Borisav Jović
Oliver Bunić
Borisav Jović

Oliver Bunić

Borisav Jović, Foto: Oliver Bunić

On takođe otkriva šta je pisao bivšem predsedniku SRJ, kao i kako su Srbi izgubili čitav vek.

Baš tako - „Kako su Srbi izgubili vek“ - zove se najnovija knjiga Borisava Jovića, kojom je, kako kaže njen autor na početku našeg razgovora, pokušao da skine ljagu sa srpskog naroda i da obelodani istinu o raspadu nekadašnje velike Juge.

- Do sada se o raspadu Jugoslavije govorilo samo na bazi činjenica iz devedesetih godina ili neposredno pre toga, a ova knjiga baca svetlo na jedan kompleksniji način, razmatra događaje i činjenice od nastanka Jugoslavije 1918. godine.

Kada kažete da se spere ljaga sa srpskog naroda, na šta konkretno mislite?

- Srpski narod je uz sve gubitke koje je doživeo devedesetih godina proglašen i krivim za sve što se dogodilo, optužen i drakonski kažnjen. Argumenti srpskog naroda nisu uvažavani ni od koga, svetska propaganda bila je jača od istine. Tumačenje pobedničke strane o krivici srpskog naroda ostalo je do danas dominantno i nedovoljno osporeno. Iako je prošlo četvrt veka, sa srpske strane postoji neobjašnjivo ćutanje, ne čine se napori da se obelodani istina i skine ljaga koja nam je neopravdano nametnuta.

Sa Miloševićem sam se razišao zbog JUL-a

Zbog čega ste se razišli s Miloševićem?

- Meni, kao i Vučeliću i mnogima koji smo tada počišćeni, zamereno je to što smo kritikovali plan da se JUL-u, stranci Mirjane Marković, da 30 odsto učešća u vlasti, jer objektivno oni nisu toliko doprinosili našoj politici izbornim rezultatima. Ostalo je sve poznato.

Da li se kajete zbog saradnje sa Miloševićem?

- Zašto bih se kajao? Šta se to dogodilo zbog toga što sam sarađivao s njim?

O kojim tačno gubicima govorite?

- Gubici koje je doživeo srpski narod krajem 20. veka u toku raspada Jugoslavije, građanskog rata i zločinačkog bombardovanja NATO bili su toliko veliki, da se može slobodno reći da su poništili njegova najznačajnija dostignuća iz čitavog veka. Srpski narod je izgubio državu koju su njegovi preci platili krvlju pobedama u Prvom svetskom ratu, raskomadano mu je jedinstveno nacionalno biće, prognan je sa teritorija na kojima je vekovima živeo, pogaženo mu je ustavno pravo na samoopredeljenje, zločinačkim bombardovanjem mu je uništena infrastruktura, industrija i mnoge socijalne ustanove.

Da li je Jugoslavija bila prevara?

- Jugoslavija je bila, pre svega, plod borbe srpskog naroda za slobodu i njegovih uspeha u Prvom svetskom ratu. Država u kojoj su živeli svi Srbi. To je bio dovoljan razlog da Srbi ne budu za rasturanje Jugoslavije, pa makar bila i nepravedna prema njima. Već stvaranjem zajedničke države 1918. sa Hrvatima i Slovencima, što se pokazalo kao velika politička greška, koju je srpski narod skupo platio, mnoge političke aktivnosti Hrvata i Slovenaca pokazale su da njima nije bilo do zajedništva, nego do nacionalnih država. Takvo su ponašanje zadržali do rasturanja Jugoslavije.

Označili ste kongres u Drezdenu 1928. i zasedanje AVNOJ-a 1943. kao pogubne za Srbe?

- Komunistička partija Jugoslavije, na svom četvrtom kongresu u Drezdenu, zauzela je stav da je Jugoslavija veštačka tvorevina u kojoj Srbi eksploatišu druge narode i da je zadatak komunista njeno rasturanje na više nacionalnih država, s tim da se Albancima i Mađarima pomogne u priključivanju matičnim državama, a da se srpskom narodu oduzme pozicija koju ima. Kongres je dao ovlašćenje komunistima da u cilju ostvarenja ovih odluka, po potrebi, sarađuje i s Antom Pavelićem. Kod AVNOJ-a je srpski narod grubo izigran. Tito je toliko obespravio Srbe i vezao ih u čvor da ne mogu više da deluju kao celina.

