Skupština Srbije
Alo!/Masanori Jošida
Skupština Srbije

Alo!/Masanori Jošida

Skupština Srbije, Foto: Alo!/Masanori Jošida

 

Odbor za ustavna pitanja i zakonodavstvo Narodne skupštine razmatraće u petak, 14. juna, Predlog za promenu Ustava koji se odnosi na oblast pravosuđa, objavljena je na sajtu Narodne skupštine.

Udruženje sudija i tužilaca Srbije (UST) pozvalo je u martu Narodnu skupštinu da bez odlaganja razmotri predlog za promenu Ustava Srbije u oblasti pravosuđa, koji joj je vlada dostavila krajem novembra prošle godine.

Srbija Zastava

Ministarstvo spoljnih poslova Sr

 

U saopštenju UST navodeno je da je "uspostavljanje nezavisnog, efikasnog i odgovornog pravosuđa primarni interes društva u celini i nužni uslov za dalje napredovanje na putu evrointegracija naše zemlje".

Jevanđelje i Ustav nad kojima se zaklinje Vučić

alo.rs

 

 

Ovo strukovno udruženje podseća da je javna rasprava o izmeni Ustava u oblasti pravosuđa bila duga i sadržajna, da su u njoj učestvovale najvažnije strukovne organizacije, kao i da je rezultirala verzijom amandmana koja je dobila pozitivno mišljenje Venecijanske komisije.

PROČITAJTE JOŠ:

 

- Ova verziju Nacrta amandamana nije kritikovana od strane relevantnih evropskih i međunarodnih organizacija koje su pomno pratile raspravu - napominje UST.

Zbog toga smatra da narodni poslanici moraju da budu odgovorni prema građanima, prepoznaju značaj izmene Ustava u ovoj oblasti, i time omoguće dalju realizaciju pregovaračkog poglavlja 23, napredak na putu evroitegracija i modernizaciju pravosuđa, a sve u interesu građana.