se vidi da li su oni štetni, navodeći da nije sporna trgovina oružjem, već ako neko u tome profitira na račun države.

Vjerica Radeta

Printscreen

Vjerica Radeta, Foto: Printscreen

- Evo vam dobronameran savet da bi se sve završilo na pravi način. Nemojte samo da izađete na konferenciju i kažete: Ja sam u pravu. Rekli ste da ćete pozvati organe, neka javnost vidi ugovore, da li je Krušik oštećen. Ne želimo da okrećemo priču na hajku, nego da se ta tema potpuno otvori i zatvori na način na koji kažu nadležni organi - rekla je Radeta.

Stefanović je rekao da će izneti sve detalje kako bi javnost videla da se radi o "makijavelističkoj laži" koju je čak i sam Krušik demantovao.

Krušik, kaže ministar, stoji "sto puta" bolje nego 2009, 2010, 2011 i 2012. godine kada je finansijski direktor bila majka čoveka koji je "izneo informacije" (Aleksandar Obradović), pri čemu je u to vreme, dodaje, imao tri, četiri puta manje radnika.

Pročitajte još:

- Ali on ne iznosi informacije samo za to, on u kontinuitetu pet godina prikuplja informacije o poslovanju, projektima, kontaktima Krušika. Šta je sporno što recimo Krušik radi sa SDPR-om? Ko zna kome on to iznosi. Kako bi (Vladimir) Putin nazvao čoveka koji prikuplja podatke pet godina o ruskoj fabrici naouržanja i stavlja ih na hard disk. Ići ću uskoro u Moskvu, pa ći ih pitati - rekao je Stefanović u Skupštini Srbije.

Pozvao je tužilaštvo i sud da odluče da li je Obradović kriv ili nije, pošto nije u njegovoj nadležnosti da se time bavi.

Stefanović je odbacio navode da je neka privatna firma kupovala oružje iz Krušika po povlašćenim cenama, navodeći da je iz SDPR-a dobio informaciju da je upravo ta državna firma bila dramatično povlašćena u odnosu na privatnike.

- SDPR je uspeo da podigne novu fabriku municije od tog novca koji zarađuje od naoružanja - rekao je Stefanović i ukazao da ne zna kojim bi pridevom opisao bolje poslovanje namenske industrije u odnosu na neki prethodni period.

On smatra da tema o trgovini oružjem nije dovoljno "zatvorena" da bi, po njegovoj oceni, "pokrila" afere poput one da jedan od čelnika Saveza za Srbiju prebija svog kuma, muči ga, bavi se reketom u opštini Stari Grad.

Fabrika Krušik Valjevo Namenska industrija

P. Vujanac

Fabrika Krušik Valjevo Namenska industrija, Foto: P. Vujanac

- Video sam sa kakvim ljudima imamo posla, oni svakog dana govore loše o Srbiji, govore da Srbija prodaje oružje ISIS-u, to je najgora besmislica koja postoji i stalno pokušavaju da tim zamenama teza plasiraju nešto što će naneti štetu i namenskoj industriji i Srbiji - rekao je Stefanović.

Rekao je i da želi da se obrati javnosti povodom mogućeg sukoba interesa, trgovine uticajem i zbog svega ostalog što prepoznaje kao ozbiljne optužbe, jer, ističe, nije neozbiljan čovek.

- Nikada u životu nisam pozvao nekog iz namenske industrije da mu kažem primi ovog na sastanak. Ne daj Bože nešto više od toga. Sve dozvole koje su stizale u MUP uredno su davane državnim subjektima, sve u skladu sa zakonom i propisima - rekao je Stefanović.

Stefanović je kazao i da oseća da je potrebno da se zatvori ta tema i da to želi da uradi zbog svoje savesti, a pozvao je istovremeno i tužioca i Agenciju za borbu protiv korupcije da ispitaju sve navode.

Bonus video: STIGAO VOZ IZ KINE! Spektakularna scena na Novom Beogradu!