Borisav Jović

Wikipedia

Borisav Jović, Foto: Wikipedia

Znači li to da su Srbi godinama slavili 29. novembar kao dan kada su vezani u čvor?

- Srpski narod je više od pola veka slavio datum kada je besomučno prevaren da se u njegovo ime donesu tako krupne odluke, a o kojima nije mogao da izrazi svoj stav. Broz je onemogućio srpskom narodu da sve do završetka rata osnuje svoje institucije, antifašističko veće i komunističku partiju, kao što su to u toku rata, a pre Drugog zasedanja AVNOJ-a, učinili svi drugi. Josip Broz je na taj način oduzeo srpskom narodu mogućnost da se izjasni kao nacija, a sam je odredio svoje najbliže saradnike i potčinjene da zastupaju srpski narod. I na samom kraju, učinjen je krupan korak na obespravljivanju srpskog naroda time što mu je oduzeto pravo na nacionalno jedinstvo. Svaki pokušaj delovanja kao celine smatran je velikosrpskim nacionalizmom i suprostavljenjem Brozvoj politici.

Broz radio po zadatku!

Kažete da su komunisti sarađivali sa Pavelićevim ustašama?

- Vidite, kada je formirana NDH, gde je počeo masovni progon i pokolj Srba, u isto vreme u Srbiju je došao Josip Broz, Hrvat, generalni sekretar KPJ, da obavi zadatke sa svog kongresa. Stavio se na čelo srpskih partizanskih jedinica da bi se pomoću njih u pogodnom trenutku dočepao vlasti, koja mu je bila neophodna za sprovođenje drezdenskih odluka.

 Znači li to da je Tito uništio Jugoslaviju, a ne Milošević?

- Jugoslavijom je 40 godina upravljao Hrvat Josip Broz, uz asistenciju Edvarda Kardelja, Slovenca, dok su Srbi čitavo vreme imali marginalnu ulogu. Zato je srpski narod i mogao da doživi tragičnu sudbinu i da izgubi čitav jedan vek. Milošević jeste činio greške, neke od njih su doprinele da srpski narod još više izgubi, ali one nisu bile presudne za raspad zemlje. Nije Milošević rasturio Jugoslaviju, on se našao u vreme raspada Jugoslavije...On nije mogao da se povuče.

Poseban akcenat u knjizi stavljen je na ustav i promene iz 1974?

- Tim ustavom, Jugoslavija kao država praktično je onesposobljena. Srpski političari nisu primetili da se na taj način malo-pomalo ukidala zajednička država i nikada se tome nisu suprotstavljali. U jednom razgovoru sa Stevom Krajačićem, Tito je priznao da je takvo rešenje zahtevao od Kardelja, kome je dao zadatak da pripremi ustav (iz 1974.) po kojem bi Hrvatska mogla da se izdvoji iz Jugoslavije sa teritorijama na kojima žive Srbi. Takvo ustavno rešenje, koje nije uvažavalo prava svih naroda, dovelo je do međunacionalnih sporova i na kraju do građanskog rata, u kojem je srpski narod najviše izgubio.

Da li je onda tandem Tito-Kardelj kriv i za Kosovo i Republiku Srpsku Krajinu?

- Konačni efekat te politke jeste da je srpskom narodu oduzeta država, da su mu otete teritorije na kojima je vekovima živeo, da je prognan, ekonomski unazađen, pred čitavim svetom predstavljen kao krivac i drakonski kažnjen. Josip Broz je u potpunosti ostvario zadatke dobijene na Četvrtom kongresu KPJ bez ozbiljnijih otpora srpskih političara, štaviše, uz njihovu pomoć da srpski narod upregne da decenijama radi za politiku koja ga je na kraju satrla.

Velike sile su takođe podržavale to ugnjetavanje Srba?

- Plan o rasturanju Jugoslavije započeo je da se realizuje kada je to odgovaralo velikim silama sa zapada, a one su ga svesrdno potpomagale naoružavanjem Hrvatske i Slovenije i na svaki drugi način. Otpor srpskog naroda žestoko je kažnjen i bombardovanjem i otimanjem Kosova i Metohije. Ostalo je od drezdenskog plana još samo da se reši mađarsko pitanje.

Srpske zablude još traju

„Proces uništavanja Jugoslavije i srpskog naroda trajao je više od pola veka, a srpske zablude, nažalost, još traju“, kaže svedok istorije Borisav Jović

Da li je moguće da smo toliko godina živeli u zabludama?

- Sve ono što nam se dogodilo krajem prošlog veka u dubokoj vezi je sa događajima iz prošlosti, da je to bio samo epilog, kraj nečega što je dugo i svesno planirano i pripremano, i to od onih koji su se, i zahvaljujući greškama srpske strane, dočepali vlasti i zloupotrebili je za ostvarivanje svojih mračnih ciljeva. Proces uništavanja Jugoslavije i srpskog naroda trajao je više od pola veka, a srpske zablude, nažalost, još traju.

Kakva je uloga Slobodana Miloševića u svemu tome?

- Srbija i srpski narod su bili u takvoj poziciji da bez obzira na to ko je vladao, nije mogao da ih spase od zla. Posebno poglavlje sam napisao o Miloševiću i promenama u Srbiji posle čuvene Osme sednice te njegovim metodama vladavine, koju sam nazvao apsolutističkom.

U knjizi ste otkrili i da ste pokušali da urazumite Miloševića i da ste mu napisali pismo, u kojem ste mu ukazali na sve što ste uvideli?

- Jesam, napisao sam mu pismo. On je to pismo pročitao pred saradnicima i nije ga bacio, kao što je to obično činio, već ga je presavio i stavio u unutrašnji džep sakoa. Mi smo se u tom periodu već bili razišli. Posle tog pisma nismo više kontaktirali.

Šta ste mu napisali?

- Sve što mi je bilo na duši. Između ostalog da bi 9. marta završio kao Čaušesku da ja nisam naredio vojsci da ga odbrani. Ali kako sam posle čuo, spasla me je samo jedna rečenica tog pisma, koja je njemu očito od svega bila najvažnija, a to je da se neću buniti i osnivati novu partiju.

Komentari (41)

Pera Detlic

28.05.2017 21:51

Srbi su unistili sami sebe nemoj da se lazemo, zarad fotelje i vlasti na sve su pristajali pa i na ustav iz 74' godine.

comi

28.05.2017 22:33

@Pera Detlic - U pravu si! Srpski komunisti su unistavali sopstveni narod!Rade to i danas! Ali...u tim godinama kada se to ludilo razvijalo naglo- izmedju dva rata-nije bilo vlasti ni fotelja,ali je to ludilo samo kod srpskih komunista izazivali potpuno odsustvo promisljanja o svom narodu,ikakvom otporu njegovom unistavanju,denacionalizovanju!Jovic je pisak istinu!!Govorili su je i pre 30 g.-ali nedovoljno glasno!Droga zvana komunizam i juga i dalje jako delovala!I danas ima jacinu!!

svasta matori

28.05.2017 21:58

Ma daj borisave pokrij se usima. Sto to nisi govorio pre 30-tak godina?

Vanja

28.05.2017 22:04

@svasta matori - Koga jos nakon ''bomba'' intervjua Djordja Visekrune interesuje intervju Borisava Jovica.

vojnik jna

28.05.2017 23:07

@svasta matori - da druce jovic a od 90 tih gospodine.dubrovnik i njegovu revijerubrdo srdj pa topovnjace sa mora bub bum bum tito naredio.tito naredio sankcije slovenije.tito stvorio novokomponovane cetnike i ustase.dogovoreni rat u kojem ste vi izgubili i akademija nauka a srpski narod nagrbusio do balcaka.

Sasa

28.05.2017 22:14

Pa ti Jovicu, jos uvek na zadatku?! Nikako od tebe cuti, neku pravu istinu?! Uzgred, da nije Tito nesto muljao sa Dafinom i Jezdom?! Cujem skoro i Titov unuk bankrotirao a nanosio se "gajbica" ko niko?!!! Tito jeste napravio stetu i ti si odmah iza njega?!

