Siniša Mali, Oko magazin
screenshoot
Siniša Mali, Ana Brnabić

Privatna arhiva

Siniša Mali, Ana Brnabić, Foto: Privatna arhiva

Tema razgovora večerašnje emisije bila je podrška države privredi u uslovima izazovnih okolnosti zbog pandemije korona virusa.

Siniša Mali, Oko magazin

screenshoot

Siniša Mali, Oko magazin, Foto: screenshoot

Ministar finansija Siniša Mali, predsednik PKS Marko Čadež i član Upravnog odbora Srpske asocijacije menadžera Slobodan Đinović govorili su večeras u emisiji Oko o novim merama za podršku privredi koje su juče predstavljene Vladi.

Ministar je rekao da je država slušala privrednike, stručnjake i građane, i da je baš zato donet novi paket mera podrške privredi.

- Iako je vakcinacija uzela maha, i vidimo da se situacija poboljšava, ipak smo morali da damo dodatni podsticaj našoj privredi, da izdržimo dok se ne završi pandemija. Srbija je imala najmanji pad rasta BDP, porastao je izvoz, i jedna stvar koju stalno ističe: PDV nam je porastao i bruto i neto - kazao je ministar.

Ministar je rekao da smo među prvima reagovali kada se pojavila epidemija, ali i da je država pravovremeno reagovala kako bi sačuvala privredu, što je sve rezultat teških reformi prethodnih godina.

Siniša Mali, Oko magazin

screenshoot

Siniša Mali, Oko magazin, Foto: screenshoot

- Mi idemo na to da gradimo nove auto-puteve, da povećavamo plat i penzije. Uz sve dodatne mere naš dug neće biti veći od 60 odsto budžeta i nećemo se zaduživati. Srbija sada ima 200 milijardi na računu, naša zemlja je potpuno likvidna - naglasio je ministar Mali.

Slobodan Đinović je rekao da je sada pravo vreme za nove investicije, sa čime su se ministar i Marko Čadež složili i istakli da je sada više nego ikada vreme za nova ulaganja.

Ministar Mali je rekao da se u prvom talasu za pomoć prijavilo čak 10.000 preduzeća, koja je država pomogla sa milijardu i 600 miliona dinara.

Siniša Mali, Oko magazin

screenshoot

Siniša Mali, Oko magazin, Foto: screenshoot

- Sada ne samo da proširujemo tu garantnu šemu sa 500 miliona, već planiramo još jednu takvu, kako bi banke bile otvorenije. Ne zaboravite ni Američku razvojnu agenciju, u čijem fokusu su takođe mikro, mala i srednja preduzeća - naglasio je Mali.

On je istakao i da se Srbija promenila, i da ceo svet vidi i kako smo se nosili sa virusom, ali i kako nastavljamo sa razvojem ekonomije bez obzira na pandemiju. 

- Biće oporavka u Evropi i u svetu, ali ne znamo koliko. Što pre dođe do oporavka, to bolje kod nas. Srpska ekonomija je postala otpornija uz pomoć države - istakao je ministar.

Siniša Mali, Oko magazin

screenshoot

Siniša Mali, Oko magazin, Foto: screenshoot

- Večeras u emisiji “Oko ekonomije” na #RTS razgovaramo o tome na koji način podržavamo privredu i gradjane u uslovima pandemije virusa Covid-19 - napisao je Siniša Mali na svom Instagram nalogu.

Podsetimo, juče je ministar finansija zajedno sa premijerkom Anom Brnabić predstavio mere trećeg paketa pomoći države koji je namenjen privredi i građanima. Već 8. aprila počeće prve isplate iz ovog paketa.

Svetski mediji uveliko izveštavaju o ekonomskom uspehu Srbije, a juče su Blumbergovi eksperti objavili svoju procenu da bi naša zemlja tokom 2021. godine mogla da se vrati na privrednu aktivnost na nivou od pre pandemije.

BONUS VIDEO:

.

Komentari (2)

Nikolija

12.02.2021 19:09

Postali smo primer ostalim zemljama!

Nikola87

12.02.2021 19:10

Udruzenim snagama i odgovornom politikom pobedili smo covid 19!