Srbija šalje vakcine za KiM i Republiku Srpsku

Alo.rs/J. Đ. | vesti 2021-01-20 17:27:38 2021-01-20 17:27:38

„I bez Dodikovog apela, Vučić bi garantovano poslao vakcine našim ljudima u Srpskoj kao što im je slao i respiratore, oni računaju na nas, zagledani su u svoju maticu, kao uostalom i svi Srbi koji žive u drugim državama“, kaže Anđelković

Alo! Nenad Vujanović

Naš državni vrh na čelu sa predsednikom Aleksandrom Vučićem obezbedio je dovoljne količine različitih vakcina protiv kovida-19 za sve građane Srbije i u toku je masovna vakcinacija širom zemlje, ali na cedilu neće ostaviti ni Srbe u Republici Srpskoj, niti srpski narod na KiM.

To, prema rečima analitičara, pokazuje svu snagu naše države, koja je među prvima u svetu započela masovnu imunizaciju stanovništva i njenu odlučnost da se brine o svom narodu gde god on živeo, što ranijih godina, pimećuju, nije bio slučaj.

Predsedavajući i srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik izjavio je da će zamoliti predsednika Srbije da deo vakcina protiv koronavirusa dodeli Republici Srpskoj, on je napisao i pismo Vučiću, a prema našim informacijama, Srbija će u narednim danima isporučiti jedan kontingent cepiva Banjaluci.

- Srbija je obezbedila velike količine vakcine protiv koronavirusa, očigledno se nije oslanjala na kolektivne nabavke kao što je slučaj sa BiH. Republika Srpska je uplatila više od šest miliona KM za vakcine putem zajedničkog programa posredstvom institucija BiH,  te vakcine još ne stižu niti ima naznaka kada će stići, a građani su zainteresovani - rekao je između ostalog Dodik, a potom je reagovao na kritike koje su stigle iz Sarajeva nakon te njegove izjave.

- Mi ništa ne prosimo, već molimo svoju braću da nam pomognu - rekao je on.

Predsednik Srbije je prethodnog dana obelodanio da postoji plan i za vakcinaciju Srba na KiM i dodao da je Srbija spremna da, ukoliko bude bila u mogućnosti, i za albansko stanovništvo izdvoji vakcine.

Vučić je kazao da država traži „hibridni način“ za to, što podrazumeva da će deo građana biti vakcinisan na severu Kosova, deo u opštini Raška, deo u Vranju i Bujanovcu, ali da predstoji da se nađe način gde će biti vakcinisani građani iz centralnog Kosova.

- U svakom slučaju, poseban deo Operativnog tima za vakcinaciju zajedno za Kancelarijom za KiM brinuće o našem narodu. Kao što je za njih Kosovo nezavisna država, tako je ono za nas deo Srbije, posebno zbog brige za srpski narod koji tamo živi i koji Kosovo doživljava kao svoju teritoriju - naveo je Vučić.

Politički analitičar Dragomir Anđelković naglašava da je Srbija mudrom politikom obezbedila odličan položaj u svetu i da stoga ne čudi što naši građani imaju na raspolaganju i američku i kinesku i rusku vakcinu, dok zemlje iz regiona nemaju gotovo nijednu.

- To je naša velika prednost, takva Srbija može da pomogne sopstvenom građanima, ali i našem narodu koji živi i na delu teritorije koji ne kontroliše i u Republici Srpskoj, kao i u Crnoj Gori ako zatreba. Sigurno je da će svi Srbima pomoći. I bez Dodikovog apela Vučić bi garantovano poslao vakcine našim ljudima u Srpskoj kao što im je slao i respiratore, oni računaju na nas, zagledani su u svoju maticu, oni, kao i Srbi iz drugih država okruženja, u duhovnom smislu jesu građani Srbije - naveo je Anđelković.

Hrvati javno priznali: Srbi, svaka vam čast, mi i Evropa kuburimo!

Hrvatska RTL u emisiji „Direkt“ izvestila je da Srbija već sprovodi masovnu imunizaciju sa više vakcina, dok Hrvatska i druge države Evropske unije kubure sa zastojem u nabavci vakcina, pa i u samoj imunizaciji. - Zastoj u isporuci vakcina postaje sve veći, i sve veći problem u svim zemljama Evropske unije. Zemlje koje nisu išle u paketu sa EU plaćaju više, i logično, dobijaju više. Tako i naše komšije Srbi. Dok mi kuburimo sa dve vakcine, oni na raspolaganju već imaju pet - rekao je voditelj.

Vučić: Idemo na 30.000 vakcinisanih dnevno

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić oglasio se juče na Instagram profilu „buducnostsrbijeav“ i podelio sa građanima lepe vesti vezane za tok masovne vakcinacije. - Dragi narode, želim da vas obavestim da sam posebno ponosan i da sa vama podelim radost da smo od jutros do sada, do 13 sati, uspeli da vakcinišemo više od 13.000 ljudi. Fantastičan dan za Srbiju! Posebno sam srećan što sam dobio izveštaje sa Beogradskog sajma da su naročito naši najstariji sugrađani bili ponosni na svoju Srbiju, na sistem koji smo napravili, na to da su čekali kratko vreme, da su dobili čaj, da su imali najbolju uslugu lekara i medicinskog osoblja i da su svi rekli da nikada svojom Srbijom nisu bili zadovoljniji. Mi ćemo da nastavimo i sutra ćemo da pokušamo da oborimo rekord, da idemo na 30.000 vakcinisanih ljudi. Sve za zdravlje Srbije, sve za Život Srbije! Hvala vam na velikoj pomoći, hvala na podršci! Živela Srbija - rekao je Vučić.

BONUS VIDEO:

Pročitajte još:

Expand player
Pogledajte više