PLC

28.05.2017 22:15

Ovaj nečovek po imenu Boro Jović, isto kao i Mira Marković ,priča gluposti , pokušava da opere svoju sramnu prošlost. Do 96-te, zajedno sa zločincem SM učestvovao je barabar u svim kriminalnim i zločinačkim akcijama. Može on da piše nekakve knjižurine, ali mi stariji znamo sve nijanse kako su on i SM rušili zlatnog Antu Markovića, kako su u jesen 90-te uleteli u platni sistem YU i opljačkali tri milijarde DM zajedničkih para . Tada je počeo raspad YU , a kakvi su oni bili Tito je bio dijamant .

ma

28.05.2017 22:17

Srbija je uništena 1-og decembra 1918 od strane Karadjordjevića...Koji jeste bio rodoljub, ali ne srpski (svaka čast i poštovanje Karadjordju i Milošu Obrenoviću ali od njihovih potomaka ne zna se ko je bio gori.) Kada govori o Titu, Jović treba da prvo ustane i salutira a onda da se duboko nakloni do poda. Za NOB--od 1941-45. A Miloševića Crnogorca ne treba ni komentarisati.

sudija

29.05.2017 05:20

@ma - Ne zna se ko je bio gori za Srbe i Srbiju od njih dvojice. Svaki na svoj nacin nas unistio.

opšte četničko obrazovanje

28.05.2017 22:18

Овај је још жив??? Шта чека?

Петар

28.05.2017 22:21

док год издајницима будемо опраштали никад нами неће бити боље..

Bajina Bašta

28.05.2017 22:38

Koja baraba od čoveka ovaj nesoj Boro Jović !! Na pitanje novin. da li se kaje zbog sarad. sa SM, ovaj nečovek, mrtav hladan, odgovori, a šta je se to dogod. zbog sarad. sa njim ? Hiljade i hiljade srpske dece je ostav. kosti na ratišt. YU zbog vaše zločin. politike. Koliko je kriv SM , istom merom je odgov. ovaj mali, do zla boga iskompl. polit.Jednom prilikom je rekao , da se ranije nije povukao iz vrha SRB jer je mogao da ga proguta mrak ! A što si pravio bedo takav sistem da mrak guta ljude

tt

28.05.2017 22:56

Jadan li je ovaj Borisav Jovic ...Gluposti i amaterizam kojim se sluzi u analizi istorije samo dokazuje kvalitet politicke garniture koja nas je unistlila tih devedesetih.

Властољубко Фарсић

28.05.2017 23:35

Г-дин Борислав Јовић, као и сви досадашњи и садашњи српски политичари дилетанти зна само да су други криви за суноврат свеколиког Србства, „крив је Тито”, „крив је Дрезденски конгрес који једонео одлуку о стварању независних држава Хрватске, Црне Горе, Македоније и Словеније..”, „криве су западне амбасаде”, „крива је опозиција”... Оног момента када сви српски политичари дилетанти који су наносили и сада наносе штету свеколиком Србству буду осуђени на доживотну робију бити ће нам Србима боље.

Djole

29.05.2017 01:09

Svaka cast, bar je imao covek hrabrost pa makar i sad da to kaze. Svi nacionalno svesni Srbi znaju za to, i danas kada mi neko prica pozitivno o tiu i njegovom dobu, dolazi mi da ga izudaram. To je najveci antisrpski projekat u 20.veku, najveci krvnik srpskog naroda, ne znam koju vise rec da upotrebim za njega, jer lepih reci nemam. Srbin da bi postao nacionalno svestan, mora da se izleci jugoslovenstva i titoizma.

mitar

31.05.2017 13:02

@Djole - u bre,mnogo si pametan,a verujem daTita živog video nisi.

