UŽIVO~ROSU upao u Severnu Mitrovicu, čula se rafalna paljba! Srpska krv na ulicama, Šiptari se iživljavali nad uhapšenim Srbima (VIDEO)

Alo.rs / K.B. | vesti 2018-11-23 07:09:47 2018-11-23 07:09:47

Stanje na severu je dramatično!

Alo!/Ognjen Radošević

 

PROČITAJTE JOŠ:

 

Pod izgovorom da tragaju za osumnjičenima za ubistvo Olivera Ivanovića, ROSU je upao na sever.

Oko pola šest oglasile su se sirene za uzbunu u severnoj Kosovskoj Mitrovici. Iz pravca južne Mitrovice čuju se rafalni pucnji.

Građani su uznemireni počeli su sa okupljanjem u centru grada.

Kao povod za upad na sever iskorišćen je, verovali ili ne i zahtev prištinskog tužilaštva za saslušanje lidera PSG Saše Jankovića o ubistvu Olivera Ivanovića. Janković, navodno, ima saznanja da se ubice Ivanovića kriju u severnoj Mitrovici.

Stanje na severu je dramatično, situacija se menja iz minuta u minut, a lokalni Srbi se samoorganizuju i spremaju otpor.

ŠTA ZNAMO DO SADA:

  • Specijalne jedinice kosovskih službi upale su rano jutros u severni deo Kosovske Mitrovice i uhapsili četvoricu Srba
  • Uhapšeni su Dragiša Marković, pripadnik KPS, Saša Ćurčić, Marko Rošić i Nedeljko Spasojević
  • Uz ROSU, u akciji je učestvovala i specijalna jedinica FIT, koja treba da, prema planu kosovskih vlasti, preraste u vojsku
  • U gradu su se oko pet sati ujutru čule sirene za uzbunu, a na ulice je izašao veliki broj građana
  • ROSU pretresle i zgradu u kojoj živi potpredsednik Srpske liste Milan Radojičić, a policija je saopštila da se traga za osobom sa inicijalima M.R.
  • Kosovske službe saopštile su da su hapšenja u vezi sa istragom ubistva Olivera Ivanovića, a u srpski politčari sa severa ocenjuju da kosovske snage zloupotrebljavaju slučaj kako bi upadali na sever pod plaštom navodne istrage ubistva
  • Predsednik Aleksandar Vučić sastao se jutros sa predstavnicima bezbednosnih službi. U toku su sastanci sa ambasadorima Kine i Rusije
  • Za 12 sati najavljeni mirni protesti Kosovskoj Mitrovici, Gračanici i Štrpcu
  • Najavljene blokade puteva i prelaza u mestu Rudare u opštini Zvečan, kao i na administrativnom prelazu Jarinje, u opštini Leposavić, kao i prelaz Brnjak i magistralni put u selu Zupče.

17.38 - Kosovska policija: Protesti Srba prošli u miru

Kosovska policija saopštila je danas da su protesti Srba na više mesta na severu Kosova održali mirne proteste, tokom kojih nije bilo incidenata.

Koha prenosi da je Kosovska policija bila spremna za očuvanja javnog reda i bezbednosti pre, tokom i nakon protesta Srba, ali da za tim nije bilo potrebe.

„Moramo napomenuti da su protesti bili mirni, a nakon razilaženja demontranata saobraćaj je normalizovan“, navodi se u saopštenju kosovske policije.

16.33 - Pritvor od 30 dana za trojicu Srba 

O brutalnosti kojom su jutros pripadnici ROSU u Severnoj Mitrovici hapsili Srbe najbolje govore fotografije na kojima se vide sveži tragovi krve jednog od prebijenih i uhapšenih Srba, Aleksandra Ćurčića.

Predsednik Vučić i predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić sastali su se sa ambasadorom Ruske Federacije Aleksandrom Čepurinom i zahvalili mu što Rusija razume šta se tačno dešava na Kosovu i Metohiji i koliko su ugroženi mir i stabilnost u celom regionu, prenosi Tanjug.

Predsednik vlade privremenih institucija u Prištini Ramuš Haradinaj pokušao je, u intervjuu bečkom dnevniku „Prese“, da prikaže da je odluka o carinama reakcija na „dugogodišnje trgovinske prepreke“ koje je nametnula Srbija, a što se formiranja vojske tiče, tvrdi da tesno sarađuje sa kosovskim Srbima od kojih je čuo da imaju poverenja u kosovsku vojsku.

