Bombardovanje, NATO, RTS
Alo!/EPA

 

Bombardovanje, NATO, RTS

Alo!/EPA

Bombardovanje, NATO, RTS, Foto: Alo!/EPA

Znali za napad 

Izveštači CNN iz Beograda Brent Sadler i Alesio Vinči 21. aprila 1999. godine su rekli tadašnjem direktoru RTS Dragoljbu Milanoviću da se sprema napad na zgradu RTS, međutim niti on, niti rukovodioci CNN, koji su o tome bili obavešteni od američke vlade - nisu obavestili javnost.

Da je američki kanal CNN znao da će zgrada RTS biti bombardovana, ali nije izvestio, a da bi NATO gađao RTS i da su se izmestili, obelodanjeno je u dokumentarnom filma "Hronika najavljene smrti", novinarke RTS Svetlane Janićijević, navodi se u tekstu Udruženja novinara Srbije.

Film će biti večeras emitovan, povodom 21. godišnjice od kada je NATO bombardovao zgradu Radio televizije Srbije, kada je, tokom emitovanja vesti, poginulo 16 medijskih radnika.

Sadler kaže da je za odluku američkih vlasti da bombarduju RTS saznao 8. aprila od tadašnjeg izvršnog direktora CNN Toma Džonsona.

Bombardovanje, NATO, RTS

Alo!/EPA

Bombardovanje, NATO, RTS, Foto: Alo!/EPA

Mejl 

- Dobili smo jasnu i nedvosmislenu poruku da se držimo podalje od zgrade televizije. Niko do koga nam je stalo večeras ne bi trebalo da bude tamo - kazao je Sadler.

On objašnjava da je mejl poslat tri dana pre napada na zgradu RTS, te da je to promenilo sliku o ozbilnosti situacije.

- CNN više nije smeo da izveštava iz zgrade RTS, a nedelju dana pre toga, od 10. do 17. aprila, svake noći smo do ranih jutarnjih časova ekskluzivno izveštavali sa terase te televizije. A onda je 20. aprila stiglo poslednje upozorenje - zaključio je Sadler.