Čiča Gliša

29.05.2017 03:06

Imam osećaj strahovitog gađenja, kad god se oglase ovi partijski uvlakači vođama, koji mudruju i pišu memoare pred kraj svog bednog životra, a uvek posle odlaska sa ovog sveta gospodara kojima su bili na uzici.

kostadin

29.05.2017 05:33

Zabranio povratak Srba na KiM, Proterao starosedeoce iz Vojvodine i doselio sirotinju . Podelio sirotinji otetu imovinu . Podelio sirotinji kredite koji su obezvređeni jer je nekoliko puta urađene denominacija . Inflacijom obetvredio sve kredite. Uveo diktatutu proleterijata i obesmislio ekonomske odnose. Zapošljavanje po partijskoj podobnosti.

saw

29.05.2017 08:06

@kostadin - jel ti to pises o av

stranac

29.05.2017 08:27

@kostadin - e moj ti kostadine,samo laprdas a pojma o svojoj istoriji nemas.povratak srbima i crnogorcima na kosovo je zabranio vladimir vlada zečević,pravoslavni sveštenik, učesnik narodnooslobodilačke borbe i ministar unutrašnjih poslova u vladi fnrj,on je 06.03.1945 potpisao "privremenu zabranu vracanja kolonista u njihova predjasnja mesta zivljenja" tj. svi koji su proterani sa kosova postali su kolonisti i zabranjeno im je da se vrate.dok je srba drugi zlotvori im ne trebaju,tito ih je samo usmeravao.

vuki

29.05.2017 20:22

@kostadin - Pa bolje što nas je naselio u Vojvodini, nije mogao na obje strane da nas naseli, Vojvodina je bogatija žitnicom i hrani nas za razliku od Kosova, pametno je razmišljao.

zagor

29.05.2017 06:58

To se oduvek znalo,samo su Srbi glupi pa ga dizu u nebesa!!!Sremski front je i napravljen bezpotrebno,da bi izginuli srpski decaci(mladi borci)!!Oduvek je mrzeo Srbiju

Krcun

29.05.2017 07:09

Срби нису уништени, али покушаји да се то учини увек су долазили од српских политичара, како у време Тита тако и касније. Добар пример за то, деведесетих, је управо овај Јовић, који увек нешто мудрије.

i ja znam

29.05.2017 07:38

Srpski politicari klimoglavci su unistili Srbiju ustavom iz 1974.god. Jpvicu nisi malo dete

zoran

29.05.2017 07:41

I ovo je jedan od onih sto samo prica a sve je upropastio kada je bio na vlasti.

protivnik lazova i prevaranata

29.05.2017 08:15

Mozda to moze biti deo istine , ali je cinjenica da ste Srbe, Sloba i ti konacno dotukli , tako da je najbolje da cutis i odes da cuvas unuke ako ih imas . Prava si propalica .

Van Halen

29.05.2017 09:15

Sad si se setio da pricas, a dok si ziveo kao bubreg u loju... nije ti padalo na pamet.... a i da li bi smeo da otvoris usta od Tileta? Pun mi je cosak ovakvih boraca za istinu.

Bojanw74

29.05.2017 09:26

Nit je Tito, niti je Sloba, nego mi Srbi sami sebe uništavamo , niko nam nije veći neprijatelj nego mi sami sebi

Bojana

29.05.2017 12:56

I ti si dao svoj nesebični doprinos!

toske

29.05.2017 14:04

Boze! Zar ovaj kreten ima pravo nesto reci? Covek je celi zivot bio komunista i slihtao se svim rukovodiocima KPJ i KPS. Kako bre ljude nije sramota da oako pisu ako ovaj Jovic koji je bio Slobin "potrcko". Ma daj bre nismo kratke pameti znamo sta si Jovicu radio i koje si bio zlo!!!

skivan vasilj-vasa

29.05.2017 17:08

@toske - ne mogu da verujem g.jovic.nas srbadije bese preko 13-14 miliona a ON sam zar ne?vi ste bili mladi poletni jaji pa akademic cosic dr seselj dr kostunica akademija nauka g.matija beckovic a ON sam a u zaledju MI cekali uzalud vas mig od 45 do 89

nenad035

29.05.2017 21:51

@toske - Covek je realan i on je pokusavao da spasava stvari. Dvaputa sam gledao zadnju sednicu predsednistva Jugoslavije

Branka

29.05.2017 15:41

Kao potvrdu samo da podsetim ko je iseljavan iz dela Srbije prema Kosovu,ko iz Bosne i Hercegovine,gde se pokusalo da napravi jos 1946.-48. g ciscenje Srba sve pod plastom dobrih namera,jer u tim krajevima ziveli su i bili siromasni i predstavnici drugih nacija.Ovo je samo jedna stvar, a ko hoce da vidi videce bezbroj stvari ucinjenih protiv Srba,Srbije i Jugoslavije.

