FPN
Printscreen/Google Maps
FPN

Printscreen/Google Maps

FPN, Foto: Printscreen/Google Maps

*Pravilo je uvedeno 1927. godine

*Sastanku prisustvuju tri predstavnika vlasti i tri opozicije

*Sastanak je zatvoren za javnost

Da se sastanak održava po pravilu iz 1927. godine potvrdio je i dekan prof. dr Dragan Simić, koji je novinarima preneo da je to jedino što može da kaže.

- Ja sam samo otvorio (razgovor), kao domaćin, dalje oni pričaju, zatvoreno je - dodao je Simić.

PROČITAJ JOŠ:

Upitan ko prisustvuje razgovoru, Simić je potvrdio da je tu ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović, poslanik SNS Vladimir Ðukanović, predsednik Stranke slobode i pravde Dragan Ðilas, lider DS Zoran Lutovac. Simić je rekao i da se razgovor vodi na inicijativu Fonda za otvoreno društvo.

Na konstataciju novinara da je ovo već dijalog, Simić je odgovorio:

Čantam haus u Londonu

Wiki

Čantam haus u Londonu, Foto: Wiki

"Vi to možete tako da nazovete. Mislim da da, čim sede za istim stolom, dakle razgovaraju i to je već samo po sebi dobro za početak", rekao je Simić.

"Čantam haus" pravilo

Nazvan po sedištu britanskog Kraljevskog instituta za spoljne poslove, koji se nalazi u Čantam kući u Londonu, "Čantam haus" pravilo je sistem za održavanje debata i diskus panela o kontroverznim temama.

Pravilo je originalno kreirano 1927. godine.

Prema ovom pravilu, svi koji dođu na sastanak mogu slobodno da koriste informacije sa diskusije. Međutim, oni ne smeju da otkriju ko je izgovorio koji komentar tokom razgovora.

Nebojša Stefanović

Alo!

Nebojša Stefanović, Foto: Alo!

Pravilo je redefinisano 1992. godine, a po poslednjim izmenama iz 2002. godine glasi:

"Kada se sastanak, ili njegov deo, održava po Čantam haus pravilu, učesnici su slobodni da koriste dobijene informacije, ali ne mogu da otkriju ni identitet ni pripadnost govornika, niti bilo kog drugog učesnika".

Cilj ovog pravila je da poveća otvorenost diskusija u javnoj politici, i da dozvoli učesnicima da govore o kontroverznim mišljenjima i argumentima, bez rizika od otpuštanja ili kočenja njihove karijere, i sa jasnim odvajanjem mišljenja od njihovog poslodavca.

BONUS VIDEO: