Glavni odbor SNS
Alo / M. Jošida
Glavni odbor SNS

Alo / M. Jošida

Glavni odbor SNS, Foto: Alo / M. Jošida

Portparol Centra za društvenu stabilnost Predrag Rajić istakao je na prezentaciji rezultata istraživanja da je SNS najveća stranka u Evropi i to ne proporcionalno u odnosu na stanovništvo zemlje, već u apsolutnim brojkama.

Kako je naveo, na osnovu zvaničnih podataka iz popisa u Srbiji iz 2011. godine, Srpska napredna stranka ima 646. 000 članova ili 9,13 odsto od ukupnog broja stanovnika. “Danas je taj procenat verovatno i veći, imajući u vidu da Srbija sad verovatno nema više od 6,8 ili 6,9 miliona stanovika”, rekao je Rajić.

- SNS ima veći broj članova nego sve velike stranke u Nemačkoj, Španiji, Italiji, Francuskoj, Poljskoj, Češkoj a to su stranke koje su znatno starije nego SNS - naglasio je Rajić i dodao da neke od tih stranaka poput nemačkih CDU i CSU postoje još od 1951. godine.

Rajić kaže da je CDU vladajuća stranka u Nemačkoj već u četiri mandata ali da ima manje članova nego SNS.

- Jedino Laburisti na Malti i FIDES u Mađarskoj mogu da se porede sa SNS po izbornim rezultatima, s time što FIDES ima 13 puta manje clanova nego SNS - objašnjava on.

Rajić kaže i da u Evropi tradicionalne političke partije imaju veći broj članova nego novoformirane.

A kada govorimo o političkom aktivizmu stanovnika EU, građani iz zemalja koji su postale deo EU pre 2004. mnogo su više politički aktivni, nego što su to građani iz država koje su se nakon te godine priključile Uniji.

- Političko učešce građana u Austriji je pet puta vece nego u zemljama Visegrdske grupe. U Austriji građani žele da izraze svoj politički stav tako što će postati deo političkih stranaka - dodaje Rajić.

Rajić kaže da su građani na prostoru bivše Jugoslavije najviše politički aktivni u odnosu na ostatak Evrope, dok su građani bivšeg Varšavskog pakta najmanje uključeni u političke aktivnosti.

U regionu, pored SNS, najbrojne stranke su SDA i SNSD u BiH i DPS u Crnoj Gori sa preko 55. 000 članova iako, kako se navodi, ta država ima oko 635. 000 stanovnika.

Zanimljiv podatak u ovom istraživanju jeste i to da u Estoniji nadležno ministarstvo vodi statistički podaci o svojim građanima o tome u kojoj partiji su učlanjeni, te nije moguće da jedan čovek bude član dve stranke jer ga sistem u ministarstvu automatski briše iz prethodne stranke ukoliko dođe do novog učlanjenja u neku drugu partiju.

Istraživanje je realizovano na osnovu podataka od preko 30 političkih stranaka u Evropi.

U Srbiji upit o podacima je poslat na adresi 17 političkih partija, parlamentarnih i vanparlamentarnih, međutim, kako navodi Rajić, precizne i jasne podatke su dobili samo iz SNS.

Kako kaže, to je posledica i infrastrukture tih stranaka, a ne možda toliko želje da nam daju podatke.

- Podatke smo dobili iz Srbije, BiH, Crne Gore i Albanije, dok u Severnoj Makedoniji nismo naišli na razumevanju kod najvećih stranaka poput vladajućeg Socijaldemokratskog saveza i opozicionog VMRO-DPMNE - objašnjava Rajić.

Istraživanje je sprovođeno ove godine u junu, julu i avgustu, a bile su uključene sve evropske zemlje, uključujući i Veliku Britaniju.

Komentari (5)

Marija

24.12.2019 13:59

SNS je najjaca stranka u istoriji Srbije koju podrzava vecinsko stanovnistvo, zbog ostvarenih razvojnih rezultata od istorijskog znacaja za drzavu i narod!

Vesna

24.12.2019 14:24

Samo da se zna ! Ovo je posebno bolna informacija za Đilasa, Obradovića i Jeremića koji ne mogu da nakupe ni par desetina ljudi.

Jokalica

24.12.2019 14:37

Veliki broj članova pokazuje da je narod za politiku one stranke koja se zasniva na ekonomskom razvoju države koji će rezultirati boljim životnim standardom gradjana.

iGOR

24.12.2019 14:49

Veliki broj clanova jer narod veruje i podrzava politiku SNS na celu sa predsednikom Vucicem.

Verica

24.12.2019 15:01

SNS na osnovu svog rada i postignutih rezultata ,i treba da bude najveca partija u Evropi.