Srbija ne da „Trepču” i „Telekom”!

J. Đondović | vesti 2016-10-10 20:14:00 2016-10-10 20:14:00

Ne pristajemo na ultimatum! Do nedelje uveče Srbija je morala da odgovori na svojevrsni ultimatum koji je stigao iz EU, gde se od Beograda traži da se bespogovorno odrekne imovine „Telekoma” na Kosovu i Metohiji.

Milorad Milanković

Kako „Alo!“saznaje iz odlično obaveštenih diplomatskih izvora, Vlada je potpuno ignorisala taj zahtev, kao što neće prihvatiti ni odluku kosovskog parlamenta kojom se Srbiji otima kombinat „Trepča”!

- Vlada Srbije neće prihvatiti otimanje „Trepče”, koje praktično znači da Srbima više nema života na severu Kosova. Ni poslednja verzija sporazuma o telekomunikacijama koja nam je ponuđena takođe nije prihvatljiva bez značajnih izmena - kaže dobro obavešteni izvor „Alo!” pred današnju sednicu Vlade, koja će se baviti ovim pitanjima.

Milovan Drecun, predsednik Odbora Skupštine za KiM, kaže da Srbija nema potrebe da žuri i da naprečac donosi odluke.
- Stav Vlade je poznat, to je naša imovina i mora da se ispoštuje dogovor koji je postignut, a dogovor koji se odnosi na telekomunikacije je da sva imovina „Telekoma” bude prebačena na njegovu ćerku kompaniju koja će funkcionisati na celoj teritoriji Kosova i Metohije. Priština to pokušava da izmeni i naravno da je to za Srbiju neprihvatljivo, tako da to treba dalje da se rešava u procesu normalizacije odnosa. Verujem da će to ponovo biti tema razgovora u Briselu - navodi Drecun.

A kada je reč o „Trepči“, Srbija, dodaje Drecun, preduzima određene aktivnosti i tek će ih preduzimati.
- Sve što može da se uradi na diplomatskom planu to se radi. Evropskoj uniji su poslata dokumenta sa detaljnim objašnjenjima zašto je nedopustivo ovakvo ponašanje Prištine, odnosno, pokušaj otimanja naše imovine i dokazi ko je vlasnik „Trepče“. Srpski predstavnici u privremenim institucijama Kosova su zamrzli svoje delovanja, što je ozbiljno upozorenje. „Trepča“ nastavlja da radi, a radnici sigurno neće dozvoliti da im bude oteta. Srbija, ponavljam, ne priznaje taj zakon. Sednica Vlade će biti danas i to je mehanizam koji nam stoji na raspolaganju - objašnjava Drecun.

Tahiri: To vam je gotova stvar

Kosovski političari su ponovo odbacili mogućnost da se o konfiskaciji Rudarsko-metalurškog i hemijskog kombinata „Trepča“, koji su oni proglasili kosovskom imovinom, razgovara u okviru dijaloga u Briselu i tvrde da je to „gotova stvar”. - Jasno smo stavili do znanja da se o imovini Kosova neće razgovarati u Briselu. Mi nećemo pristati da razgovaramo o „Trepči“ u Briselu, to je crvena linija koju nećemo preći - rekla je kosovska ministarka za dijalog Edita Tahiri, napominjući da deo dijaloga ne može biti nijedna tema na koju ne pristaju sve tri strane - prenosi „Koha ditore“.

Expand player
Pogledajte više