Izbori
Profimedia
Izbori

Profimedia

Izbori, Foto: Profimedia

Na Prvom kongresu Srpske desnice izabrano rukovodstvo i doneta odluka o izlasku na beogradske izbore.

U svečanoj sali Opštine Zemun održan je Prvi kongres Srpske desnice, na kome je izabrano rukovodstvo Srpske desnice, a doneta je i odluka o izlasku na izbore za Skupštinu grada Beograda.

Kongresu je prisustvovalo 150 delegata, čiji su predstavnici jednoglasno doneli odluku da za predsednika Srpske desnice bude izabran Miša Vacić.

Među gostima na svečanom delu Prvog kongresa Srpske desnice, između ostalih bili su prisutni Milenko Jovanov, potpredsednik Glavnog odbora SNS-a, Branislav Puhalo, šef obezbeđenja generala Ratka Mladića, vojvoda Branislav Gavrilović Brne, ratni komadant „Sarajevskog četničkog korpusa – Savo Derikonja", Goran Mladić, oficir i brat generala Mladića, otac Mihajlo Vukčević, iz crkve Sveti Nikolaj u Zemunu, Marko Šćepanović, guslar, Aleksandar Balan, ispred Rumunskog hrišćanskog pokreta, kao i pevači Marko Bulat, Igor Kostić i Boban Jovanović.

Prisutnima se prvi obratio Mihajlo Janjić koji je istakao da se po prvi put u novijoj istoriji sabiraju mnoge patriotske i rodoljubive organizacije, uviđajući potrebu za novom političkom borbom koja će biti građena na starim i doslednim idealima.

"Godinama unazad naše aktivnosti su pokazale spremnost da se borimo za svoju državu, nekada smo to činili na ulicama i barikadama, a danas smatramo da naša borba mora biti nastavljena delovanjem kroz institucije kao jedinom efektivnom borbom", rekao je Janjić.

Lav Pajkić u obraćanju prisutnima istakao je da je vreme za novu, modernu Srpsku desnicu.

"Potrebni su oni koji će biti posvećeni i koji će sa nama učestvovati u akcijama, a ne hobisti. Najlakše je sedeti skrštenih ruku i čekati da neko drugi uradi vaš zadatak umesto vas. Ne smemo da dozvolimo da danas protektne bez ičega da smo uradili za Srbiju i svoj narod."

"Okupljanje patriota je časan čin, kao i inicijativa da se okupimo oko Srpske desnice. Iskustvo veterana i mladosti koja je ovde prisutna daju veru i sigurnost uspehu Srpske desnice. Zajedno sa našim prijateljima spremni smo da stanemo na branik otadžbine, da odbranimo naše svetinje, ali pre svega budućnost naše dece", istakao je Obrad Malbaša.

Na samom kraju svečanog dela Prvog kongresa Srpske desnice, prisutnima se obratio Miša Vacić.

"Ideja o formiranju Srpske desnice se rodila odmah nakon Sabora Srpske desnice, kojem je prisustvovao veliki broj nacionalističkih i patriotskih udruženja i organizacija. Došlo je vreme da se patriote okupe oko ideja moderne desnice Srbije, koja neće sagledavati samo prošlost, već će u velikoj meri ceniti i sadašnje realno političko stanje. Mi se nismo okupili da bi trgovali, već da pomognemo i Srbiji i njenim institucijama, kako oko rešavanja pitanja Kosova i Metohije, tako i oko svega što je važno za opstanak srpskog naroda. Zato ću u ime Srpske desnice još jednom istaći da podržavamo inicijativu predsednika Srbije Aleksandra Vučića o otvaranju dijaloga po pitanju statusa Kosova i Metohije i da očekujemo poziv za aktivno učešće u dijalogu. Takođe, podržavamo i najavljenu deklaraciju o statusu Republike Srpske i odnosa Republike Srpske i Republike Srbije", rekao je predsednik Srpske desnice.

U radnom delu kongresa izabrano je rukovodstvo Srpske desnice. Javnim glasanjem za zamenika predsednika izabran je Saša Dujović, za generalnog sekretara Aleksandar Zdravković, mesto portparola pripalo je Ivani Borić, dok je predsednik omladine Boris Knežević. Takođe, izabrano je i šest članova predsedništva.

Delegati su jednoglasno odlučili da da će Srpska desnica učestvovati na predstojećim izborima za Skupštinu grada Beograda.

Na samom kraju Vacić je dodao da očekuje da će Srpska desnica biti prepoznata u narodu kao pravo osveženje, jer je reč o dokazanim srpskim rodoljubima koji su spremni da se bore i služe srpskim nacionalnim interesima.

Komentari (2)

PETAR 1

11.01.2018 20:04

Mnogo me seca na SPS, JUL. Samo imena koje ce ovaj siromasni narod da izdrzava, nista ne pise od cega ce se izdrzavati i koji program imaju. Kao sto rekoh samo imena i buduci budzetski korisnici, 1171 stranka. Srbija.

forumas

11.01.2018 22:33

e ovi su tek smejurija, desnica, a gost clan predsednistva sns-a... ovi mora da su nesto poput zavetnika, vucic placa oni se busaju u patriotizam i srpstvo...