Ramuš Haradinaj doneo je odluku da se povećaju takse na srpsku robu sa 10 na 100 odsto, koje je Priština u sredu počela da sprovodi.

Tim povodom, kako navode prištinski mediji, danas su Ramuša Haradinaja posetili šefica kancelarije za EU na KiM Natalija Apostolova, italijanski ambasador Pjero Krisotof Sardi, ambasador Velike Britanije Ruairi O'Konel, kao i predstavnici američke ambasade.

U upadu na sever Kosova i hapšenju četvorice Srba osim jedinica ROSU učestvovala je i trenutno najelitnija jedinica kosovskih snaga FIT. Ovo im je drugi upad na sever, a prvi put kada su ušli učestvovali su u hapšenju direktora Kancelarije za KiM Marka Đurića.

U srpskim sredinama na KiM - Kosovskoj Mitrovici, Gračanici i Štrpcu - u podne je počeo miran protest zbog uvođenja taksi na srpsku robu.

Oni su juče obavestili predsednika Srbije Aleksandra Vučića, sa kojim su imali sastanak, da ne mogu da budu "nemi posmatraci" povodom mera Prištine.

Četvorica Srba, koji su jutros uhapšeni u Severnoj Mitrovici, danas će biti izvedeni pred Osnovni sud u Prištini.

11.15 - Kosovske policijske snage upale su u službene prostorije opštine Peć u Goraždevcu, najverovatnije sa namerom da uhapse predsednika Privremenog organa Miloša Dimitrijevića.

Dimitrijević je na putu prema kancelariji, i očekuje se da če ga KPS uhapsiti čim se tamo pojavi.

- Daće bog da se Albanci što pre urazume i zaustave sve ove nenormalne akcije koje sprovode, to je naš apel i naša želja, pre svega zbog Srba na Kosovu. Brzo su stigle osuđujuće reakcije na postupke Prištine iz Evrope i sveta i to nas malo ohrabruje - poručio je juče patrijarh srpski Irinej za „Alo!“ komentarišući to što je samoproklamovana vlast u Prištini izglasala povećanje carinske tarife na srpsku robu od 100 odsto i pozvala na potpuni bojkot srpskih proizvoda, koje su na Kosovu čak počeli i da spaljuju.

KFOR je obavešten o hapšenju četiri osobe u Severnoj Mitrovici i prati situaciju, koja je trenutno mirna, izjavio je za Tanjug portparol komandanta KFOR-a Vićenco Graso.

- KFOR ne planira da interveniše, jer je ovo bila policijska operacija i bila je povezana sa istragom o ubistvu Olivera Ivanovića. Znamo šta se dogodilo i pratimo situaciju.

Takozvani kosovski premijer Ramuš Haradinaj je govorio o aktivnostima Specijalne jedinice na severu zemlje.

Haradinaj je pozvao građane, političke subjekte i gradonačelnike da doprinesu očuvanju javnog mira.

Među uhapšenima su policajcio iz Severne Mitrovice Nedeljko Spasojević (42) i Dragiša Marković (48), Marko Rašić (25) i A. Č. (53).

Ipak, jedan Srbin uspeo je da umakne šiptarskim teroristima.

Kako piše Koha.net, Milan Radojčić (40) nije pronađen na lokaciji na koju je ROSU upala, zbog čega i nije priveden. On se, ipak, još nalazi na listi za potragu.

Arhimandrit Sava Janjić objavio je na svom tviteru da su primećeni pokreti teško naoružanih pripadnika albanskih specijalaca ka Severnoj Mitrovici, i da se tom prilikom desio veliki incident.

Naime, na putu ka Mitrovici pripadnici ROSU su, kako je napisao, zaustavili su i maltretirali jednog sveštenika SPC.

Jedan od pripadnika ROSU mu je rukom gestikulirao kako će mu prerezati grkljan!

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i premijerka Ana Brnabić sastaće se danas u 10 sati sa ambasadorom Ruske Federacije Aleksandrom Čepurinom i Narodne Republike Kine Li Mančangom. Obavestiće ih o najnovijem neodgovornom potezu Prištine.

Sastanak je zakazan za 10 sati.

