Srbi, moramo vas slomiti!

Jedan od najuticajnijih hrvatskih medija Jutarnji list preneo je autorski tekst Sonje Biserko sa Dojče velea, povodom 25. godišnjice Dejtonskog sporazuma, u kome se Srbija optužuje za nestabilnost na Balkanu, a suštinska poruka je da se Srbi moraju "slomiti", kako bi se ukinula Republika Srpska.

Aleksandar Vučić
Aleksandar Vučić, Foto: Tanjug/Zoran Žestić

Ključni problem za održivost BiH i za uspostavljanje mira na Balkanu, predsednica Helsinškog odbora za ljudska prava vidi u Srbiji na čelu sa Aleksandrom Vučićem.

Ona navodi da je cilj Beograda "zaokruživanje osovine Beograd-Banjaluka-Podgorica-Kosovska Mitrovica" i da takav plan mora biti osujećen.

- Republika Srpska je ratni plen od kojeg Srbija neće lako odustati. U strategiji o bezbednosti Srbije, opstanak RS je prioritet - navela je Biserko.

Beograd, kaže ona, smatra da je uspostavio dobre "diplomatske odnose sa svim centrima moći u svetu" i da je time dobio na geostrateškom značaju.

- Tokom poslednje četiri godine Beograd je uspeo da dođe do Trampove administracije, što ga je ohrabrilo da pojača svoje ometajuće prisustvo, kako u Bosni, tako i u Crnoj Gori i na Kosovu, čak do tačke koja je otvarala mogućnost ''rekompozicije'' Balkana - kaže Biserko.

Sonja Biserko
Sonja Biserko, Foto: Tanjug/Sava Radovanović

Bez rešavanja pitanja BiH stabilnost Balkana ostaje upitna, zaključuje ona i dodaje da je neophodno sprečiti uticaj Srbije. Posebno je, kaže Biserko, opasan "dvovekovni imperijalizam Srbije" koji, na ovaj ili onaj način, sprovodi svaka vlast u Beogradu.

- Da bi Bosna postala funkcionalna država, nužno je pre svega staviti tačku na promenu granica i sprečiti uticaj Srbije. Posebno je opasan dva veka dugi imperijalizam Srbije - citira "Jutarnji" autorski tekst Sonje Biserko.

Cilj je raspad Srbije

Novinarka Ljiljana Smajlović kaže da je Sonja Biserko neko ko je uvek principijelno radio protiv srpskog interesa.

Ljiljana Smajlović
Ljiljana Smajlović, Foto: printscreen

- Gospođi Biserko se mora priznati da je uvek bila principijelno protiv srpskog interesa. Nezavisno od toga ko je na vlasti u Beogradu, ona taj interes vidi suprotno od većine Srba. U jednoj stvari je u pravu: Srbi su Republiku Srpsku izvojevali u ratu. Ona je njihov jedini pravi ratni plen iz građanskih ratova devedesetih. Predsednica Helsinškog odbora je uvek bila protiv Republike Srpske. Kako je Srbi nisu izgubili u ratu, ona se sada bori da je makar u miru izgube. To je njena politika I u tome je dosledna I kada potpisuje Apel 88 I kada tvrdi da je “raspad BiH državni cilj Srbije”. Počinjem da mislim da je bliže istini da je njen cilj raspad Srbije – rekla je Smajlović za Alo.

Palanački obrazac ponašanja

Ministar finansija u Vladi Srbije Siniša Mali, u izjavi za naš list, navodi da ekonomski jaka i razvijena Srbija predstavlja smetnju, kako spoljašnjim, tako i unutrašnjim faktorima.

- Svedoci smo da jaka Srbija mnogima smeta, zbog čega su učestali napadi i na našu zemlju, kao i na predsednika Aleksandra Vučića. Kada kažem jaka Srbija, pre svega mislim na njen napredak koji je vidljiv na gotovo svim poljima, posebno kada je ekonomija u pitanju. Nažalost, što je veći naš uspeh, tako se pojačavaju napadi i kreira diskurs o Srbiji kao destabilizujućem faktoru, ali i propagiraju neskrivene želje da se vratimo u vreme nestabilnosti i propasti. Takvu sliku Srbije neće gledati – poručio je ministar Mali.

On kaže da ovakvim tekstovima provejava palanački obrazac ponašanja, po kome se komšijama ne želi ništa dobro.

Siniša Mali
Siniša Mali, Foto: Tanjug

- Mi nismo srećni kada vidimo da nekome ekonomija propada, niti se tome radujemo. Iako pojedinci nisu toga svesni, samo ujedinjeni, kada su u pitanju ekonomski tokovi možemo kao region da napredujemo. Zato je Srbija i predložila formiranje "Mini Šengena", čija je jedina ideja boljitak svih – kaže naš sagovornik i dodaje:

- Takođe, treba istaći da kada govorimo o Srbiji, najmanji pad u Evropi jeste naš veliki uspeh. To nam daje vetar u leđa da i u ovako teškim uslovima koje uzrokuje pandemija virusa korona očekujemo da zadržimo najbolji rezultat u Evropi po pitanju stope rasta, ali i po pitanju direktnih stranih investicija. Verujem da ćemo ovakvom domaćinskom, odgovornom ekonomskom politikom uspeti da ostvarimo još veći rast.

Mnogi grebu na vrata stranih ambasada

Ministar finansija navodi da je za dalji napredak srpske ekonomije neophodno gledati širu sliku.

- Svesni smo i da Srbija nije usamljeno ostrvo, te da se na ekonomiju ne može gledati isključivo u okviru sopstvenih granica, zato je za nas imperativ saradnja. Nadamo se da će se probuditi i uvideti da je saradnja jedini lek za ozdravljenje ekonomije.

Kako navodi ministar Mali tvrdi da koordinisani napad na predsednika Vučića i na Srbiju nije slučajan.

- Pored stranih faktora, svedoci smo i da pojedinci iz naše opozicije ne prezaju da pozivaju u pomoć, da grebu na vrata stranih ambasada i sramote našu zemlju iznošenjem laži – kaže ministar i zaključuje:

- Iskreno se nadam da će se prevazići govor mržnje i zavist koju neki osećaju prema Republici Srbiji. Dugoročno usmerenje naše države je mir i stabilnost, jer to je ključ za bolji život građana i ekonomije regiona.

Povezane vesti

 • Korisnik: Slavica
  15/12/2020 - 19:18
  Mnogima smeta uspeh Srbije i zato smo im trn u oku!
 • Korisnik: xxx
  14/12/2020 - 23:25
  Napolje iz zemlje,prodane duse,svi ko i ona..Sto nije vreme inkvizicije..Bednici ni morala ni stida,dokle hocete da drugima klecimo i da nas kako oni hoce.....
 • Korisnik: dr Anja
  14/12/2020 - 22:36
  Pod hitno ovu ženu hospitalizovati na psihijatriju!
 • Korisnik: Penzioner
  14/12/2020 - 22:36
  Vala prekardasila je sve gra nice !!!! Kuju Biserko momentalno proterati iz Srbije !!!
 • Korisnik: moni
  14/12/2020 - 22:29
  nedajjmo se...
UČITAJ JOŠ KOMENTARA

              

Najčitanije - Alo.rs

Najnovije - Alo.rs

Vip - Alo.rs

Galerije

Najbolji video klipovi