Aleksandar Vučić
Ilustracija
Aleksandar Vučić, Foto: Ilustracija

Unutar kupole beogradske betonske sajamske hale, desetine medicinskih sestara u specijalnim odelima ubrizgavaju vakcine podjednako i mladima i starijima, radeći efikasno i pretvorivši Srbiju u najbržeg “vakcinatora” kontinentalne Evrope.

Mala siromašna balkanska zemlja vakcinisala je 525.000 građana od 7 miliona stanovnika za skoro dve nedelje, što je stopa koja premašuje sve ostale evropske države, osim Britanije, prema naučnoj publikaciji “Our World in Data” koja je pouzdan izvor informacija.

Jedna od ključnih razlika je ta što je većina bočica napunjena vakcinom kineskog farmaceutskog giganta Sinopharm.

Kako je imunizacija u EU otežana zbog odlaganja i kontroverzi, Srbija – koja se nalazi van granica bloka – ubrzala je okrećući pogled ka Istoku, obezbeđujući poslove sa kineskim i ruskim proizvođačima, piše AFP.

Pri registraciji za imunizaciju, Srbi mogu označiti svoju vakcinu po izboru – uboda Pfizer / BioNtech, Sputnik V i Sinopharm trenutno su na meniju.

Ipak, Kinezi su odradili lavovski deo posla za Srbiju sredinom januara, kada je stiglo milion doza,

“Pisao sam Si Đinpingu u oktobru i cena je drastično snižena“, rekao je Vučić o “dobrom poslu” koji je postigao sa kineskim kolegom za vakcinu Sinopharm.

“Kad vidite cenu, postavićete jednog dana spomenik u moju čast”, ​​dodao je.

tvit, Foto: Printscreen

Spasavanje Srbije

Po dolasku u centar za vakcinaciju u glavnom gradu, pacijenti prolaze brzi lekarski pregled pre nego što slede crvene strelice duž poda do zone za registraciju, a zatim ulaze u kabine u kojima primaju vakcinu

Ne računajući kratko čekanje prilikom kog se nadgledaju bilo kakve neželjene reakcije, građani prolaze kroz ceo postupak za 15 minuta.

“Svi su tačno znali šta rade, bilo je dovoljno osoblja, svi su bili ljubazni”, rekla je za AFP Snežana Krivokapić, 38-godišnja menadžerka komunikacija, nakon što je primila vakcinu,

Osim serije kineske, Srbija je uvezla i preko 30.000 vakcina Pfizer / BioNtech i 40.000 ruskih injekcija Sputnik V.

Vučić je nedavno najavio da će srpski “prijatelji” poslati još milion doza pre marta, ne otkrivajući nikakve detalje.

To se sve odvija dok se EU suočava sa optužbama za zanemarivanje svojih članica u borbi protiv koronavirusa.

Pored Albanije, Srbija je jedina zemlja u regionu koja je započela imunizaciju zahvaljujući sopstvenim ugovorima sa farmaceutskim kompanijama.

Inače, vlade zapadnog Balkana izostavljene su u decembarskom sprovođenju vakcinacije EU i još uvek čekaju vakcine koji su im obećani kroz mehanizam KOVAKS, inicijativu za udruživanje uspostavljenu za pomoć siromašnijim zemljama.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE JOŠ: