Si Đinping obišao Beograd

Alo.rs | vesti 2016-06-17 13:42:53 2016-06-17 13:42:53

Kineski predsednik boravi u zvaničnoj trodnevnoj poseti Beogradu. Njegov avion su u vazdušnom prostoru Srbije dočekala tri aviona ratnog vazduhoplovstva. Tokom svečanog dočeka, kineski predsednik progovorio srpski. Si poručio da je uveren da će njegova poseta Srbiji biti uspešna.

Kancelarija za saradnju sa medij

Kineski predsednik Si Đinping sleteo je danas oko 13.40 časova na aerodrom Nikola Tesla u Beogradu. Njega su na aerodromu dočekali predsednik Tomislav Nikolić i njegova supruga, predsednik vlade Aleksandar Vučić, predsednica Skupštine Srbije Maja Gojković i ministar Ivica Dačić.

Po izlasku iz aviona Si Đinping i njegova supruga Peng Lijuan pozdravili su se sa predsednikom Srbije i njegovom suprugom, a Nikolić je potom po protokolu, gostu predstavio premijera, predsednicu Skupštine Srbije, ministre i savetnike.

 

Nakon što su probali tradicionalnu srpsku pogaču, gostima su deca uručila cveće. Dok je preuzimao buket iz ruku mališana kineski

predsednik je progovorio srpski.

"Hvala tebi", rekao je Si Đinping.

Predsednik Kine, njegova supruga i domaćini prošetali su kroz špalir garde Vojske Srbije, dok su ih pozdravljala deca u srpskim narodnim nošnjama, uz mahanje kineskim i srpskim zastavicama.

Potom je održan kulturno umetnički program, koji je počeo izvedbom "Igrale se delije", a tokom kojeg su predstavljene i narodne igre iz raznih krajeva Srbije.

 

Predsednik Nikolić je uvaženom gostu poručio da ga je Srbija sa radošću dočekala.

"Vreme je izvanredno. Iz aviona ste mogli da vidite kako je naša Srbija lepa zemlja i koliko je zemlje obrađeno. Spremamo se za žetvu pšenice. "Mi ćemo vas provesti kroz Srbiju, ići ćete u Smederevo", rekao je Nikolić.

Nakon aerodroma predsednici i delegacije dve države uputile su se ka Novom Beogradu gde su Tomislav Nikolić i Si Đinping položili vence na Spomenik nastradalim službenicima ambasade Kine u NATO bombardovanju 1999. godine.

Hrizanteme u beloj boji, boji žalosti u Kini, položile su i njihove supruge, predsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić, ministri u vladi, guvernerka NBS Jorgovanka Tabaković i članovi kineske delegacije.

Poštu stradalim službenicima odali su i gradonačelnik Beograda Siniša Mali, ambasador Kine u Beogradu Li Mančang i savetnici predsednika Srbije. Tom prilikom su intonirane himne dve zemlje "Bože pravde" i "Marš dobrovoljaca".

Expand player
Pogledajte više