VLADIMIR PAVIĆEVIĆ OTKRIO ZA ALO! Selim se u Crnu Goru!

Vladimir Pavićević, nekadašnji najaktivniji poslanik u parlamentu, oprostio se od srpske stranačke politike i odlučio da se preseli u Crnu Goru.

Vladimir Pavićević
Vladimir Pavićević, Foto: Oliver Bunić

On je za „Alo!” otkrio kakvi su mu planovi, govorio je o predstojećim beogradskim izborima, a pitali smo ga i šta misli o uvredama koje mu je uputio bivši saradnik Zoran Živković.

Selite se u Crnu Goru?

- Već neko vreme radim na formiranju instituta za istraživanja politike i političke teorije, čije će sedište biti u Crnoj Gori. Budući da me politika interesuje bez obzira na to gde sam, u Crnoj Gori ću se baviti i praktičnom politikom.

Angažovani ste u stranci koja se zove Crnogorska. Da li to znači da postajete crnogorski nacionalista?

- Ne, nacionalizam nije ideologija koju bih mogao da zagovaram. A Crnogorska je politička stranka koja u Crnoj Gori želi da ojača građanske sentimente na kojima se i temelji ustav. Moj je utisak da, bez obzira na ustavno utemljenje, građanski stubovi države nisu dovoljno razvijeni i vidim svoju ulogu u njihovom jačanju. I to pre svega zagovaranjem ideje da ustavni patriotizam bude jedna od osnovnih integrativnih tačaka crnogorske države.

Može li smetnja vašim planovima biti restriktivni zakon o državljanstvu u CG?

- Ne, po crnogorskom zakonu o državljanstvu imam pravo i na crnogorsko i na srpsko državljanstvo, a isto važi i za srpski zakon. Pola svog života sam proveo u Crnoj Gori, a pola u Srbiji. Mislim da i moj pravni status u obe države odgovara prilikama u kojima sam se nalazio.

Bez opraštanja

Dobro, gospodine Pavićeviću, kako da se oprostimo od vas?

- Kakvo opraštanje? Planiram da u meri u kojoj budem u mogućnosti u celom regionu promovišem građanske ideje i zagovaram načela na kojima počiva moje političko delanje. Sigurno ću biti u komunikaciji i sarađivaću sa prijateljima sa FPN-a ili iz BOŠ-a, Fondacije „Zoran Đinđić“ i drugima.

A Fakultet političkih nauka?

- U oktobru sam razgovarao sa dekanom našeg fakulteta, profesorom Simićem, i izneo mu svoje nove profesionalne planove, a koji više neće biti vezani za fakultet. Nije mi bilo lako to da izgovorim, jer je na tom fakultetu, što se tiče mog razumevanja politike, pa i mog delanja u politici, sve počelo. Tu sam naučio i jednu od najvrednijih stvari, ne samo u politici - da treba da se učimo vrlini.

Dakle, nećete više predavati na FPN?

- Na FPN-u ću biti angažovan do 15. januara 2018. Sa dekanom sam se dogovorio da potpišemo sporazumni prekid radnog odnosa. Mislim da sa fakulteta odlazim bez mrlje u karijeri, ali o tome će suditi, pre svih, studenti FPN-a.

Zoran Živković je nedavno pokušao da vas uvredi tvrdnjom da ste propali docent i politički nadničar...

- Svako ima pravo na svoje tumačenje stvarnosti. Što se tiče politike, trudio sam se da časno zastupam interese građana koji su me izabrali za poslanika u Skupštini i oni mogu da sude o tome jesam li politički profiter. Moj stav povodom svih pitanja je uvek bio jasan, a uvrede nikada nisu bile, niti će biti deo mog pristupa politici. I ne samo to, već nikada nijednu ružnu reč ne bih mogao da izgovorim o ljudima sa kojima sam prijateljski živeo.

Slede beogradski izbori...

- Mislim da izbore u Beogradu opozicija ne treba da koristi za prestrojavanja i takmičenje unutar opozicionog saveza. Osnovno pitanje treba da bude koji blok, sa kojim ličnostima i programom može da pobedi naprednjački savez.

Koga sve vidite u tom savezu?

- Vidim pre svih ostalih DS i pokret čiji je lider Saša Janković. Potom i druge političke formacije koje zagovaraju evropske vrednosti. Beogradski izbori su i prilika da ovaj modernizacijski, evropski blok pokaže da upravo sa te strane može doći alternativa tehnologiji vladanja koja se primenjuje od 2012. Na autoritarnoj desnici takve snage danas nema.

 • Korisnik: Pera Detlic
  21/11/2017 - 16:37
  Al se usrecio......
 • Korisnik: Paznja
  21/11/2017 - 11:26
  Hoce da jaca gradjanstvo u cg i da se bavi politikom a pojma nema o crnogorskim zakonima. Crnogorski zakon ne dozvoljava dvojno drzavljanstvo sa Srbijom, Bosnom i... Pozdrav iz Crne Gore ;)
  • Тртрћко @Paznja
   21/11/2017 - 14:59
   Одпоздрав из Србије.Добро вам били поштоване комшије!Двојно држављанство је добро за оне којима држава није у срцу јер није у крштеници!Имају сва права а никакве обавезе?Оног тренутка када ми србијанци најзад преузмемо целокупну власт у својој Србији много проблема ће нестати.Све док нас воде лобисти из Босме са њиховим Вучићем нама овде 'леба нема!
  • Bato @Paznja
   21/11/2017 - 15:15
   Neko može uzeti dvojno državljanstvo a neko ne...sve zavisi od političkog opredeljenjA.I veza....
 • Korisnik: LJUBICA
  21/11/2017 - 10:43
  Idi covece. i ne vracaj se vise.
 • Korisnik: E moj Djordje
  21/11/2017 - 09:50
  kradjordje, ti si toliko lukav i pakostan i sam sebi ne veruješ u to što kažeš. Reci mi da učenik od oš do srednje i nakon srednje sa nekom 2 položi prijemni i dobije veci br.bodova od učenika sa čistom 5. Daj bre ne soli nam pamet.
 • Korisnik: nedjo
  21/11/2017 - 00:15
  i to nam uz kalemegdan
UČITAJ JOŠ KOMENTARA

              

Najnovije - Alo.rs