Srbiju i Kinu povezuje strateško partnerstvo i čelično prijateljstvo

Beta/D.S. | vesti 2018-10-01 12:30:05 2018-10-01 12:30:05

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić čestitao je kineskom predsedniku Si Đinpingu Nacionalni dan Kine i ocenio da dve zemlje povezuje strateško partnerstvo i čelično prijateljstvo

Tanjug/Dragan Kujundžić

 

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić čestitao je u ponedeljak kineskom predsedniku Si Đinpingu Nacionalni dan Kine i ocenio da dve zemlje povezuje strateško partnerstvo i čelično prijateljstvo.

Vučić je u čestitki naveo da se raduje svim uspesima prijateljske Kine i da je uveren da će ta zemlja, uz snažno liderstvo Si Đinpinga, nastaviti da uspešno sprovodi reforme i gradi socijalizam sa kineskim karakteristikama, odnosno da sprovodi postavljene stogodišnje ciljeve.

"Kina svojim impresivnim razvojem doprinosi razvoju celog sveta. Vaša lična inicijativa 'Pojas i put', jedna je od najznačajnijih u istoriji, jer je od velike koristi svima, a time i Srbiji. Saradnja naših dveju zemalja jača u svim oblastima, ne samo kroz bilateralne odnose, već i u okviru mehanizma saradnje '16+1', kao dela inicijative 'Pojas i put'. Pred nama su brojne mogućnosti, a mostovi, auto-putevi i moderne železnice, između ostalog, postaju vidljivi simboli prijateljstva i saradnje Srbije i Kine", naveo je Vučić.

Pročitajte još:

 

Vučić je dodao da je veoma ponosan na to što su, upravo kada je on predsednik, odnosi Srbije i Kine na najvišem nivou i što ima priliku da, zajedno sa Sijem, ispisuje nove stranice zajedničke istorije.

"Želim da ponovim posebnu zahvalnost na razumevanju Kine za pitanja od suštinskog državnog i nacionalnog interesa za Srbiju. Podrška Kine suverenitetu i teritorijalnom integritetu Srbije, od ključne je važnosti, posebno u svetlu najnovijih pokušaja takozvanog Kosova za nelegalno članstvo u međunarodnim organizacijama i institucijama, poput Interpola i Svetske carinske organizacije. U isto vreme, želim da ponovim potpunu i nedvosmislenu podršku Srbije politici 'jedne Kine', koju nastavljamo sa istom odlučnošću", rekao je Vučić.

On je dodao da Srbija, kao zemlja koja ljubomorno čuva svoju nezavisnost i slobodarsku tradiciju i veruje u idealne istinske ravnopravnosti i solidarnosti, pruža podršku Kini dok, poštujući međunarodno pravo i načelo jednakosti svih zemalja, bez obzira na njihovu veličinu, gradi pravedniji svetski poredak.

Predsednik Srbije je, takođe, izrazio veliko zadovoljstvo što je kineski predsednik prihvatio poziv da poseti Srbiju.

Expand player
Pogledajte više