Aleksandar Vučić
Instagram printscreen
Aleksandar Vučić

Instagram printscreen

Aleksandar Vučić, Foto: Instagram printscreen

Bošnjačko-hrvatska federacija, jedan od dva bosanska autonomna entiteta zajedno sa Republikom Srpskom, naručila je 1,2 miliona doza u okviru globalne šeme deljenja vakcina Kovaks i skoro 900.000 od Evropske unije, ali još nije dobila nijednu.

Na sarajevskom aerodromu, predsednik Srbije Aleksandar Vučić uručio je vakcine članovima tročlanog predsedništva BiH, Šefiku Džaferoviću, Željku Komšiću i Miloradu Dodiku i obećao da će narednih dana poslati još 5.000 doza.

- Srećan sam što možemo spasiti živote vakcinama, to je važna i velika stvar. Srbija se ponaša kao prijatelj i komšija - rekao je Vučić novinarima.

Rojters dalje piše da je "u periodu od 1992. do 1995. godine, Srbija je pod tadašnjim predsednikom Slobodanom Miloševićem podržavala nacionalističke bosanske Srbe u razornom ratu kako bi očistila Bosnu od Muslimana i Hrvata i stvorila velikosrpsku domovinu. Ubijeno je oko 100.000 ljudi."

Aleksandar Vučić

Printscreen

Aleksandar Vučić , Foto: Printscreen

Dejtonskim mirovnim sporazumom iz 1995. stvorena je savezna Bosna podeljena u dva autonomna entiteta po uglavnom etničkim linijama.

Srbija je sada u miru sa bivšim neprijateljima iz 1990-ih, uključujući kolege bivše jugoslovenske republike i države članice Evropske unije Hrvatsku, i kandidat je za pridruživanje EU.

Bosna je treća bivša jugoslovenska republika koja je primila vakcine iz Srbije, posle severne Makedonije i Crne Gore.

"Kada su globalni multilateralni mehanizmi zakazali, predsednik Vučić je poslao (nama) ponudu (za vakcine) i mi smo je prihvatili", rekao je Džaferović.

Republika Srpska iz Bosne, koja održava bliske veze sa Srbijom, započela je prošlog meseca vakcinaciju uz ruske vakcine Sputnik V. Beograd je takođe dodelio 5.000 doza vakcine za davanje medicinskom osoblju Republike Srpske.

Aleksandar Vučić

Printscreen

Aleksandar Vučić, Foto: Printscreen

Preko 1,5 miliona ljudi u Srbiji primilo je najmanje jednu dozu vakcine protiv Kovida-19. Na zapadnom Balkanu u toku su imunizacije u znatno manjem obimu u Crnoj Gori, Severnoj Makedoniji i Albaniji, dok Albanci na Kosovu i mEtohiji i bošnjačko-hrvatski region tek treba da pokrenu kampanje.

Do sada je Bosna zabeležila 130.979 slučajeva novog koronavirusa i 5.071 smrtnih slučajeva.