Đorđe Stojanac
Printscreen
Đorđe Stojanac

Printscreen

Đorđe Stojanac, Foto: Printscreen

* Danas se obeležava Dan primirja u Prvom svetskom ratu

* Tom prilikom je Emanuel Makron svečano položio vence Žoržu Klemansou u blizini Trga Konkord

* Francuski predsednik je na Jelisejskim poljima sreo Srbina sa šajkačom i srpskom zastavom, a sada se saznalo da je to potomak junaka Živojina Mišića

Francuski predsednik Emanuel Makron označio je danas početak obeležavanja Dana sećanja paljenjem plamena na grobu Neznanog junaka, a na centralnoj proslavi kod Trijumfalne kapije uz mnogobrojne francuske, bilo je i zastava nekoliko zemalja saveznika, uključujući i više zastava Srbije.

Srpske zastave nosili su potomci ratnika iz Prvog svetskog rata, a među njima je bio i praunuk vojvode Živojina Mišića Đorđe Stojanac, s kojim se pozdravio i razgovarao francuski predsednik.

Obilazeći barjaktare i rukujući se sa njima, francuski šef države je razmenio nekoliko reči i sa ostalima koji su nosili srpsku i druge zastave, a koji su, kasnije, svi zajedno, pozvani u Jelisejsku palatu na svečani ručak.

Zvuci muzike vojnog orkestra prigušeni su upornom kišom pred stotinama okupljenih građana koji su mahali zastavicama i došli na ceremoniju i da pozdrave predsednika, penosi AP.

Makron je jutros najpre položio venac na spomenik Žoržu Klemansou u blizini Trga Konkord, da bi se zatim kolima, u pratnji konjice Republikanske garde, popeo Jelisejskim poljima do Trga Šarl de GolEtoal gde je izvršio smotru postrojenih trupa.

Emanuel Makron 0482213999

Profimedia

Emanuel Makron 0482213999, Foto: Profimedia

Pozdravljen od strane premijera Eduarda Filiipea, Makron je izvršio smotru trupa tokom svečane ceremonije kojom se obeležava 101 godina od primirja koje je okončalo borbu u Prvom svetskom ratu.

Francuski lider će kasnije otkriti spomenik stotinama vojnika koji su poginuli u stranim vojnim operacijama od 1963. godine.

Makron je položio venac pred Spomenikom neznanom junaku kod Trijumfalne kapije i simbolicno obnovio Vecnu vatru koja je ovde prvi put zapaljena 11. novembra 1923. godine.

Makron je istovremeno odao i pocast francuskim vojnicima koji su poginuli u toku proteklih godinu dana u mirovnim misijama.

BONUS VIDEO: Boba Živojinović dužan Palmi