Siniša Mali
Printscreen/ Prva
Siniša Mali

Printscreen/ Prva

Siniša Mali, Foto: Printscreen/ Prva

- Nikezić još jednom pokazuje koliko ne razume šta znači upravljanje javnim dugom jedne zemlje i priča o nekim izmišljenim milijardama evra duga prema NR Kini. Istina je, kao i uvek kada je reč o Nikeziću i njegovom šefu Đilasu, daleko od onoga što on govori. Te tvrdnje možemo da potkrepimo i tačnim podacima – dug Srbije prema Kini je trenutno 1,3 milijarde dolara (1,1 milijarda evra), a ukupni dug naše zemlje na početku godine je 26,7 milijarde evra. Krediti prema Kini su samo 4% od ukupnog javnog duga. Dakle, daleko od onih izmišljenih 50 milijardi javnog duga o kojima Nikezić govori. Svi pomenuti podaci su javno dostupni tako da je vreme da Đilas i Nikezić prestanu da besramno lažu – rekao je ministar Mali.

On je još jednom ponovio da se krediti povlače kako se projekti realizuju, a da se sa druge strane otplaćuju kako dospevaju.

- Krediti koji se uzimaju ulaze u javni dug tek datumom povlačenja, a ne odmah, pri čemu Nikezić i Đilas ne znaju da se u međuvremenu vraćaju i stari dugovi. To se zove odgovorno upravljanje javnim dugom. To veoma uspešno radimo već godinama unazad jer, kao što vidite, naš javni dug je na početku godine 52,8% BDP-a, dok se sa druge strane sve najveće svetske ekonomije guše u dugovima i zadužuju enormnom brzinom zbog krize izazvane korona virusom. Dakle, ponosni smo što i u najtežim vremenima za ceo svet naš javni dug držimo u potpunosti pod kontrolom – istakao je Siniša Mali.

On je dodao da je, zahvaljujući čeličnom prijateljstvu sa NR Kinom, i pametnom spoljnom politikom, Srbija postala jedan od lidera u Evropi i svetu po broju vakcinisanih građana.

- Kina je naš prijatelj i u dobrim i lošim vremenima. Predsednik Srbije je uspeo da nabavi još 500 hiljada vakcina kineskog proizvođača, što znači da smo do sada dobili već dva miliona Sinofarmovih vakcina. Zahvaljujući našoj saradnji i čeličnom prijateljstvu, uspeli smo da izgradimo Srbiju. Naši građani se voze novim putevima i prugama i najzad žive u zemlji koju zaslužuju. Gradimo i dalje, i u vreme najveće svetske ekonomske krize. Dalje, i kada se zadužujemo, mi to radimo da bismo dalje investirali, što podiže naš BDP, a Đilas i njegovi pajtosi su se zaduživali da bi u vreme izborne kampanje na nerealnim osnovama povećavali plate i penzije – naglasio je ministar Siniša Mali.

Dodao je i da neće da dozvoli da mu o ekonomskoj politici pričaju oni koju su za vreme prethodne ekonomske krize dozvolili da stotine hiljada ljudi ostane bez posla.

- Svojom lopovskom politikom učinili su da Srbija stigne do rekordne nezaposlenosti, da se proizvodnje i fabrike ugase, dok su sa druge strane punili svoje džepove. Nikezić je zaduživao Srbiju po rekordno visokim kamatnim stopama, a mi te dugove i dalje vraćamo. Sa druge strane, zahvaljujući raznim malverzacijama i poslovima koje je radio sa državom, uspeo je da zaradi milijarde dinara. Tako da – neka prestane da obmanjuje javnost i da besramno laže. Za razliku od njih, mi smo pokazali šta znači odgovorna ekonomska politika i za vreme krize. Pohvalile su nas sve najvažnije finansijske institucije na svetu, a prethodnu, najtežu godinu, smo završili sa najboljim rezultatom kada je reč o privrednom rastu u Evropi – zaključio je ministar finansija Siniša Mali.

Pročitajte još: