Pogledajte kako su Šešelj i SRS ometali govor Mogerini! (VIDEO)

Alo! | vesti 2017-03-03 11:58:37 2017-03-03 11:58:37

U Skupštini Srbije održana posebna sednica na kojoj je govorila visoka predstavnica EU Federika Mogerini, a početak njenog izlaganja pokušavali su da onemoguće poslanici SRS koji su glasno negodovali.

Marko Metlaš

Šešelj i njegovi poslanici skandirali su "Srbija, Rusija, ne treba nam Unija" i vikali "ua". Interesantno je da je Šešelja pokušao da smiri jedino bivši muftija Muarem Zukorlić, koji mu je prišao i zamolio ga da prekinu sa skandiranjem.

Sednici je prisustvovao i premijer Srbije Aleksandar Vučić, koji je dočekan gromoglasnim aplauzom.

U skupštinskoj sali su bili poslanici vladajuće većine, Srpske radikalne stranke, poslanici pokreta Dveri koji su prirpemili transparente na kojima na srpskom i engleskom jeziku pisalo "Srbija ne veruje Briselu".

 

Obraćanje Federike Mogerini u sali pratili su i poslanici Demkoratske stranke, Liberalno demokratske partije, Socijaldemokratske partije. U sali nije bilo poslanika pokreta Dosta je bilo.

Mogerini je na početku pozdravila poslanike sa "dobar dan" na srpskom jeziku, navodeći da joj je čast što se obraća u domu srpske demokratije, a tokom obraćanja na skandiranje se osvrnula u dva maha - jednom, opaskom da je pripremila dugačak govor, a potom i da se nije umorila, te da bi poslanici trebalo da "čuvaju grla" za obraćanje biračima.

Sednici su prisustvovali i predstavnici diplomatskog kora u Srbiji.

Federika Mogerini se zahvalila za veliku posvećenost i rad na približavanju EU i očuvanju stabilnosti regiona, izražavajući uverenje da je "Unija nepotpuna sve dok Srbija i druge zemlje ne postanu njene članice".

Ona je na početku govora na srpskom jeziku istakla da joj je velika čast da bude u Srbiji, "u kojoj se oseća kao kod kuće".

"Moja poruka Srbiji i celom regionu jeste da budućnost EU neće biti sa 27 članica jer na mesto jedne članice koja će je napustiti, ući će nova i Srbija će biti jedna od njih. Vrata su širom otvorena i sa zadovoljstvom očekujemo pridruživanje Srbije zajednici. Verujem da je naša Unija nepotpuna sve dok Srbija i druge zemlje ne postanu njene članice", rekla je Mogerinijeva.

Mogerini s opozicijom: Kritike Vladi Aleksandra Vučića

Evropska unija nema samo reči hvale za Vladu Aleksandra Vučića kao što se to predstavlja u javnosti, već ima puno kritika, a pre svega kada je reč o slobodi medija i pravosudju, rekli su danas predstavnici opozicije koji su razgovarali sa visokom predstavnicom EU Federikom Mogerini.

Ona je razgovarala u Beogradu sa budućim predsedničkim kandidatima Sašom Jankovićem, predsednikom Demokratske stranke Draganom Šutanovcem, predsednikom Socijaldemokratske stranke Borisom Tadićem i predsednikom pokreta Dosta je bilo Sašom Radulovićem. Sastanak je trajao oko sat vremena.

 

Ona je istakla da su za očuvanje rasta u regionu od ključne važnosti mir i stabilnost, kao i da je Srbija važna za regionalnu stabilnost.

Mogerinijeva je ocenila da je uloga Srbije ključna ne samo za Srbiju "nego za sve nas" i ukazala da Srbija, koja je "uvek bila na raskršću svetova", nije dozvolila da joj se prilepi etiketa, nego je zadržala identitet.

"Vaš identitet i istočni i zapadni, istovremeno je jedinstven i zato je Srbija postala stožer između svetova i kultura", rekla je Mogerinijeva.

Ona je navela da Srbiju "vidi u EU", koja je "globalna sila" i koja traži partnere koji dele njene principe i interese, zalaže se za mir, demokratiju i vladavinu prava, pri čemu članstvo u EU "nikada neće biti deklaracija prijateljstva ni prema kome".

Mogerinijeva je pozvala Srbiju da nastavi sa reformama kako bi stvorila bolje uslove za život svojih građana, privukla investicije i stvorila nova radna mesta.

Ona je poručila građanima Srbije da na predstojećim izborima za predsednika Republike "biraju na demokratski način, racionalno slušajući argumente, činjenice i predloge".

"EU sa nestrpljenjem očekuje saradnju sa novim predsednikom i vladom na članstvu u EU. Važno je da se svi građani Srbije uključje u ključne odluke. Možete da postanete članica EU", tvrdi Mogerinijeva.

Obraćanju Mogerinijeve prisustvovali su i premijer Srbije Aleksandar Vučić i ministri u Vladi, a govoru je prethodio sastanak sa predsednikom Skupštine Srbije Majom Gojković.

Federika Mogerini se ranije sastala sa predstavnicima civilnog društva.

Kako je saopšteno posle sastanka, razgovaralo se o evropskim integracijama, vladavini prava, bezbednosti, medijskim pravima, regionalnim odnosima i zajedničkoj spoljnoj politici Srbije i EU uz aktivnu ulogu civilnog društva u procesu pregovora sa EU.

Na sastanku su "prenete poruke o neophodnosti snažnije podrške vladavini prava i demokratiji u Srbiji, kao i o konkretnim pozitivnim promenama koje gradjani mogu očekivati u ;daljem usaglašavanju sa evropskim vrednostima, kako na polju ljudskih prava, tako i u oblastima ekonomije", navodi se u zajedničkom saopštenju.

Na sastanku su učestvovali Maja Bobić iz Evropskog pokreta u Srbiji, koordinatorka Nacionalnog konventa o EU Nataša Dragojlović, Zoran Sekulić iz Asocijacije medija, Milan Antonijević iz Yucoma, Sonja Stojanović Gajić iz Beogradskog centra za bezbednosnu politiku, Igor Novaković iz ISAC-a.

Expand player
Pogledajte više