Šapić prisvojio humanitarnu organizaciju!

J. Đondović - D. Ramadani | vesti 2016-09-28 22:29:26 2016-09-28 22:29:26

Šapić opštinsku humanitarnu fondaciju prebacio na svoje ime! Umesto stare Humanitarne organizacije „Novi Beograd“ sada imamo dobrotvornu fondaciju „Novi Beograd - Aleksandar Šapić”, saznaje „Alo!”. Uvidom u APR došli smo do saznanja da je nova fondacija osnovana krajem jula 2016. godine, dok je stara osnovana 2014.

Milan Ilić

Naša saznanja potvrdio je i sam Aleksandar Šapić. On nam je objasnio da je Skupština opštine Novi Beograd, koja je formirala Humanitarnu fondaciju „Novi Beograd“, kao osnivač donela odluku o njenom pripajanju Humanitarnoj fondaciji „Novi Beograd - Aleksandar Šapić“, da bi se na kraju prva izbrisala iz registra.

- To je učinjeno zato što su korisnici humanitarne fondacije, to jest roditelji i deca još u februaru i martu tražili da fondacija ne zavisi od izbora i pitali me da ja, kao što sam preuzeo moralnu, preuzmem i pravnu odgovornost i da fondacija ne bude povezana sa mojom političkom funkcijom - kazao je Šapić, navodeći da tada nije bio spreman da preuzme odgovornost.

- Poprilična je odgovornost da uzmete na sebe da vodite računa, maltene do kraja života, o ljudima kojima ste vi jedina šansa i nada. Nakon izbora, kada sam ostao na mestu na kojem jesam, oni su sastavili peticiju i uputili je predsedniku Skupštine sa zahtevom da se to uradi i meni lično uputili pismo da me pitaju da li sam spreman da preuzmem odgovornost. Tada sam prelomio, nisam mogao te ljude da pogledam u oči i da kažem: „Slušajte, dok sam ja ovde, ja ću da se borim, a kada ja ne budem, onda baš me briga” - iskren je Šapić.

Objašnjava i zbog čega je u naziv fondacije stavio svoje ime.
- Morao sam da registrujem u APR-u fondaciju koja bi nosila isto ime, samo smo ubacili i moje ime i prezime. Onda je na osnovu peticije i inicijative predsednik Skupštine to stavio ispred Skupštine, Skupština je jednoglasno donela odluku da se slaže da ja preuzmem tu odgovornost, bez obzira na to što su oni bili osnivači i da ubuduće ono što sam dosad formalno radio radim dalje i pravno. Sve će ostati isto, neće se ništa menjati, ni adresa, ni logo - kaže Šapić.

Nemanja Nenadić, programski direktor „Transparentnosti Srbija“ za „Alo!“ kaže da je nebitno ko je osnivač i na čije ime se vodi fondacija, već je važno nešto drugo.

- Kod humanitarnih organizacija je najbitnije da su prilozi kojima se ona finansira zaista dobrovoljni i da se koriste u skladu sa namenom. Sve drugo je u celoj toj priči manje važno - navodi on.

 

O organizaciji „Budi human”

Komentarišući to što na APR od pre desetak dana postoji jedna fondacija koja nosi ime „Budi human“, što je glavni moto Šapićeve fondacije, on kaže da to malo nije fer. - Malo nije fer da neko odabere baš to ime. Malo nije ljudski. Oni sutra mogu ko zna šta da urade, to ljudi mogu da povežu sa nama - kaže on.

Expand player
Pogledajte više