Slobi podići spomenik u Beogradu, zadužio nas je!

Darko Zlojutro | vesti 2017-10-07 15:39:41 2017-10-07 15:39:41

Ivica Dačić, prvi potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova Srbije, u intervjuu za „Alo!“ govori o uspesima srpske diplomatije, odnosima s Rusijom i SAD, ali i o SPS-u, atmosferi u Nemanjinoj, kao i o tome ko će ga jednog dana naslediti u poslu i stranci.

Vesna Lalić

Ovih dana srpska diplomatija ima mnogo razloga za slavlje, Kosovo nije primljeno u Interpol, odustalo je od članstva u Unesku, kako to komentarišete?

- Nema tu preteranog razloga za slavlje. Rezultati koje ste naveli su plod temeljnog i ozbiljnog rada srpske diplomatije, Vlade i predsednika Srbije. Lepo je reći - Srbija je pobedila, ali nema opuštanja, siguran sam da će Pacoli, Tači i ostali sledeće godine i one tamo pokušati i zbog toga mi moramo stalno da budemo spremni i da održavamo dobre odnose sa svima.

Prekinuti progon Miloševićeve familije

Šta se dešava sa slučajem Mirjane Marković?

- Ne želim mnogo o tome da pričam jer će mnogi jedva dočekati da me napadnu, ali želim da kažem da se treba prestati s progonom porodice Slobodana Miloševića.

Da li je tačno da je Priština odustala od Uneska jer je izgubila mnoge glasove koje je imala prošli put?

- Naravno da jeste i izgubiće još više. Jer Srbija je sve cenjenija u svetu, nikoga ne laže i štiti svoje interese, a to mora da daje rezultate. Setite se samo Pacolijevih reči u Njujorku: „Imamo još država koje će nas podržati“. Gde su? Nema ih.

 Kakvi su odnosi Srbije sa Rusijom i SAD?

- Usudio bih se da kažem - nikad bolji. Moskva je održala reč i poslala nam je „migove“, čime smo dodatno ojačali našu vojsku i učvrstili Srbiju kao najjaču u regionu i neizmerno im hvala na tome. Očekujem da će nakon susreta sa Trampom u Njujorku i odnosi sa Vašingtonom krenuti uzlaznom linijom, a kao vrhunac svega toga bila bi poseta predsednika SAD Beogradu.

 Ipak, odnosi u regionu nisu baš zadovoljavajući, odložena je poseta Vučića Zagrebu?

- Mene i neke moje govore su mnogi označili kao problem u odnosima sa Zagrebom. Šta je trebalo, da ćutim na njihove provokacije? Zagrebu smeta spomenik Tepiću, a oni u Kninu podigli spomenik Tuđmanu, koji je proterao 250.000 Srba iz Krajine, stavljaju ploče „za dom spremni“, lupaju table sa ćiriličnim natpisima, uvode u zakon konstataciju da su Srbi izvršili agresiju na Hrvatsku... Zar na to da ćutimo? Ja ne mogu i neću.

Neću da oćutim Hrvatima 

Ovih dana bilo je dosta trzavica u Vladi, pre svega između Zorane Mihajlović i Vulina, a mediji su pisali da ste i vi imali oštriju diskusiju sa premijerkom, kakvo je stanje u Vladi?

- Vlada dobro radi i to pokazuju rezultati koje smo ostvarili, a koje će svako ministarstvo obelodaniti 14. oktobra za prvih 100 dana. Želim da kažem da nema sukoba u Vladi, ja i svi drugi ministri kažemo šta nam smeta i tu nema nikakvog rata ili nečeg sličnog. Jednostavno, pravo na mišljenje i na stav nije ukinuto u Nemanjinoj, naprotiv, poželjno je, a o sukobima drugih ministara ne želim da govorim, neka svako gleda svoja posla.

Hoće li koalicione stranke koje su sada u vlasti zajedno i na jednoj listi izaći i na beogradske izbore?

- Rekao sam već da to zavisi od procene. Vidite, SPS je druga po snazi stranka u Srbiji i spreman je i da, ukoliko to bude deo dogovora sa SNS-om, izađe sam na izbore, sa svojom listom, ali ima još vremena i sada će presudnu reč dati istraživači javnog mnjenja.

Mnogi u SPS-u žele da izađete sami, pre svega Milutin Mrkonjić?

- Znam i to je normalno. Kažem vam, socijalisti imaju dovoljno jakih i dobrih kadrova za sve izbore. Stalno me i u stranci pitaju: „Hoćemo li ići sami?“. Ponavljam, ne bojimo se da izađemo sami, ali presudno će biti šta je najbolje za građane Beograda.

Mnogi su vas napali zbog izjave o 5. oktobru kao prevari?

- Šta sam ja tu slagao? Samo sam rekao šta je pravo stanje stvari. Ti koji su izveli 5. oktobar su meni pomogli da dođem na vrh SPS-a, a oni su izigrali sav taj narod koji su okupili ispred Skupštine. Pokrali ga u pljačkaškim privatizacijama, međusobno se tukli oko plena, a ko je stradao - samo Milošević i nedužni narod.

Da li mislite da Milošević treba da dobije spomenik u Srbiji?

- Mislim da treba, kao i svaki drugi državnik koji je zadužio ovaj narod i borio se za njega, a Milošević to jeste uradio. Mislim da smo jedina država u svetu u kojoj jedan bivši predsednik, koji je imao opštu podršku naroda, sahranjen u svom dvorištu, ispod drveta. U svakom slučaju, sud o spomeniku i njemu daće drugi, ja samo kažem šta mislim. Podsetiću da Nenad Bogdanović, tadašnji gradonačelnik Beograda, nije dao dozvolu i saglasnost da Milošević bude sahranjen u Aleji zaslužnih građana.

Luka je moj ponos

 Kada smo kod socijalista, vaš sin Luka se učlanio u SPS, da li ga spremate za svog zamenika?

- Luka je želeo da se učlani u SPS i ja sam mu tu želju ispunio. Kakvi će biti njegovi dalji koraci, to je na njemu. Sigurno je da bi i meni, kao i svakom ocu, bilo drago da me jednog dana nasledi, ali ja se tu neću mešati. Tu sam da ga podržim u svakoj njegovoj odluci i da mu pomognem. Neće ni Ivica Dačić večno biti u stranci i politici, mora nekad da se ode u penziju, ali zato spremamo naslednike.

 

Expand player
Pogledajte više