Maja Kocijančić
Profimedia
Maja Kocijančić

Profimedia

Maja Kocijančić, Foto: Profimedia

Portparolka Evropske komisije Maja Kocijančič u intervjuu za „Alo!” otvoreno govori o novim uslovima za Srbiju iz Evropske unije, o pregovaračkom procesu, o tome da li će Beograd morati da prizna Kosovo i hoće li i kada morati da uvede sankcije Ruskoj Federaciji.

Postoje li novi uslovi u pregovorima Srbije sa EU?

- Srbija, kao i čitav region, ima jasnu evropsku perspektivu. Ovo je više puta potvrđeno od Evropske unije, između ostalog i 21. septembra od visokog predstavnika Federike Mogerini i komesara Johanesa Hana na sastanku sa liderima zapadnog Balkana, kao i od lidera država članica Evropske unije tokom Evropskog saveta u martu i predsednika Evropske komisije Žan Klod Junkera, u njegovom godišnjem govoru ranije ovog meseca.

Na čemu će Evropska unija najviše insistirati u razgovorima sa Srbijom?

- Uslovi za Srbiju se nisu promenili. Rad, posebno na pravosuđu, vladavini prava i osnovnim pravima, treba da se ojača, kao i regionalna saradnja i dobrosusedski odnosi. Napredak Srbije u pregovorima o pristupanju EU takođe je čvrsto povezan sa napretkom u normalizaciji odnosa između Srbije i Kosova.

Da li se očekuje od Srbije da uvede sankcije Rusiji?

- Kako je predsednik Srbije Aleksandar Vučić više puta rekao: „Evropske integracije su strateški prioritet Srbije.“ Dakle, očekujemo od Srbije da postupi u skladu sa svojom posvećenošću EU, regionalnoj saradnji i stabilizaciji.

Da li će Srbija morati da prizna nezavisnost Kosova i Metohije na kraju puta u Evropsku uniju?

- Još jednom, naš pregovarački okvir ne pominje priznavanje Kosova. EU podržava napore Beograda i Prištine u okviru dijaloga, zato što je to presudno za očuvanje mira i stabilnosti u regionu i u Evropi. Radi se o perspektivi EU kada je reč o obema stranama - i o Beogradu i o Prištini, jer je napredak u dijalogu čvrsto povezan sa sposobnošću strana da napreduju na svojim evropskim putevima, a izbegavajući pri tom da blokiraju jedna drugu u tim naporima. U tom smislu, proces normalizacije bi trebalo postepeno dovesti do sveobuhvatne normalizacije odnosa između Srbije i Kosova, u obliku pravno obavezujućeg sporazuma do kraja pregovora o pristupanju Srbije, sa mogućnošću da se u potpunosti ostvaruju prava i ispunjavaju odgovornosti. Ovo je jasno od samog početka i prihvaćeno i u Beogradu i u Prištini.

Komentari (14)

AA

02.10.2017 06:17

Normalno.Nece moci u Evropi protiv Evrope. Sad ce to AV i Vulin protumaciti kao podrsku neutralnosti.

citateljka

02.10.2017 06:34

Ovo je cisto ucenjivanje nase zemlje (a to rade i sa drugima koje zele ulaz u EU) i dirigovanje odnosa prema Rusiji, Kosovu kao i odlukama vezanim za druge zemlje. Merkelova ima najveci uticaj na A Vucica jer je ona najposlusniji poltron i marioneta Amerike. Uskoro ce se EU raspasti a Vucic uporan da uvuce Srbiju u celjust ovih diktatora i poslusnih robova Amerike. Kolika je cena ulaska u EU tj. koji nas zadaci i naredjenja ocekuju???????????

vladan

02.10.2017 06:55

A da ti malo kleknes

gaga vuk

02.10.2017 06:57

Ma prca Maja gluposti, kad njoj Vucic podvikne ima da se smrzne, ili je prijem u EU sargarepa na dugackom stapu, ali nas Vucic ce u interesu Srbije pregovarati, pregovorati, pregovarati, pregovarati do god bude potrbno, i ponizavati se iako mu je muka u stomaku, samo napred, i Turska jos uvek pregovara i na kraju vracaj MIGOVE

DRŽTE SE

02.10.2017 07:14

SLEPCI IDU VALJEVCI DA RAŠCISTE TEREN.

Bnk72

02.10.2017 07:19

Mi sledimo nasu politiku, zelimo sa svima da budemo super

momazver

02.10.2017 07:55

PRC! Naravno...prvo nam malo masiraju celo telo, a onda onaj deo gde treba da nam udje ono njihovo na kanapu i dugačkom štapu. Ma mislim na glavu...ono drugo već su nam pomerili i razvalili.

Dejan R.Tošić

02.10.2017 10:01

Polako Majo,ima još vremena do 2025.godine,biće tu još potparola !

Pera

02.10.2017 10:26

Promenu politike prema Rusiji treba uzeti u razmatranje 2025., kad i EU bude znala hoce li nas i kada primiti u svoje clanstvo

ug

02.10.2017 14:37

Iz primera Katalonije se vidi da je Medjunarodna zajednica bila nepravedna prema Srbiji 1999 godine!

Pera Detlic

02.10.2017 17:03

Zar Vucic nije na pravom kurcu on sve radi sta mu Brisel i cemerika narede.

aleksa

02.10.2017 18:28

Lazu nas vec 25 godina. Nikada nas nece primiti. Pravite plan B.

Тртрћко

03.10.2017 04:55

Хрватима су забрањени послова са Русијом.Добро су сарађивали у грађевинарству.Били су први снабдевачи Русије са мандаринама.Морска обала више није њихова већ немачка што је у суштини циљ Евро зезанције.Учланити слабостојеће државе и тамо извозити производе трећег реда.Па,бре,у Америци која мисли да је Сједињена постоје трговине са робом познатог порекла и непознатог порекла али је јефтиније.ПС:Ко може овдашњи парадајз да једе као јабуку.Једино на даски за месо се сече!А биће и сатаром!

ljuba

04.10.2017 12:26

Naš put prema EU ima elemenata mazohizma.! Uče nas pravnoj državi i demokratiji koja kod njih ne važi ! Da li je španska policija a demokratski tući babe i dede koji pošli na glasanje za koje su mislili da je po zakonu!