Zagađene reke
ALO!
Zagađene reke

ALO!

Zagađene reke, Foto: ALO!
Ćutine pretnje na FB

Printscreen: Facebook

Ćutine pretnje na FB, Foto: Printscreen: Facebook

Naime, kako naš list saznaje, ovaj čovek je, pre nego što je postao zakleti branitelj srpskih reka, predao u Ministarstvo rudarstva i energetike (MRE) dokumentaciju za izgradnju hidroelektrane Temska, koju je nameravao da podigne uz pomoć prijatelja Kako je projekat propao, Ćuta se naprasno dosetio da želi da štiti staroplaninske reke.

Pročitajte još:

 

- U maju 2016. u Ministarstvo je stigla dokumentacija u vezi sa MHE Temska. U pitanju je mini hidroelektrana derivacionog tipa koja bi po projektu trebalo da bude podignuta u II zoni zaštite parka prirode Stara Planina. Dokumentaciju su dostavili Aleksandar Jovanović i Dragiša Lilić – otkriva naš izvor iz MRE i pojašnjava da je tada postojao državni projekat prevođenja viška vode iz Toplodolske reke do Zavojskog jezera kojim bi mini hidroelektrana za koju je dokumentacija predata ostala bez vode za turbine, tj. ostala bi na biološkom minimumu.

Ćutine pretnje na FB

Printscreen: Facebook

Ćutine pretnje na FB, Foto: Printscreen: Facebook

- Kad se to saznalo krenuli su protesti protiv odvođenja viška vode iz Toplodolske reke, odnosno izgradnje tunela do Zavojskog jezera i sve je stopirano, na ovaj način je zaustavljen državni projekat zbog tzv. interesa stanovnika sela Temska, a iza koga se ustvari krio interes gospodina Aleksandra Jovanovića Ćute – napominje naš sagovornik.

Zagađene reke

ALO!

Zagađene reke, Foto: ALO!

Predvodnik ovih protesta bio je upravo Aleksandar Jovanović Ćuta. Očigledno, shvativši da od izgradnje njegove MHE, nema ništa, isti taj Ćuta se bacio na zaštitu reka na kojima je prethodno i sam hteo da zida. Sa idejom, ako ne mogu ja, ne može niko, u tom poslu, prema svedočenju naših sagovornika ne bira sredstva. Od javno iznetih pretnji do uništavanja imovine i eksplozija u građevinskim mašiniama. Jedan od investitora sa Stare planine, rekao je za naš list da i pored činjenice da imaju sve dozvole za gradnju, već godinama nailaze na probleme.

Preporučujemo i ovo:

 

- Povremeno radove izvodimo uz asistenciju policije i to zaista nije normalno. Da li je moguće da postoji grupa ljudi koja vam javno preti, koja poziva na skidanje glava i da niko na to ne reaguje – pita se on i dodaje da je pre samo nekoliko dana neko postavio barut u auspuh bagera što je dovelo do eksplozije u kojoj samo pukom srećom niko nije stradao. Pre toga postavljena je bomba na gradilište, a jedne noći je i zapaljena mobilna kućica koja služi za nadzor i projektno tehničku dokumentaciju.

Zagađene reke

ALO!

Zagađene reke, Foto: ALO!

- Sve to je prethodno najavljeno na skupovima ORSP. Da će leteti mašine u vazduh, da će leteti glave. Izgleda da se ovde čeka da nekome od nas stvarno odleti glava – zaključuje on.

Podsetimo, članovi grupe ORSP protive se podizanju mini hidroelektrana i do sada su sproveli niz akcija kako bi sprečili investiture da podignu elektrane. Neke od tih akcija podrazumevale su upade na gradilišta, napade na radnike, blokianje puteva i slično. Inače, u Evropi postoji preko 20.000 mini hidroelektrana od kojih je veliku broj podignut u zaštićenim zonama. Mini hidroelektrane predstavljaju poželjan izvor električne energije koja se dobija iz obnovljivih izvora, dakle ne zagađujući čovekovu sredinu, a podignute elektrane koriste snagu reke za proizvodnju struje, ne i samu vodu.

 

Slika i prilika "ekologa"

Koliko su samo zabrinuti za životnu sredinu u kojoj žive i reke koje “brane” pokazuje i činjenica da su rečice Stare planine prepune komunalnog otpada koje u njih bacaju sami branitelji reka.