Socijalisti lete iz Vlade zbog Ružića?!

J. Đondović | vesti 2016-12-18 21:16:58 2016-12-18 21:16:58

Nakon što je potpredsednik socijalista Baranko Ružić po ko zna koji put isprozivao koalicione partnere iz SNS-a, pa i njenog predsednika Aleksandra Vučića, iz tabora SNS-a su žestoko odgovorili, najavljujući da će stranački organi razmotriti dalju saradnju sa socijalistima.

Mitar Mitrović

Potpredsednica naprednjaka nazvala je Ružića secikesom, a predsednik Izvršnog odbora SNS-a Darko Glišić poručio mu je da je politički marginalac.

Ružić je ovoga puta u intervjuu za jedan dnevni list bio vrlo samouveren, pa je rekao da Vučićev opstanak na vlasti zavisi od njega.
- Da hoću da rušim Vučića, verovatno bih ga za ovih pet godina već srušio. Nisam destruktivan tip, kao neki. Ne rušim. Gradim, kao što Mrkonjić gradi mostove, ja gradim prijateljstva, politička partnerstva - rekao je Ružić.

Ružić je potom posprdno govorio i o potpredsedniku Vlade Nebojši Stefanoviću i njegovom doktoratu. „Alo!” je juče pokušao da stupi u kontakt sa liderom SPS-a Ivicom Dačićem, kome je Ružić sugerisao da umesto sebe predloži njega kao kanadidata za predsednika Srbije, on se juče nije javljao, ali su mu naprednjaci odgovorili baražnom vatrom. Predsednik Izvršnog odbora (IO) Srpske napredne stranke Darko Glišić konstatovao je na sve ovo da „Ružić i dalje ne može da preboli što nije u koaliciji s Demokratskom strankom, da pati za vremenima kada je zajedno s kompanjonima iz DS-a razmatrao kad će, ko i koliki procenat od nekog posla da uzme”.

- To je sad jedna tuga pregolema Branka Ružića jer dolaskom Aleksandra Vučića tih procenata više nema. Niti Branko Ružić i oni koji su harali po grbači ovog naroda mogu više lično da profitiraju. Pretnju da će Ružić nekoga da sruši... Hajde, molim vas... To je smešno. Šta on može da sruši? On je ušao u politiku samo da bi njegov konto i njegova imovina bili uvećani, a ne da bi branio interese Srbije. Stoga, Branko Ružić je politička margina, bezobrazna, ali potpuno politički nebitna - naveo je Glišić za „Alo!“.

Potpredsednica SNS-a Marija Obradović žestoko je reagovala na ko zna koji po redu Ružićev ispad rečima da bi to moglo uzdrmati i aktuelnu vladajuću koaliciju. Ona je rekla je da je Ružić „polupismeni secikesa koji, na sreću svih građana Srbije, nikada neće uređivati srpsko društvo”.

- Što se tiče odnosa SPS-a prema SNS-u uverena sam da ćemo o tome uskoro imati prilike da razgovaramo na sednicama Predsedništva i Glavnog odbora naše stranke - podvukla je Obradovićeva.

Radun: Po čijem nalogu to radi?

Politički analitičar Brakno Radun uveren je da Ružić ovakve izjave ne daje slučajno. - Takave izjave ruše poverenje unutar vladajuće koalicije, jer mnogi se sada pitaju da li Dačić zna i da li se slaže sa tim što Ružić govori ili samo mora da ga toleriše. Ružić daje ovakve izjave jer verovatno vidi svoju šansu u delu SPS-a koji bi da bude opozicija, možda ne za mesto lidera, nego prosto za jaču poziciju u stranci. Postavlja se pitanje da li u svemu ovom ima i nekog mešanja sa strane, jer mnogi bi kako u zemlji, tako i u inostranstvu želeli da ova koalicija pukne, pa možda i tu treba tražiti motive i uzroke Ružićevog ponašanja, jer je činjenica da to ostaje nesankcionisano - objašnjava Radun.

 

Đukanović: Ivica da se izjasni

U sličnom tonu je Ružićevu izjavu prokomentarisao i poslanik SNS-a Vladimir Đukanović. - Iskreno bih voleo da se Branku Ružiću pruži prilika da dokaže svoju snagu i da manifestuje to svoje znanje kako će da sruši Vučića. Iskreno navijam da se takvima kao što je on to omogući. Miš i kada se popne na brdo ostaje miš, tako da je to slučaj za Brankom Ružićem. Miš i kada hoće da pljune slona, ne može. Ružić bi već jednom morao da shvati da je u političkom smislu stvarno miš. Ja apelujem na Ivicu Dačića da jednom razreši stanje u svojoj partiji, ili da ukori Mrkonjića i Ružića i sve te snažne, hrabre i jake, ili da kaže da misli isto kao oni - navodi Đukanović.

Expand player
Pogledajte više