Atanasije i Filaret
TV Hram
Atanasije i Filaret

TV Hram

Atanasije i Filaret, Foto: TV Hram

Vest o fizičkom obračunu između episkopa mileševskog Atanasija (Rakite) i umirovljenog episkopa Filareta, koji se dogodio početkom jula, odjeknula je poput bombe kako u crkvenim krugovima, tako i u javnosti. Situacija se posebno zahuktala kada se u celu tu priču upetljao i lider SRS-a Vojislav Šešelj, braneći Filareta i tvrdeći da da je Rakita čupao Filareta za bradu i gurao ga samo zato što ga je Filaret podsetio da ima ženu i decu!

Filaret i Atanasije danima su prepričavali svoje verzije nemilog događaja koji se zbio u manastiru Dubnica kod Nove Varoši, gde, prema odluci episkopa Atanasija, boravi umirovljeni vladika Filaret. Šta je istina i kakav stav će Crkva zauzeti po pitanju tog incidenta, moglo bi biti poznato već 30. avgusta. Tog dana, kako „Alo!“ saznaje, biće održana sednica Svetog arhijerejskog sinoda SPC na kojoj će se većati o ovom incidentu koji je, prema mišljenju mnogih, bacio ljagu na Crkvu. Osim o sramnoj tuči dvojice crkvenih velikodostojnika, tom prilikom govoriće se i o ozbiljnim optužbama koje je na račun vladike Atanasija izneo Vojislav Šešelj, lider SRS-a, tvrdeći da je on prekršio monaški zavet. Već smo pisali i da bi Šešelj mogao biti isključen iz Crkve ukoliko se dokaže da su njegove reči netačne.

Umirovljeni vladika Filaret kratko nam je juče potvrdio da je upoznat s tim da će 30. avgusta biti održana sednica Sinoda, ali je naveo i da on još nije pozvan da prisustvuje na njoj.

- Možda me i pozovu, ima dotad još nedelju dana. U svakom slučaju, tražili su mi da se pismeno izjasnim o događaju i ja sam pismo poslao. Verovatno se i vladika Atanasije pismeno izjasnio. Čist sam kao suza i ničeg se ne bojim. Stojim iza svake svoje napisane reči, a vladici sam sve oprostio. U zavisnosti od toga kakvu odluku bude doneo Sinod i ja ću doneti svoju odluku - rekao je Filaret za naš list, naglasivši da će ta njegova odluka, u slučaju da ga SPC proglasi krivim, biti da se pridruži raščinjenom vladici Artemiju i njegovoj Raško-prizrenskoj eparhiji u egzilu, koju SPC naziva sektom.

Lider SRS-a Vojislav Šešelj kaže da bi voleo da je pozvan da prisustvuje sednici Sinoda jer bi, kako ističe, i te kako imao šta da kaže.

Vojislav šešelj brani Zvezdana Jovanovića

Tanjug Rade Prelić

Vojislav šešelj brani Zvezdana Jovanovića, Foto: Tanjug Rade Prelić

 - Ako će mene pominjati, bio bi red i da me pozovu. Ali, nije to ni bitno toliko, dokazi protiv Atanasije Rakite su toliko ubedljivi i pouzdani, da ga moraju raščiniti. Nakon što se sve saznalo, on ne može ostati vladika, a unapred ne znam šta će uraditi. Ako žele da učvrste poverenje naroda u Crkvu i sačuvaju njen ugled, koji inače mnogi nastoje da naruše, morali bi da ga skinu s tog mesta - rekao je Šešelj.

Đenović: Vladiku na lečenje od rakije

Verski analitičar Draško Đenović navodi da veruje da će Sinod odlučiti da obojica vladika treba da snose neku vrstu crkvene disciplinske kazne.

- A možda se može očekivati da će Atanasije biti premešten u drugu eparhiju ili kažnjen na neki drugi način. Za Filareta nisam siguran šta može biti kazna, s obzirom na to da je već u penziji i da je umirovljen, razvlašćen. Možda mogu samo da ga premeste da boravi na nekoj drugoj teritoriji, ne u Mileševu, što bi za njega bilo strašno jer tu eparhiju on najviše voli. U svakom slučaju, na Sinodu će se ocenjivati visina greha. Da li je veći greh što je Filaret izneo činjenice ili što je Atanasije prekršio monaški zavet. A ako se utvrdi da je Atanasije tada bio u alkoholisanom stanju, što se priča, možda utvrde da je došlo vreme da se pošalje na lečenje. I ranije se pominjalo da on ima taj problem, a SPC ima tih ustanova koje se bave lečenjem od alkoholizma, ne samo narkomanije - kaže naš sagovornik.