Siniša Mali
Tanjug/Zoran Žestić
Siniša Mali

Tanjug/Zoran Žestić

Siniša Mali, Foto: Tanjug/Zoran Žestić

Ministar finansija Siniša Mali danas je poslanicima Narodne skupštine Republike Srbije predstavio niz sporazuma koje je Vlada potpisala sa renomiranim međunarodnim finansijskim institucijama, a kojima se pre svega omogućava bolji odgovor zdravstvenog sistema na pandemiju Kovida 19.

„Pred vama se nalazi sedam veoma važnih sporazuma, čija je ukupna vrednost skoro 700 miliona evra. Oni su pre svega usmereni na borbu naše zemlje protiv virusa Kovid 19, odnosno za nabavku medicinske opreme, izgradnju regionalnih laboratorija, ali i za unapređenje zelene ekonomije, izgradnju vodovodne i kanalizacione mreže u 60 opština, kao i za unapređenje energetske efikasnosti“, napomenuo je ministar Mali.

Siniša Mali

Printscreen

Siniša Mali, Foto: Printscreen

Kada je reč o Sporazumu o zajmu za Projekat „Hitan odgovor Republike Srbije na Kovid 19“, između Republike Srbije i Međunarodne banke za obnovu i razvoj, ministar je naglasio da je njegova vrednost 92 miliona evra.

„Njime se pomažu tekuće aktivnosti i investicije u zdravstvo, kako bi se doprinelo borbi protiv virusa korona. Sredstva su, između ostalog, namenjena za nabavku dodatne medicinske opreme, za obuku medicinskih radnika, izgradnju regionalnih laboratorija u Novom Sadu i Kragujevcu, odnosno za modernizaciju i jačanje kapaciteta zdravstvenog sistema. Time ćemo sigurno ojačati naše kapacitete u borbi protiv virusa Kovid 19“, naveo je on.

Pred poslanicima je i Predlog zakona o potvrđivanju Okvirnog sporazuma o zajmu između Banke za razvoj Saveta Evrope i Republike Srbije za finansiranje javnog sektora – podrška naporima Republike Srbije na ublažavanju pandemije Kovid 19, vrednosti 200 miliona evra.

„Ovaj novac će nam biti na raspolaganju odmah posle usvajanja u Narodnoj skupštini Republike Srbije. Novac je takođe predviđen kao podrška zdravstvenom sistemu da se što bolje izbori sa pandemijom, a biće iskorišćen za nabavku lekova i neophodne medicinske opreme“, rekao je Mali.

Raspravljaće se i o Predlogu zakona o potvrđivanju Okvirnog sporazuma o zajmu između Banke za razvoj Saveta Evrope i Republike Srbije za programski zajam u vezi sa energetskom efikasnošću u zgradama centralne vlasti.

„Naime, Srbija je potpisnica Ugovora o Energetskoj zajednici, koji predviđa renoviranje javnih zgrada u nadležnosti centralne vlasti. Obavezali smo se da će najmanje 1 odsto ukupne grejane/hlađene površine zgrada koje su u njenom vlasništvu i koje koristi centralna vlast biti renovirano svake godine, da bi se ispunili minimalni zahtevi u pogledu energetskih svojstava zgrada. Cilj je smanjenje emisije gasova, a doprinosi se i ublažavanju klimatskih promena“, napomenuo je ministar.

Takođe, pred poslanicima je još jedan Sporazum sa Bankom za razvoj Saveta Evrope, u vezi sa projektom Vodosnabdevanja i postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda, vrednosti 300 miliona evra.

„Finansiraće se unapređenje vodovodne i kanalizacione mreže u oko 60 opština, kao i izgradnja postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda. To se u potpunosti uklapa u projekat ‘Srbija 2025’, jer već sledeće godine krećemo u izgradnju vodovodne i kanalizacione mreže, kao i fabrika za prečišćavanje u preko 70 lokalnih samouprava. Već u budžetu za 2021. godinu odredili smo sredstva, a u narednih pet godina biće izdvojeno preko tri milijarde evra za te namene“, rekao je on.

Poslanici će raspravljati i o Predlogu zakona o potvrđivanju Sporazuma o zajmu između Nemačke razvojne banke i Republike Srbije za projekat „Rehabilitacija sistema daljinskog grejanja u Srbiji, faza 5“, vrednosti 30 miliona evra.

Istovremeno, kako je ministar finansija objasnio, u fokusu je i projekat „Energetska efikasnost u objektima javne namene, faza 2“, jer će se razmatrati i Predlog zakona o potvrđivanju Sporazuma o zajmu između Nemačke razvojne banke i Republike Srbije. Projekat obuhvata mere energetske sanacije na 50 do 60 objekata javne namene u sektoru obrazovanja, zdravstva, socijalne zaštite i sporta u jedinicama lokalne samouprave širom Srbije. Tim sporazumom obezbeđeno je 1,5 miliona evra bespovratnih sredstava, dok je zajam u iznosu od 20 miliona evra.

Pred poslanicima su i Izmene Zakona o regulisanju javnog duga Republike Srbije o osnovu neisplaćene devizne štednje građana položene kod banaka čije je sedište na teritoriji Republike Srbije i njihovim filijalama na teritorijama bivših republika SFRJ. Izmene predviđaju smanjenje članova nadležne komisije.

Ministar je pozvao poslanike da ratifikuju sporazume koji su pred njima i zaključio da će predviđena ulaganja značajno poboljšati kvalitet života građana Srbije i pogurati rast BDP-a.

PROČITAJTE JOŠ: