Al Kaida
Profimedia
Al Kaida

Profimedia

Al Kaida, Foto: Profimedia

Kako je dogovoreno, ta katarska organizacija će u Južnoj Mitrovici napraviti 40 kuća koje će biti podeljene albanskom stanovništvu.

„Qatar charity“ se zvanično bavi humanitarnim radom, a pre nekoliko godina Saudijska Arabija, Ujedinjeni Arapski Emirati, Egipat i Bahrein proglasile su je terorističkom organizacijom.
Univerzitetski profesor Bljerim Latifi kaže da je Bahtiri sa tom katarskom organizacijom, koja promoviše terorističke aktivnosti, potpisao sporazum o izgradnji 40 kuća u selu Frašer.

- Agim Bahtiri planira da u tom kompleksu uspostavi centar za potrebe te organizacije - kazao je Latifi.

Univerzitetski profesor iz Prištine pitao je javno Agima Bahtirija da li mu je poznato da je organizacija „Qatar charity“ optužena da svoju međunarodnu dobrotvornu mrežu koristi za prebacivanje sredstava grupama koje promovišu i organizuju terorističke aktivnosti širom sveta?

- Da li znaš da je nacionalni interes važniji od 40 kuća za siromašne, koji su prisiljeni da prihvate milostinju sumnjivih organizacija sa Bliskog istoka - pitao je Latifi, uz potpitanje da li će takozvana država Kosovo sačekati da potpuno potone kako bi nakon tog potonuća opet pozvala međunarodne prijatelje da intervenišu i spasu je od „samoubilačkog idiotizma“.

Podrška sa vrha

Prema bezbednosnim informacijama stranih službi koje prate delovanje terorističkih organizacija širom sveta, „Qatar charity“ ima ogroman priliv novca na godišnjem nivou, a značajan deo tih sredstava dobija i od zvaničnih institucija Katara. U upravnom odboru te sumnjive organizacije nalaze se neki od ljudi iz vrha katarske vlasti. Katarska banka jedan je od glavnih sponzora te organizacije.

„Qatar charity“ je organizacija koja je nastala 1992, a do sada je širom sveta otvorila 24 filijale. Jedna takva je u Prištini i deluje nekoliko godina.

Ova sumnjiva organizacija na prostoru Kosova i Metohije realizovala je više projekata, a nedavno je prištinskom ministarstvu zdravlja donirala 6.500 testova za kovid i šest respiratora, a ta pomoć vredi blizu 300.000 dolara. Pre toga, „Qatar charity“ je jednoj školi u južnoj Mitrovici donirala 18 laptopova i računara, kao i svu drugu opremu za informatički kabinet.

Kriju se iza zadužbina i humanitarnog rada

Vojnopolitički analitičar Vlade Radulović kaže da postoje direktne veze između Islamske države i pojedinih organizacija u regionu, koje ne samo što vrbuju već i odvode borce sa ovih prostora u Siriju i Irak. On kaže da nije prvi put da se Balkan susreće sa nevladinim organizacijama koje imaju sumnjivu pozadinu.

- Ne pričamo samo o klasičnim NVO, nego često o nekim vrstama zadužbina, odnosno humanitarnih i dobrotvornih organizacija. Postoje direktne veze između Islamske države i pojedinih organizacija koje deluju na ovim prostorima, a koje se tiču ne samo vrbovanja i regrutovanja već i odvođenja boraca ISIS-a sa ovih prostora na prostor Sirije i Iraka - rekao je on za „Kosovo onlajn“.