Duško Lopandić
Printskrin
Duško Lopandić

Printskrin

Duško Lopandić, Foto: Printskrin

Lopandić je ocenio da bi Srbija mogla da postane članica Evropske unije do 2025. godine.

"Nova metodologija pristupanja EU nije revolucionarna, pogotovu kada se radi o Srbiji, već je produkt dijaloga unutar zemalja članica EU o njenoj budućnosti."

Ovo je izjavio večeras bivši ambasador Srbije pri EU u Briselu Duško Lopandić.

On je u emisiji STAV TV O2 podsetio da je Francuska inicirala novi pristup nakon blokiranja otvaranja pregovora sa Albanijom i Severnom Makedonijom, insistirajući na dijalogu o reformi EU, a samim tim i o reformi pristupnih pregovora sa zemljama kandidatima.

Lopandić je ocenio da bi Srbija mogla da postane članica Evropske unije do 2025. godine, jer, kako navodi, EU je završila važne unutrašnje procese i sada može da se posveti dinamičnije zemljama u regionu.

- Nova metodologija nije mnogo konkretizovana, ali će se ozbiljnije razgovarati o finansijskim fondovima. U određenom momentu se mogu zaustaviti procesi pregovora, s tim u vezi postoji nagrada i kazna. Otvaranje jednog ili dva poglavlja godišnje ne vodi nikuda - rekao je Lopandić.

On je ukazao da nova metodologija doprinosi prilikom pregovaranja po blokovima, takozvanim klasterima, ali je dodao da bez zatvaranja poglavlja, ne vredi otvaranje poglavlja.

Brisel, EU

Profimedia

Brisel, EU, Foto: Profimedia

Dodao je da Evropska "komisija zagovara da pregovori budu dinamični, da se održavaju redovni samiti EU - Zapadni Balkan i da budu svojevrsni politički proces".

- Ekonomska kriza 2008. godine je dosta usporila proširenje EU, od tada su dešavale različite krize, a EU se bavila sobom. Možemo reći da je izgubljena jedna decenija, ali može se uvek nešto izgubiti i nadoknaditi. Evropskoj uniji je potreban uspeh, s tim u vezi proširenja bi bio dobar potez za samu EU, uprkos svim problemima s kojima se susreće unutar zemalja članica - zaključio je Lopandić.

U istoj emisiji predsednik Centra za spoljnu politiku Dragan Đukanović ocenio je da nova metodologija nije doneta kao proces ubrzavanja političkog procesa kada je u pitanju pridruživanje EU, već je odraz evropskepticizma u zemljama zapadne Evrope.

On je podsetio da se od samita u Solunu 2003. ništa nije desilo od pregovaranja i proširenja Evropske unije kada je reč o zemljama Zapadnog Balkana koje je bilo predviđeno za 2025.

- Kako se približavamo 2025. godini, sve mi dalje deluje ideja o pridruživanju Srbije EU - rekao je Đukanović.

On je izrazio bojazan zbog toga što nova metodologija predviđa i suspenziju pregovora, ako se se proceni da zemlje kandidati ne ispunjavaju postavljene uslove.

Komentari (4)

slađa

11.02.2020 22:45

Zarobljena država ne može postati članica bilo koje unije. Tačka!

ђура

12.02.2020 06:51

Бившима ништа не верујем.

Bane

12.02.2020 07:07

Pametni beže od te nacističke tvorevine.

kvrcko

12.02.2020 08:34

Mora da je mislio na 2125 . ali se pogrešno izrazio.