Aleksandar Vučić
Printskrin
Aleksandar Vučić

Printskrin

Aleksandar Vučić , Foto: Printskrin

- Dragi prijatelji ponosan sam što ste svi u Beogradu i u Srbiji. Hvala što je predsednica IPU Gabrijela Kuevas podsetila da je Beograd skoro pa jedino mesto gde se može organizovati sednica Interparlamentarne unije. U drugim zemljama postoji prepreka, postoji blokada, mi smo slobodna i suverena zemlja koja vodi svoju politiku. Ovaj skup danas, jedan je od od najznačajnih događaja u našoj zemlji kojoj prisustvuje 2000 članova, 150 parlamenata - počeo je predsednik ovim rečima 141. sednicu zasedanja Interparlamentarne unije. 

- Ovde su reke krvi prolivene zbog nerazumevanja i konlifkta. Zato je današnji skup veoma važan. Pre nekoliko dana uspeli smo da dogovorimo dslobodan protok između Makedonije, Albanije i Srbije. To je najznačajniji korak koji je napravljen poslednjih decenija. To je najbolji poziv koji mogu da vam uputim, to je način da se završe konlifikti. Ponosan sam što se ovaj skup održava u Srbiji. Hvala vam što se došli, želim vam uspešan rad i da se osećate kao kod svoje kuće- poručio je Vučić na sednici. 

Pre predsednika Vučića prisutnima na otvaranju Skupštine IPU, obratila se Gabrijela Kuevas: 

- Velika mi je čast da se obratim na svečanoj sednici parlamentarne unije. Dok se okupljamo ovde u Beogradu hoću da zahvalim domaćinima Srbiji i Narodnoj skupštini na organizaciji. Ovo je drugi put da je Beograd domaćin parlamentarne unije. Prvi put je održana ovde 1963. godine. U međuvremenu izrastao je u kreativan grad koji prihvata uticaje i sa Istoka i sa Zapada. Glavna misija parlamentarne unije je da se pormoviše demokratija. To znači mnogo veće prisustvo žena i mladih u parlamentarnoj raspravi. Ova Skupština ima zadatak da bude korisna za građane, tj. da ćemo se nakon završetka ove sednice vratiti u naše zemlje sa konkretnim rešenjima za naše građane. Govorićemo o bezbednosti finansijskim događajima, ekonomiji, ovde smo radi dijaloga, a li smo ovde da pronađemo najbolja rešenja. Dosta istorije stoji iza ove organizacije. Kroz multilateralizam moramo da donesemo rešenja našim zajednicima - rekla je predsednica IPU Gabrijela Kuevas Baron.

gabrijela Kuevas

Printskrin

Gabrijela Kuevas, Foto: Printskrin

Prisutnima se obratila i predsednica Narodne skuptšine Srbije Maja Gojković koja je gostima poželela dobrodošlicu.

Pročitajte još:

- Dame i gospodo, dobrodošli. Želela bih da zahvalim svima koji su dali podršku Srbiji da bude domaćin ovog važnog zasedanja.

Maja Gojković

Printskrin

Maja Gojković, Foto: Printskrin

U Beogradu je večeras počela 141. Skupština Interparlamentarne unije, a zasedanje će svečano otvoriti predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Skupština Srbije će do 17. oktobra biti domaćin predstavnicima oko 140 zemalja, više od 70 predsednika parlamenata, što je do sada rekord, kao i više od 700 poslanika, među kojima je 30 odsto žena, i 17 odsto poslanika ispod 45 godina.

Centralna tema zasedanja Skupštine IPU je "Uloga i mehanizmi parlamenta u jačanju međunarodnog prava i doprinos regionalne saradnje", a poslanici će diskutovati i o rodnoj ravnopravnosti, osnaživanju mladih, odbrani ljudskih prava poslanika i ostvarivanju univerzalne zdravstvene zaštite.

Bonus video: VUČIĆ ZA ALO RS! Odlazim sa čela stranke!