Srba

29.05.2017 19:52

Ма шта кажеш прике. Ја бих ипак рекао да си ти растурач Југе јер ти си једини председник који је дао оставку и тражио да се изгласа војни пуч, што би се рекло небулоза до небулозе уместо да као председник затражиш од војске да заштити Уставни поредак. Сад бацаш прашину у очи, само не знам коме. Покриј се ушима и ћути.

vuki

29.05.2017 20:17

Tito nas je toliko mrzio da je radio sve da nas potpuno uništi,tako što nam je omogućio besplatno zdravstvo,besplatno školovanje,jaku vojsku i naoružanje sa najmodernijim podzemnim aerodromima u ovom dijelu Evrope,toliko nas je mrzio da je šurovao sa kriminalom,nijesmo mogli na ulicu izaći a da nas neko ne opljačka,a kamoli prenoćiti u parku.Plate nijesmo ni primali tada,a godišnji odmor smo mogli samo da sanjamo, a penzioneri su krepavali od gladi,stvarno je bio jako loš, srećom ovi su bolji.

PLC

30.05.2017 06:20

@vuki - @ vuki : Prijatelju, ironija ti je odlična, a što napisa za onaj podz. aerod. u Bihaću, nije baš za pohvalu. Kritika sa ove vrem. distance na Titov račun je da je enormno mnogo davao na vojsku i diplomatiju, jer smo mi mala zemlja za tako ogromne troškove. Želeli smo bolje politič. od Tita ali dođoše 100 puta gori. Tito je napravio 100-tinu grand. objekata ( malo je 500 karak. da se sve nabroji ), a ovi danas prave feštu kad puštaju semafor. O Bori Joviću - isti je kao njegov zemo Toma diploma.

mila

29.05.2017 20:35

Sto se tice Tita potpuno je u pravu. Hrvati i Slovenci su radili za svoje drzave a ON je uzimao Srpske saradnike samo one koji su bili poltroni i aminovali sve.

Bosko

29.05.2017 20:56

Ovaj nikad nije znao sta govori cak i dok ej bio znatno mladji i spremniji za zivot i rad. Uvek je bio onaj pravi podobni policiticki poltron i sad kao on nesto kaze. Srbiju jeste unistio Tito, obesmislio, unistio identitet i veru, ali je Milosevic dokrajcio. Svaku bombu smo zasluzili, ne sto smo klali druge, vec zato jer smo takvi kakvi jesmo. A verujem da bi svaki normalan srbin rekao, malo su nas gadjali, ja bih to bolje i snaznije. Vidite da nije bilo dovoljno?

kućica na Drini

29.05.2017 22:13

Zadnjih godina postala je moda da propali političari , zločinci i kriminalci pišu nekakve knjižurine pokušavajući da operu svoju sramnu prošlost . Veruju da će to proći kod ovih mlađih naraštaja , a služe se i logikom da srbi zaboravljaju šta su juče jeli pa može da prođe i kod nekih starijih . Raspisao se Legija na robiji ( sramota ko mu knjigu objavi ), crni valjevac piše Povlenske magle i sumaglice , a šlag na tortu je knjiga one veštice sa cvetom u kosi iz Moskve koja piše - ovako je bilo .

Драгомир

30.05.2017 07:44

Једино што је за србе било добро код Тите је што су углавном здрави могли да иду на боловање!Фабрика од,на пример 1000 радника у производњи је стварно било око 200!Остали су представљали руководиоци,ћате и портири.Била је парола - АКО БОГ ДА ЗДРАВЉА ОДОХ НА БОЛОВАЊЕ!

Ujka Vasa

31.05.2017 17:31

I ti si tome značajno doprineo,srpska sramoto zarad vlasti i privilegija!