Politički analitičar Miroslav Lazanski, rekao je nakon upada ROSU na sever Kosova da su Albanci svesno izabrali ovaj trenutak, bez obzira što pričaju o navodnom hapšenju Srba zbog ubistva Olivera Ivanovića.

- Priština suptilno stepenuje svoje akcije. Međutim, mi za sada nismo izveli ni tešku ni laku artiljeriju, a oni su ispucali sve. Ostaje im samo da pokrenu kompletnu jedinicu ROSU i probaju da izađu na branu Gazivode i administrativnu liniju - rekao je Lazanski.

Da li će situacija dalje eskalirati zavisi of Vašingtona i EU, rekao je.

Vlada Albanije saopštila je da se protivi odluci Kosova da za srpsku i bosansku robu uvede takse od 100%.

Odlukla Vlade Kosova da podigne taksu na srpski uvoz za čak 100% je "nezdrava" za ekonomije dve zemlje, smatra albanski ministar ekonomije i finansija Arben Ahmetaj.

Potpredsednik Srpske liste Igor Simić rekao je da su u toku prirpeme za sastanak Kriznog štaba u Kosovskoj Mitrovici.

- Panika je zavladala od jutros. Uznemireni smo mnogo, ovako nešto i jesmo i nismo očekivali - kaže jedan Mitrovčanin.

Četvorica Srba uhapšenih jutros u severnom delu Kosovske Mitrovice prebačena su u policijsku stanicu u južnom delu grada, javio je RTS.

Portparol kosovske policije Baki Keljani je za "Zeri" precizirao da su tri osobe uhapšene u vezi sa ubistvom Olivera Ivanovića, a četvrta jer se opirala policiji.

U srpskim sredinama na KiM - Kosovskoj Mitrovici, Gračanici i Štrpcu - u podne će biti održan miran jednočasovni protest zbog uvođenja taksi na srpsku robu.

Predstavnici Srba sa Kosova obavestili su juče predsednika Srbije Aleksandra Vučića, sa kojim su imali sastanak, da ne mogu da budu "nemi posmatraci" povodom mera Prištine.

Direktor Kancelarije za KiM Marko Ðurić je tim povodom rekao:

- Zbog toga je naša molba i bratski zahtev Srbima na KiM bio da naš otpor bude gandijevski, miran i nenasilan - rekao je on.

- Vezali su ga lisicama i više puta šutnuli čizmom u glavu i telo. Počela sam da vrištim i da tražim da me puste da odem do druge sobe gde je Jovana plakala i tresla se od straha - ovako sa suzama u očima priča vidno potresena Slavica Marković, supruga uhapšenog Dragiše koga su specijalci ROSU brutalno priveli pred decom.

- Upali su oko pola šest jutros sa dugim cevima i mog Dragišu bukvalno izvukli iz kreveta. Bacili su ga na pod dnevne sobe i na lošem srpskom jeziku rekli da stavi ruke na leđa. Vikali su mi na albanskom šuj, šuj (ćuti) i sproveli do sobe, a Dragišu su držali na podu sa puškama uperenim ka njegovoj glavi. Počela sam da vrištim i da tražim da me puste da odem do druge sobe gde mi je najmlađa ćerka Jovana plakala i tresla se od straha. Kada sam ih upitala gde ga vode i zbog čega rekli su mi da će ga samo saslusati i vratiti za nekoliko sati.

Hašim Tači juče je, uoči upada Rosu na sever Kosovske Mitrovice, sa svojim savetnicima Bljerimom Šaljom i Ardianom Arifajem posetio je Ambasadu Velike Britanije u Prištini.

Na pitanje novinara o sastanku u rezidenciji britanskog ambasadora, Tači je dao kratak odgovor.

- Išao sam na ručak, radi uživanja - objasnio je Tači.

Iz Ambasade nisu želeli da daju detalje te posete.

Kako su beogradski mediji saznali, sinoć se u diplomatskim krugovina odvijala još jedna drama koja je dovela do jutrošnjeg upada ROSU na Sever Kosova i hapšenja Srba.

Predsednik Aleksandar Vučić od jutros ima vanredne sastanke sa šefovima Vojske i policije i drugih bezbednosnih službi.

U Predsedništvo su stigli ministar Vojske Srbije i načelnik Generalštaba, Aleksandar Vulin i Milan Mojsilović, zatim ministar unutrašnjih poslova i direktor policije, Nebojša Stefanović i Vladimir Rebić, kao i šef BIA Bratislav Gašić.

Sastanku sa predsednikom Vučićem prisustvuju i komandanti specijalnih vojnih i policijskih jedinica. To su komandant specijalne brigade Miroslav Talijan, komandant Uprave vojne policije general Rajko Milovanović i načelnik Obaveštajne uprave Generalštaba Milan Todorov.

Potpredsednik Srpske liste Igor Simić rekao je novinarima da su pripadnici ROSU naoružani do zuba upali na nekoliko lokacija u severnom delu Kosovske Mitrovice.

On je naveo da je izgovor koji koristi kosovska policija "za ovakvu silu protiv srpskog naroda" na severu KiM sprovođenje istrage o ubistvu Olivera Ivanovića.

- To je apsolutna laž. Uhapšeni su obični građani i porodični ljudi koji su jutros bili sa svojim porodicama i naočigled svoje dece trpeli su torturu, udaranje kundacima i šutiranje nogama, a što je najgore odvedeni su u nepoznatom pravcu - rekao je Simić.

Jedan od četvorice Srba koji su jutros uhapšeni u iznenadnom i brutalnom upadu specijalnih jedinica ROSU u severni deo Kosovske Mitrovice je i Marko Rošić, jedan od vođa navijača Partizana.

Kosovska policija trenutno hapsi sve Srbe koji bi mogli da im se suprotstave i pruže otpor, ali i oko kojih bi srpski narod mogao da se digne i pruži otpor.

Nemačka i Francuska uputile su vladi lažne države Kosovo demarš na odluku o uvođenju taksi i jasno zahtevale da ova suluda odluka bude povučena.

Međutim, SAD i Velika Britanija prećutno su dale podršku šiptarskim vlastima za ove sulude akcije koje su, sada je jasno, rezultirale brutalnim upadom na sever KiM i hapšenjem Srba, navodno zbog povezanosti sa ubistvom Olivera Ivanovića.

U Kosovskoj Mitrovici uhapšen je Dragiša Marković, pripadnik KPS-a koji je radio na slučaju ubistva Olivera Ivanovića, a opširnije o ovoj sramnoj akciji čitajte OVDE:

- Marković je brutalno pretučen pred članovima porodice - rekao je predsednik Srpske liste Goran Rakić, a prenosi RTS.

Gradonačelnik Kosovske Mitrovice izjavio da su jutros u tom gradu uhapšeni kosovski policajac Dragiša Marković i Saša Ćurčić brutalno pretučeni.

On je potvrdio da su pripadnici Rosu upali rano jutros u severni deo Kosovske Mitrovice i uhapsili dve osobe. Rakić je rekao da su pripadnici Rosu upali u stanove Dragiše Markovića i Saše Ćuričića i da su ih brutalno tukli puškama i nogama i da su oni odvedeni u nepoznatom pravcu.

On je pozvao Kfor da dođe u severni deo Kosovske Mitrovice i da objasni narodu to što su juče rekli da sve drže pod kontrolom i da nema pomeranja snaga pripadnika Rosu.

Da bi Ramuš Haradinaj skrenuo pažnju sa haosa koji je napravio podizanjem taksi na srpsku robu, uhapšen je jutros Dragiša Marković, i to, prema nezvaničnim informacijama, u vezi sa ubistvom Olivera Ivanovića.

Zanimljivo je da je on uhapšen nakon što je Saša Janković, predsednik Pokreta slobodnih građana, juče dao izjavu o ubistvu Ivanovića.

Da je ovo očigledna zajednička akcija, govori i to da su i jedni i drugi pod američkom šapom. Janković je pare zarađivao u Bejrutu pod obrazloženjem da i tamo štiti građane, a svi znaju da je to američka zona uticaja. A sa druge strane, o Albancima ne treba pričati. I sami vidite da bez ikakvog dokaza, na osnovu izjave političkog protivnika, hapse lidere Srba sa Kosova - kaže izvor.

Prema pisanju medija s Kosova, u ovoj akciji uhapšene su četiri osobe - osim Markovića, prema nezvaničnim informacijama, privedeni su i Saša Ćurčić, Marko Rošić i Nedeljko Spasojević.

Pripadnici ROSU zatim su ispalili više rafalnih pucnjeva u vazduh i otišli u južnu Mitrovicu.

Expand player
Pogledajte više