Pumpa
Alo! Marko Metlaš
Pumpa

Alo! Marko Metlaš

Pumpa, Foto: Alo! Marko Metlaš

Borba protiv virusa i lažnih vesti! Dovoljno je da neko na društvenim mrežama krene da širi „proverene informacije“ kako nema brašna, benzina, da su zaraženi svi doktori... i kreće panika.

Vlada Srbije ne bije bitku samo protiv pandemije, već i sa onima koji bi našu zemlju, iz njima znanih razloga, želeli da vide na kolenima, ali sve njihove laži možete i sami da prozrete kad odete na pumpu i natočite gorivo bez problema ili odete u prodavnicu i vidite pune rafove.

Darko Trifunović, direktor Instituta za nacionalnu i međunarodnu bezbednost, za „Alo!“ kaže da bi najstrože trebalo kažnjavati sve one koji šire takve lažne vesti.

Darko Trifunović

Printscreen Youtube

Darko Trifunović, Foto: Printscreen Youtube

 - Postoje dve opcije. Prva da su to ljudi, psihopate koje se iživljavaju na internetu i nisu završili kod doktora, ali ono što oni moraju da razumeju jeste da uprkos lažnim nalozima nisu nevidljivi za službe koje ih mogu locirati i doći im na adresu. Za obične građane su možda nevidljivi, ali ne i za nadležne službe. Druga opcija je da to čine planski, da bi dobili ekonomsku ili političku dobit i to bi istraga trebalo da utvrdi. Takve ljude treba strogo kažnjavati i sa pet godina zatvora odmah od dežurnog sudije jer uvedeno je vanredno stanje i takve stvari se ne mogu dopustiti - navodi Trifunović i nastavlja:

- Cilj takvih lažnih vesti jeste izazivanje straha, što se mora sankcionisati. Trebalo bi i strogo kažnjavati i sve one koji krše pravila samoizolacije, pa ne možeš, majstore, da umesto da budeš u karantinu odeš u kafić.

Ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić kaže da se borimo sa pravim virusom i lažnim vestima, a da im je zajedničko to što su nevidljivi protivnici. Za njega je, kaže, frapantno što, koliko god se predstavnici vlasti trudili da kažu da je stanje na tržištu stabilno, više se veruje nekom ko će na Tviteru da napiše da je kriza s gorivom i odmah će se, dodaje, stvoriti kolone vozila na pumpama. Kada je reč o glasinama na temu kako će raditi prodavnice, Ljajić kaže da sve trgovine, apoteke, pijace, tržni centri rade ograničeno. Ministar je izrazio uverenje da će problem maski vrlo brzo biti rešen i dodao da do utorka stiže deset miliona maski iz Kine.

- Ovo jeste borba za zdravlje ljudi, ali i za zdravlje ekonomije da što manje posledice budu - rekao je Ljajić i dodao da ćemo svakako biti debelo oštećeni.

Đilas brani one koji šire paniku

- Za poruku na Viber grupi da neće biti goriva čovek zaglavio pritvor zbog širenja panike. Šta je tvrdnja da u Srbiji ima 6.103 a ne 103 zaražena? Kolika je kazna za to? Ili to nije širenje panike? - napisao je Đilas na Tviteru.

 

 

Komentari (2)

zoran52

21.03.2020 08:03

Ovo su verovatno đilas-nato vukova- Boškić plaćena banda koja podriva ustavni poredak i širi paniku među narodom. Peta kolona i kvislinzi što bi tito rekao.

jolo q

21.03.2020 10:03

djilasu pun mi je djoko tebe tvoje kradje.tvoje gladicarske lopovske poltk.cuj nadam se da ce pobediti na izborima oni koji ce sprovesti zakone i odjebati vas na 20 godina.