Emanuel Makron
Tanjug/Dragan Kujundžić
Emanuel Makron

Tanjug/Dragan Kujundžić

Emanuel Makron, Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

Investicije u privredu, velika ulaganja u infrastrukturu i vojna saradnja samo su deo paketa od više milijardi evra koji je francuski predsednik Emanuel Makron pripremio za Srbiju.

O namerama Pariza francuski lider otvoreno je govorio na Minhenskoj bezbednosnoj konferenciji. Ističući da su u Srbiji vidljive samo investicije Kine i Rusije, Makron je od kolega, šefova država EU, zahtevao da slede primer Francuske i ulažu u Srbiju.

Govoreći o Srbiji, Makron je rekao:

- Veoma poštujem predsednika Vučića, on sjajno radi svoj posao, on je sjajan lider, ali ono što se tamo dešava određuju Rusija i Kina, a ne Evropa. Ako EU želi da uključi Balkan, mora da investira mnogo više nego do sada u infrastrukturu, kulturu, znanje jezika, a Francuska već menja politiku u tom pravcu. To treba da radimo, umesto da samo počinjemo pregovore - naglasio je Makron.

Podsetio je da Srbija već pet godina otvara pregovaračka poglavlja, upozorivši da će za dve godine ljudi reći kako je vreme da uđe u EU jer s pravom već počinje da gubi strpljenje.

Emanuel Makron, Aleksandar Vučić, Pariz

Printscreen Instagram/Budućnost

Emanuel Makron, Aleksandar Vučić, Pariz, Foto: Printscreen Instagram/Budućnost

 Ključne Makronove poruke u Beogradu 

- EU mora da se reformiše da bi bila spremna da primi Srbiju
- Srbija je velika evropska država i nacija, ima svoje mesto u Evropi, a tačan datum kad će postati članica EU manje je važan
- nije dobro da se previše brzo uđe u Evropu jer to ne bi bilo dobro ni za Srbiju niti za Evropu
- nema tačno određenog datuma ulaska u EU i ne treba se zatvoriti u kalendar
- Francuska spremna da sarađuje u svim oblastima, od vojne i kulturne saradnje do pravosuđa
- angažovaću se da se obnovi dijalog Beograda i Prištine kako bi se postigao sveobuhvatni, trajan i kompromisan sporazum
- nema gotovog rešenja za kosovski problem, magično rešenje ne postoji, a ja sam za kompromis
- svaka strana mora da se pomeri kako bismo gledali u budućnost

Izvori iz diplomatskih krugova tvrde da iza Makronovih reči stoje konkretne brojke.

- Cifre su najbolji pokazatelj, u prethodnoj godini, kada je Makron bio u poseti Srbije, francuske investicije u Srbiju premašile su milijardu evra. S druge strane, devet godina pre toga zbir francuskih investicija bio je blizu 1,5 milijardi evra, a francuske kompanije u Srbiji zaposlile su oko 11.000 radnika - podseća izvor Srpskog telegrafa.

Dodaje da će ove godine francuska ulaganja u Srbiju biti znatno viša, s obzirom na to da je tokom Makronove posete Beogradu u julu prošle godine potpisano 25 sporazuma, od kojih se pet ugovora tiču saradnje u oblasti naoružanja i vojne opreme.