PATRIJARH IRINEJ ZA ALO! Srpkinje su dužne da rađaju!

Ekipa „Alo!“ prošetala je juče sa patrijarhom srpskim Irinejom Sajmom knjiga, koji on ne propušta, a osim o knjigama, patrijarh je sa nama podelio mišljenje i o tome šta Srbi treba da rade i kako da se ponašaju u budućnosti kako ne bismo izgubili dušu i kako bismo opstali kao narod.

 

Patrijarh na Sajmu
Patrijarh na Sajmu , Foto: Dejan Briza

- Muka je živa što postoji mnogo lepih knjiga, a ja vrlo malo vremena imam, pa samo bacam pogled, a ono što me posebno zaintersuje, tu se malo zadržim. Mladima poručujem da je knjiga stvarno najbolji prijatelj. Naročito dobra knjiga. Kao što postoje rđavi drugovi, postoje i rđave knjige i njih treba ostaviti. Hvala bogu, ima puno dobrih knjiga, korisnih, pametnih, o čemu svedoči Sajam, koji volim da posećujem uvek - iskreno kaže patrijarh za „Alo!“.

Nakon što je prisustvovao promociji projekta „Dušu nisu ubili“, koji se sastoji od knjige i dokumentarnog filma o stradanju srpskih civila u BiH u 20. veku, patrijarh je imao jasnu poruku, a to je da „krv i stradanja u ratovima treba da budu seme našeg novog naraštaja”. 

Patrijarh na Sajmu
Patrijarh na Sajmu, Foto: Dejan Briza

- Dužni smo da obnovimo naš narod i da preporučimo našim materama da su dužne da rađaju decu po božjem blagoslovu i da na taj način ostanemo u istoriji, iako smo postradali. Teško je nabrojati sva stradanja Srba u Bosni, Hercegovini, Lici, Dalmaciji, gde su nestajala cela sela - rekao je patrijarh i naveo da se nedavno u Šibeniku nije suzdržao da ne kaže svoje mišljenje o tome.

- Nisam mogao a da ne kažem da je SPC čekala godinama izvinjenje rimokatolika i da ga nikad nismo čuli, i da ga verovatno nećemo ni ćuti. A mnoge ideje i dalje su žive i to je tragedija i naša i njihova. Narod koji stvara istoriju na zločinima, krvi drugih naroda, on nema budućnost. Od nas se očekuje da ne izgubimo dušu, ako smo izgubili mnoga tela, moramo sačuvati dušu. Da ne činimo ono što neprijatelj želi da činimo. Volimo svoju otadžbinu, gde god žive Srbi, to je Srbija, pa bilo da su u Bosni, u Crnoj Gori ili na drugim mestima. Braći iz Republike Srpske kažem - čuvajte Republiku Srpsku i onog koji danas vodi narod Srpske, to je jedini način da srpstvo opstane - završio je patrijarh.

Patrijarh na Sajmu
Patrijarh na Sajmu, Foto: Dejan Briza

 

Šta je zanimalo patrijarha

Patrijarh nije mogao da napravi ni tri koraka hodajući kroz sale na Sajmu a da ga neko ne zaustavi i zatraži blagoslov. Svima je izlazio u susret. Strpljivo je razgovarao i sa prodavcima na štandovima, raspitivao se o knjigama, a najduže se zadržao na štandu Ministarstva odbrane, kao i na štandu Srpske paravoslavne crkve. Srdačan i zanimljviv susret imao je i sa nekadašnjim predsednikom Narodne Skupštine Predragom Markovićem.

 

 • Korisnik: Ans
  29/10/2017 - 15:28
  Ako su zene duzne da radjaju i odgajaju decu, ocevi su duzni da izdrzavaju i skoluju tu decu kako treba. Koliko je vas muskaraca sposobno za to,sa ovakvim platama?Koliko vas radi po dva posla?Ne, nego zena treba i da radja i da neguje, vaspitavs, kupa, pete, pegla i radi i ona.
 • Korisnik: Jap
  27/10/2017 - 11:51
  Zene i jesu duzne da radjaju,posto nicim nisu ucesvtvovale u poboljsanju standarda zivota u zadnjih 5 000 godina.
 • Korisnik: Svetlana
  26/10/2017 - 14:56
  Moraju da radjaju po bozijim blagoslovima! Bez toga nema zdrave porodice, nema zdravih, i moralnih ljudi! A vi sto napadate svestenike, sto ih zovete u svoje kuce i sto idete u crkvu!? Dosadni ste vise, radite na sebi, citajte pametne knjige a ne kojekakve novotarije i ne gresite se vise osudjujuci bilo koga, a kamo li svestenstvo!
 • Korisnik: Evo zore,evo ....
  25/10/2017 - 23:29
  Da li će i kako će biti sankcionisane,anatemisane, matere Srpkinje,po božjem blagoslovu, koje neće ili ne mogu da rađaju decu ? Da li će biti sankcionisani njihovi muški partneri koji prirodno ne mogu da imaju potomstvo ? Kada se popovi umešaju u nešto što je van njihovog opisa posla,nastaje kolizija između teokratije i sekularizma u kojoj obavezno nagrabusi raja,dok će sveštenstvo i političari i dalje rabiti svoje Mercedese ili AUDI-je i biti navodno "zabrinuti" za sudbinu srpstva !
 • Korisnik: Vuki
  25/10/2017 - 21:04
  Video sam ga uživo, jako gord čovek..
  • Gubernator Klatimir Smutin @Vuki
   25/10/2017 - 23:57
   @Vuki+++ Gordost je jedan od sedam smrtnih grehova !
UČITAJ JOŠ KOMENTARA

              

Najčitanije - Alo.rs

Najnovije - Alo.rs

Vip - Alo.rs

Galerije

Najbolji video klipovi