Selim se u Crnu Goru!

Damira Ramadani | vesti 2017-11-19 16:37:28 2017-11-19 16:37:28

Vladimir Pavićević, nekadašnji najaktivniji poslanik u parlamentu, oprostio se od srpske stranačke politike i odlučio da se preseli u Crnu Goru.

Oliver Bunić

On je za „Alo!” otkrio kakvi su mu planovi, govorio je o predstojećim beogradskim izborima, a pitali smo ga i šta misli o uvredama koje mu je uputio bivši saradnik Zoran Živković.

Selite se u Crnu Goru?

- Već neko vreme radim na formiranju instituta za istraživanja politike i političke teorije, čije će sedište biti u Crnoj Gori. Budući da me politika interesuje bez obzira na to gde sam, u Crnoj Gori ću se baviti i praktičnom politikom.

Angažovani ste u stranci koja se zove Crnogorska. Da li to znači da postajete crnogorski nacionalista?

- Ne, nacionalizam nije ideologija koju bih mogao da zagovaram. A Crnogorska je politička stranka koja u Crnoj Gori želi da ojača građanske sentimente na kojima se i temelji ustav. Moj je utisak da, bez obzira na ustavno utemljenje, građanski stubovi države nisu dovoljno razvijeni i vidim svoju ulogu u njihovom jačanju. I to pre svega zagovaranjem ideje da ustavni patriotizam bude jedna od osnovnih integrativnih tačaka crnogorske države.

Može li smetnja vašim planovima biti restriktivni zakon o državljanstvu u CG?

- Ne, po crnogorskom zakonu o državljanstvu imam pravo i na crnogorsko i na srpsko državljanstvo, a isto važi i za srpski zakon. Pola svog života sam proveo u Crnoj Gori, a pola u Srbiji. Mislim da i moj pravni status u obe države odgovara prilikama u kojima sam se nalazio.

Bez opraštanja

Dobro, gospodine Pavićeviću, kako da se oprostimo od vas?

- Kakvo opraštanje? Planiram da u meri u kojoj budem u mogućnosti u celom regionu promovišem građanske ideje i zagovaram načela na kojima počiva moje političko delanje. Sigurno ću biti u komunikaciji i sarađivaću sa prijateljima sa FPN-a ili iz BOŠ-a, Fondacije „Zoran Đinđić“ i drugima.

A Fakultet političkih nauka?

- U oktobru sam razgovarao sa dekanom našeg fakulteta, profesorom Simićem, i izneo mu svoje nove profesionalne planove, a koji više neće biti vezani za fakultet. Nije mi bilo lako to da izgovorim, jer je na tom fakultetu, što se tiče mog razumevanja politike, pa i mog delanja u politici, sve počelo. Tu sam naučio i jednu od najvrednijih stvari, ne samo u politici - da treba da se učimo vrlini.

Dakle, nećete više predavati na FPN?

- Na FPN-u ću biti angažovan do 15. januara 2018. Sa dekanom sam se dogovorio da potpišemo sporazumni prekid radnog odnosa. Mislim da sa fakulteta odlazim bez mrlje u karijeri, ali o tome će suditi, pre svih, studenti FPN-a.

Zoran Živković je nedavno pokušao da vas uvredi tvrdnjom da ste propali docent i politički nadničar...

- Svako ima pravo na svoje tumačenje stvarnosti. Što se tiče politike, trudio sam se da časno zastupam interese građana koji su me izabrali za poslanika u Skupštini i oni mogu da sude o tome jesam li politički profiter. Moj stav povodom svih pitanja je uvek bio jasan, a uvrede nikada nisu bile, niti će biti deo mog pristupa politici. I ne samo to, već nikada nijednu ružnu reč ne bih mogao da izgovorim o ljudima sa kojima sam prijateljski živeo.

Slede beogradski izbori...

- Mislim da izbore u Beogradu opozicija ne treba da koristi za prestrojavanja i takmičenje unutar opozicionog saveza. Osnovno pitanje treba da bude koji blok, sa kojim ličnostima i programom može da pobedi naprednjački savez.

Koga sve vidite u tom savezu?

- Vidim pre svih ostalih DS i pokret čiji je lider Saša Janković. Potom i druge političke formacije koje zagovaraju evropske vrednosti. Beogradski izbori su i prilika da ovaj modernizacijski, evropski blok pokaže da upravo sa te strane može doći alternativa tehnologiji vladanja koja se primenjuje od 2012. Na autoritarnoj desnici takve snage danas nema.

Expand player
Pogledajte više