Srbin koji je usred Pariza stegao Makronovu ruku je praunuk slavnog vojvode Živojina Mišića! (FOTO)

Tanjug/D.S. | vesti 2019-11-11 16:52:16 2019-11-11 16:52:16

Svi su pitali ko je misteriozni deka sa šajkačom!

Printscreen

* Danas se obeležava Dan primirja u Prvom svetskom ratu

* Tom prilikom je Emanuel Makron svečano položio vence Žoržu Klemansou u blizini Trga Konkord

* Francuski predsednik je na Jelisejskim poljima sreo Srbina sa šajkačom i srpskom zastavom, a sada se saznalo da je to potomak junaka Živojina Mišića

Francuski predsednik Emanuel Makron označio je danas početak obeležavanja Dana sećanja paljenjem plamena na grobu Neznanog junaka, a na centralnoj proslavi kod Trijumfalne kapije uz mnogobrojne francuske, bilo je i zastava nekoliko zemalja saveznika, uključujući i više zastava Srbije.

Srpske zastave nosili su potomci ratnika iz Prvog svetskog rata, a među njima je bio i praunuk vojvode Živojina Mišića Đorđe Stojanac, s kojim se pozdravio i razgovarao francuski predsednik.

Obilazeći barjaktare i rukujući se sa njima, francuski šef države je razmenio nekoliko reči i sa ostalima koji su nosili srpsku i druge zastave, a koji su, kasnije, svi zajedno, pozvani u Jelisejsku palatu na svečani ručak.

Zvuci muzike vojnog orkestra prigušeni su upornom kišom pred stotinama okupljenih građana koji su mahali zastavicama i došli na ceremoniju i da pozdrave predsednika, penosi AP.

Makron je jutros najpre položio venac na spomenik Žoržu Klemansou u blizini Trga Konkord, da bi se zatim kolima, u pratnji konjice Republikanske garde, popeo Jelisejskim poljima do Trga Šarl de GolEtoal gde je izvršio smotru postrojenih trupa.

Pozdravljen od strane premijera Eduarda Filiipea, Makron je izvršio smotru trupa tokom svečane ceremonije kojom se obeležava 101 godina od primirja koje je okončalo borbu u Prvom svetskom ratu.

Francuski lider će kasnije otkriti spomenik stotinama vojnika koji su poginuli u stranim vojnim operacijama od 1963. godine.

Makron je položio venac pred Spomenikom neznanom junaku kod Trijumfalne kapije i simbolicno obnovio Vecnu vatru koja je ovde prvi put zapaljena 11. novembra 1923. godine.

Makron je istovremeno odao i pocast francuskim vojnicima koji su poginuli u toku proteklih godinu dana u mirovnim misijama.

BONUS VIDEO: Boba Živojinović dužan Palmi

 

Expand player
Pogledajte više