ana branbić,
tanjug/vlada srbije
ana branbić,

tanjug/vlada srbije

ana branbić, , Foto: tanjug/vlada srbije

''Žene su i dalje nedovoljno zastupljen u telima za odlučivanje na lokalnom nivou i u privatnom sektoru. Samo 20 od 165 gradonačelnika i predsednika opština su žene'', rekla je Žakob na prvom multisektorskom događaju posvećenom pitanjima rodne ravnopravnosti pod nazivom "Stanje ravnopravnosti u Republici Srbiji", koje je pokrenulo Ministarstvo za društveni dijalog i ljudska i manjinska prava.

Da li mislite da više žena treba da bude na visokim funkcijama?

 

Ona je istakla da Srbija treba da završi pisanje i usvajanje zakona, strategija i akcionog plana, prema preporukama Centralnog evropskog foruma za razvoj (CEDEF), kao i da treba da prepozna fokus i raspoloživa sredstva kako bi realizovala zakone i strategije na lokalnom i nacionalnom nivou.

''Sprovođenje zakona i strategija predstavlja izazov, jer treba da radimo na eliminisanju društvenih predrasuda kada je reč o rodnoj ravnopravnosti'', kazala je Žakob.

Istakla je i potrebu za većom komunikacijom i obraćanjem široj publici kroz pozitivne narative, kako da bi se uticalo na kreiranje politika za unapređenje rodne ravnopravnosti i njihovo finansiranje, ali i preventivno delovalo i uticalo i na ponašanje pojedinaca.

Žakob je naglasila da UN ostaju posvećene podršci Srbije u sprovođenu međunarodnih standarda u pogledu rodne ravnopravnosti kako, istakla je, niko bi ostao zapostavljen, kao i da je društveni dijalog ogroman potencijal za ispunjavanje Agende 2030.

PROČITAJTE JOŠ: